Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ijs - специалист
fbr написа:
Тези комуни за отопление просто нямат бъдеще в България, ...но ще е категорично меродавно, че сметката Ви е лично Ваша. Въобще Топлофикация И виждам края, ако част от хората го направят това, и се види че има решение на вечния въпрос "Тази сметка моя ли е, или не е"

Да, съгласен съм, но Топлофикацията винаги ще съществува, ако добре я управляваме финансово и имаме добра организация във всеки отопляем дом!
syncho - майстор
ivanovbg написа:
Тази абонатна кранове няма ли? Въртии :-D

Иначе има такива регулатори. При нас в Обеля1 са монтирани на всички абонатни.
Мисля, че всички абонатни автоматично се регулират и по външна температура. Тук в Пловдив даже тотално спира топлоподаването като се постопли навън.

Най-вероятно и фактът, че покрай вас всички са се отказали предполагам, че се отразява на вашата сметка.
fbr - майстор
ijs написа:

Да, съгласен съм, но Топлофикацията винаги ще съществува, ако добре я управляваме финансово и имаме добра организация във всеки отопляем дом!
Топлофикация ще съществува, но не в сегашния си вид. Или всички апартаменти ще участват в комуната, или ще трябва да се мине на хоризонтална разводка, и търговския уред ще е на етажа. Сега, един апартамент, който е на последния етаж трябва да плаща за загубите по тръбите от търговския уред който е в абонатната станция, до неговия апартамент. Не може да обясниш на хора които не са в състояние да се справят с дистанционното на телевизора, че трябва да плащат за някакви тръби които минават през апартамента им.
ijs - специалист
syncho написа:
Мисля, че всички абонатни автоматично се регулират и по външна температура. Тук в Пловдив даже тотално спира топлоподаването като се постопли навън.

Не, грешите! Спира само помпата за отопление в абонатната, а топлоподаването продължава да работи, макар на по-нисък дебит във входящата тръба!
Дебит - количеството течност или пара, което преминава през дадено място ( общ топломер в абонатната ) за единица време.
syncho - майстор
Значи правилно съм написал. Не съм искал да кажа, че топлофикация спира подаването, а че абонатната спира топлоподаването към ползвателите.
ivanovbg - майстор
syncho написа:
Значи правилно съм написал. Не съм искал да кажа, че топлофикация спира подаването, а че абонатната спира топлоподаването към ползвателите.
По този начин топломера в абонатната почти нищо не отчита. Защо не погледнете правилно ли е монтиран? Дали има печат за проверка и дали е верен в края на краищата. Ако датчика на връщащата вода е поставен не както трябва ... бе много са възможностите за манипулация.

Имате ли достъп до абонатната?
kozl - майстор
ijs написа:
Здравейте, тук, в раздела отопление, не намирам ..................................
Привет.
Първо погледни в тая тема, предполагам абонатната е такава.
От чертежа се вижда, че всеки етаж е отделен апртамент вероятно над 100 кв.м. Как си разпределяте изразходваната енергия по общия топломер в абонатната станция? Не прочетох абонатната ваша ли е, с какви измерителни уреди сте, имате ли водомери за топла вода, имате ли термо-вентили на радиаторите, каква температура поддържате в апартаментите, кой ви води топлинно счетоводство и има ли отговорник за абонатната от страна на етажната собственост? Може да сте трима собственика, но сте ЕС (етажна собственост).
Ако нямате отговорник, който да следи поне показанията на топломера в абонатната - що се сърдите на Топлофикация. "Не е виновен тоя дето изял баницата, а тоя дето му е дал".
Що се отнася до абонатната станция тя е с програмируем контролер и може да се настройва на по-икономичен или по-комфортен режим. Примерно нощно време да намалява температурата на ВОИ (вътрешна отоплителна инсталация). Обаче от опит споделям: не разчитайте на Топлофикация и нейните представители да ви програмират контролера. Най-важното за тях е да отчетат топломера и да пуснат фактура, за да си вземат парите за начислената енергия. Те нямат стимул да ви намаляват консумацията, напротив точно обратното. А топлинния счетоводител е този който трябва да разпредели сумата от общия топломер по отделните апартаменти. Повече коментари след отговор на въпросите по-горе :wink:
От години съм отговорник в сграда с 44 апартамента и 22 гаража и наблюдавам, че топлофикация също регулира температурата на топлоносителя. Лятото е около 60 гр. , а зимата се покачва в зависимост от външните температури като е достигала до 80 гр. Абонатната също регулира разпределението на топлината обичайно на два кръга: БГВ (вода за битови нужди) и ВОИ (вътрешна отоплителна инсталация). Спирането на помпата не спира дебита на топлоносителя от Топлофикация. Дебита се регулира от вентилите с електрозадвижки. Така че ако абонатната е изправна контролера управлява дебитите на топлоносителя за ВОИ и БГВ. Ако абонатната е повредена - ръчен режим с отворени, полуотворени кранове и "на каквото се получи".
ijs - специалист
Отговарям на въпросите на kozl.
1. Всичките трима собственици (вкл. аз) на сградата са сключили договор от 2004 година с Бруната. Дяловото разпределение на израходваната енергия от абонатната да бъдат равни на всички т.е. по 1/3 част или 0,33 дял, така искаме да пише във фактурите от Топлофикацията. За да няма спорове между съседите, изравнителните сметки излизат през май-юни всяка година. Там изчистваме взимане-даване помежду. През зимата на всеки етаж пускаме по два радиатори, така пише в декларациите ни (заявките от нас).
2. Абонатната е на Топлофикация – София изток.
3. В абонатната има всички екстри.
4. Бруната води топлинно счетоводство.
5. Аз съм отговорник за абонатната от страна на етажната собственост и имам пълен достъп в това помещение.
6. В жилищата температура поддържаме в нормалните граници 22 С - 23 С. Много рядко стигаме до 25 С. Само в стаите с топли радиатори.

Вече ми стана ясно, че аз всеки ден трябва да слизам долу в абонатната и да регулирам ръчно това (на снимката) и да наблюдавам колко е температурата във входяща и в изходяща тръби, а също и дебита на топлоносителя от Топлофикацията. В зависимост какво е времето навън и кой- колко време отсъстват по етажите в сградата.
Благодаря ви.

Прикачен файл

Контролер.jpg
Контролер.jpg (16.16 KиБ) Видяна 5446 пъти
swissmad - специалист
Един съвет :това дето си го снимал по-добре не го барай ако не знаеш точно какво правиш с него и колко трябва да го направиш.
kozl - майстор
По схемата, която си прикачил предполагам, че сте с индивидуални разпределители на всеки радиатор и лира. Обаче, защо ти трябва да вземаш решение да намаляваш дебита в абонатната когато някой отсъствува. Нямате ли термовентили на радиаторите?
Колкото по-висока е изходящата температура на ВОИ толкова по-големи са "загубите" по така наречените общи части. А разхода на енергия за затопляне на вода най-добре се проверява лятото, когато е изключена ВОИ. Отчита се водомера за БГВ за даден период, за който е отчетена и изразходваната енергия по общия топломер. Енергията се разделя на отчетените кубици по водомера.

Тема "Абонатната станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: