• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
ivanovbg написа:
но програмката ако е вярна е страшна.Евала! Ако някога се видим ще почерпя. Ако не е нахално и ако не те затруднява ще можеш ли да я преправиш така, че да изчислява повече от един материал - поне 2-3 слоя? В смисъл да казва колко ще е крайния ефект от примерно : тухла и фибран, или.....
за вярното вярна е изпробвал съм някои от нещата на практика, а иначе тва дето го искаш сме го бистрели преди 2-3години ето ти я програмата навремето я правих за оная тема да правим АЕЦ :lol:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... B8#p124083
Zurlata - специалист
Тани написа:
Каква е температурата в изолацията на 1 см от въздуха или на 99см от водата, ако температурата на водата е 90°С
ей така излизат по сметки но това е суха материя, на практика зависи колко плътно и как е поставена ватата, от влажност, и други :
Прикачен файл:
през 1см.jpg
Тани - модератор
Ами ако имате буфер може да премериш, че практиката отговаря на теорията! Ако не си наредил ватата както трябва , положението ще стане по-зле, но не и по-добре. Нека приемем сметнатото за чиста монета , а то Е! Температурата се разпределя равномерно в еднороден слой. Е сега вземи сметни колко са ти загубите на стая с 54 кв.м. външни стени , и разлика от двете страни на 1 см изолация 0,7°С или 5 см изолация с температурна разлика 3,5°С или 10 см изолация с разлика 7 см! И на теория и на практика загубата ще е една и съща! Дали ще го признаеш или не, си е твое решение и евентуално проблем!
Zurlata написа:
Но въпроса не е в това а в друго за което тръгна войната и за което продължавам да твърдя че не е така, виждаш че като зададеш площ на отдаване 54м2 и загубите са почти 10 пъти по големи, а то в реалноста не е така, щото вънка ватата може да има площ54м2 но вътре буфера си остава 6м2 и чрез тези 6м2 предава топлина към изолацията.
Давай ти си наред

Може да не ми отговаряш сега! Помисли върху доводите ми , посъветвай се и ще се радвам , ако сме ти спестили доста опити. Разбира се , че ще провериш дали и на практика е така, та това е евтин експеримент и може да си ползваш всички материали след това! Поне ще знаеш какво да очакваш и какво точно да провериш! Надявам се обаче да съм те убедил още сега! Приятна вечер!
saraneron - специалист
Мечо Пух не греши! Грешката е в методиката по която се опитвате да решите задачата! Зурлата е посочил ! Разликата 70 градуса не е м/у повърхноста на изолацията която е 54 м2 ,а е само 6м2.ЗАЩОТО ПО ВАШАТА ЛОГИКА АКО ВИ ПОПИТАМ коло е дебела изолацията в ъглите на куба ще се почесвате и ще питате чичко ПИТАГОР ! За изолацията на куб отива повече материал отколкото за стена на зграда със същата площ.Но това не е толкова важно, ако искате откажете се от куба и пробвайте със сфера!
Последна промяна от saraneron на чет фев 07, 2013 7:57 am, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Тани написа:
Ами ако имате буфер може да премериш, че практиката отговаря на теорията! Ако не си наредил ватата както трябва , положението ще стане по-зле, но не и по-добре. Нека приемем сметнатото за чиста монета , а то Е! Температурата се разпределя равномерно в еднороден слой. Е сега вземи сметни колко са ти загубите на стая с 54 кв.м. външни стени , и разлика от двете страни на 1 см изолация 0,7°С или 5 см изолация с температурна разлика 3,5°С или 10 см изолация с разлика 7 см! И на теория и на практика загубата ще е една и съща! Дали ще го признаеш или не, си е твое решение и евентуално проблем!
Zurlata написа:
Но въпроса не е в това а в друго за което тръгна войната и за което продължавам да твърдя че не е така, виждаш че като зададеш площ на отдаване 54м2 и загубите са почти 10 пъти по големи, а то в реалноста не е така, щото вънка ватата може да има площ54м2 но вътре буфера си остава 6м2 и чрез тези 6м2 предава топлина към изолацията.
Давай ти си наред

Може да не ми отговаряш сега! Помисли върху доводите ми , посъветвай се и ще се радвам , ако сме ти спестили доста опити. Разбира се , че ще провериш дали и на практика е така, та това е евтин експеримент и може да си ползваш всички материали след това! Поне ще знаеш какво да очакваш и какво точно да провериш! Надявам се обаче да съм те убедил още сега! Приятна вечер!
А защо не сметнеш загубите на тази стая с 54м2стени с константна разлика 70 градуса вътре вън и с дебелина на изолацията 30см. 1м. 2м.Да не тръгнеш да ми обясняваш че при 2 м. изолация площа на стените на стаята ще се увеличи???????? http://aircon.digdice.com/tag/%D1%82%D0 ... %B1%D0%B8/ Има оптимална дебелина на изолацията но тя е свързана с финансовия проблем!Друг е въпръсът, колко да е дебелината на изолацията ,за различните материали за постигане на един и същ резултат , може да варира от няколко сантиметра, до няколко мерта !Избираме това, което ни устройва!От графиките се вижда ,че след около 30 см.ДОБРА изолация ,за да се съхрани повече време енергията е много по-добре да се увеличава обема на резервоара, но това не значи ,че с по дебела изолация примерно 1м. ще имаме по-големи загуби!Напротив ,ще са по малки ,отколкото при 30см., но разходите за това удоволствие ще са много големи, а ефекта много малък!И отново преценяваме ,кое ни устройва, да сложим повече изолация и колко скъпа или да увеличим обема ,или и двете!Няма точно правило има финансов и енергиен разчет! И тук, мечо ПУХ, е в сила! Колкото повече, толкова повече, включително и за финансиите!Само да допълня ,че колкото изолацията е по-лоша толкова кривината на синята линия от графиката ще е по-плавна ,но НИКОГА няма да заема възходящи стойности, освен ако изолацията не е проектирана за това ,например за специално облекло ,което да поддържа постоянна температура! За резервоара е най-добре да има колкото се може по-малка площ при зададен обем ,иделното е сфера!
Тани - модератор
Ами аз вече съм го сметнал и за по-голяма площ! Даже ако забелязваш съм направил и извод отдолу оцветих ти го в червено.
saraneron написа:
А защо не сметнеш загубите на тази стая с 54м2стени с константна разлика 70 градуса вътре вън и с дебелина на изолацията 30см. 1м. 2м.Да не тръгнеш да ми обясняваш че при 2 м. изолация площа на стените на стаята ще се увеличи????????
Ако искаш може да ти сметна и за стая със стени 54m² това е стая с форма на куб със ръб 3м. Ако и сложиш изолация 2м то площта и ще стане от 54m² на 343m² (куб със стена 7м) Ако за тебе това не е увеличение, значи си губим времето с тебе!

Тани написа:
Тани написа:
На толкова голям съд може да му сложиш и 10 серпентини! Факта че не е под налягане водата в съда , предполага лесно добавяне/ премахване на серпентини! Представям си този съд , като железобетонен "басейн" лежащ върху 100-200 см фибран , а от страни 2ОО см вата. Отгоре стоманобетонна плоча с ревизионни отвори в нея и покрита с поне 250 см вата . Серпентините могат да се монтират на всеки ревизионен отвор.

Я да проверя как ми е шестото чувство в тази материя! Ще смятам средно 200см изолация! Нека височината да е 3м , а къщата да е 10х10 метра. Значи остава 6м широчина за "ваната" при височина 3м. това са 108 куб.м. и съхраняват 7560 kWh енергия. Площта на изолацията е 10х10х7=700 кв.м. Загуби: 1 049,74 W или би изстинал за 300 дни - ще има и да ползваме следователно!

Я да видя ако е само метър изолацията!

Загуби: 956,35 W :idea: 330 дни

50см Загуби: 1 163,25 W 270 дни

За всеки обем си има оптимална дебелина на изолацията и трябва да се сметне индивидуално!

Ето нагледно , как правилото на мечо Пух не важи винаги :wink: :partyman:
saraneron написа:
За резервоара е най-добре да има колкото се може по-малка площ при зададен обем ,иделното е сфера!
Нали площта нямаше значение? Защо сфера? Защо ако ИЗРЕЖЕМ част от изолацията - ръбовете на онзи куб 7метра горе , ще се подобри топлоизолацията? Защото площта ще намалее от 343m² на 154 m² и съответно загубите ще паднат от Загуби: 514,37 W на Загуби: 230,94 W въпреки орязаната изолация! Дори да приравня цялата изолация от 2м на 1м заради стърчащите ръбове на куба вътре(въпреки че в най-тънката част изолацията е около 1,5м), то загубите стават Загуби: 460,24 W, което пак е по-малко отколкото преди да сме изрязали!
Zurlata - специалист
Тани написа:
....И на теория и на практика загубата ще е една и съща! Дали ще го признаеш или не, си е твое решение и евентуално проблем!....
, то аз не съм твърдял обратното, казвах че може да се складира топлина в буфер с голяма изолация, Ахмаков взе да ме убеждава че 30см е по добре от 1м и ми цитира уравнение което аз го знам, преди 3 години в другата тема един Харалампи ми прати книга за топлотехника и като я изчетох това уравнение на ахмаков го има и там ама той искаше да ме праща на училище :axe: , направих ви програмата за да смятате по лесно, видя се че може да се складира топлина.
Макар че програмата смята линейно което на практика е вярно за система при която топлоотдаващата повърхност е почти или равна на външната повърхност на изолацията, при куба нещата отиват малко на сфера, но не ми се занимава да пиша ся програма да изчислява с 3-измерни координати за да се види че 1м е по добре от 30см.

Аз никога не съм отричал теориата, но винаги предпочитам да проверя нещата на практика дали се получават , щото едно е да смяташ, друго е да имаш мерак, трето възможност и четвърто да гонаправиш и да се получи, а ако се покрие с теорията кефа е неописуем. Ето пускам ви разни помощни програми които съм си правил за наше улеснение за да проверяваме теорията с практиката:
Прикачен файл:
Teoria i praktika.rar
(668.56 KиБ) Свален 110 пъти
Тани - модератор
С последния пример в който във формулата нарочно намалих дебелината на изолацията с повече от 50% от колкото е на практика ЯСНО показах, че площта играе по-важна роля от дебелината на изолацията! Топлина може да се съхранява от лятото за зимата, но не и в резервоарите които показа на снимките!

Изображение

Дори без да смятам и без да знам формулата изразих скептицизъм преди няколко дни ако се сещаш и казах, че става но с по-големи обеми именно за да се намали площта спряно обема и съответно да се намалят и загубите! Ако забелязваш и аз си мислех като тебе, че 2 метра са по-добре, но се оказа , че един метър е по-добре от два метра и то при доста по-голям съд! За ОГРОМЕН съд обаче си прав , че 2 метра ще са по-добре от един! Ако искаш може и да ти сметна точно от колко кубика нагоре си прав! Ще става въпрос обаче за ХИЛЯДИ КУБИЦИ! Истината е , че трябва да се смята индивидуално за всеки отделен случай! Ако ми дадеш размера на съда от снимката ще ти сметна конкретно за него от каква дебелина нагоре започват да се покачват загубите и може да го провериш на практика , дали съм бил прав! Може и с мини модел с гореща вода във фризера да се провери :wink: По-дебела изолация , но с по-голяма площ срещу по-тънка оптимална за съда с горещата вода!
Zurlata - специалист
Тани написа:
...Топлина може да се съхранява от лятото за зимата, но не и в резервоарите които показа на снимките! .....
нокога не съм казвал че точно с този можеш да съхраниш до зимата, а че с този тествахме изолационните свойства на сламата, ето кво съм казвал:
...Не можело да се складира топлина(енергия) от лятото чак до зимата и да се ползва....",
- да неможе, при класическите изолации дето са от 2- 5 см, дето били незнам си кви иновативни и дрън-дрън глупости
но при изолация на буферния съд от порядъка на 1-1,5метра ......
, що все извъртате думите на хората!

Съгласен съм с теб че има оптимална дебелина и от там нататък е безсмислено оскъпяване и всичко се смята индивидуално. Но крайния извод от патардията къв е : 1 метър е подобре от 30 см, нали така и ти сам го казваш!

Може да ми дадете банан, но аз пак ще кажа за последно това: тая програма смята линейно: не е правилно да въведеш външната площ на изолацията от горните примери 54м2 , и на тази база да смяташ загубите при положение че буфера има площ на ламарината само 6м2, saraneron го обясни по добре от мен че аз не се изразявам много добре.
Тани - модератор
Zurlata написа:
И да разбия още един мит: "...Не можело да се складира топлина(енергия) от лятото чак до зимата и да се ползва....",
- да неможе, при класическите изолации дето са от 2- 5 см, дето били незнам си кви иновативни и дрън-дрън глупости
но при изолация на буферния съд от порядъка на 1-1,5метра (ЕДИН МЕТЪР :-D ) вата , тогава може и сме го тествали това, даже и изолационните свойства на сламата не са за подценяване ей тука тествахме 50см слама как изолира:
Прикачен файл:
Test Izolaciq.jpg
Няко ше каже ми тя 1,5метра ватата струва пари, да струва но струва колкото са ви загубите на енергия за 5 месеца от същия буфер с изолация 5см.( ако приравним тая енергия към днешна дата да си я купите от енергото.)

Аз ли не мога да чета , ти ли неправилно се изразяваш, но ей Богу точно това разбрах! Че сте го тествали този буфер с 1-1,5 метра вата и е държал топлината 5 месеца! Защо си си отрязал цитата?
Точно с този буфер мога да се хвана на бас, че няма да съхраниш топлината (до приемлива температура) за 5 месеца зимно време С КАКВАТО И ДА Е ДЕБЕЛИНА ВАТА!
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: