• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Мощността на горелката зависи от количеството подадено гориво и пропорционалното количество въздух/кислород/ за оптимално изгаряне на горивото,аголемината на горивната камера осигурява необходимия обем за правилно изгаряне на горивото. В случая,ако контролера на горелка Сън П12 можеше чрез промяна на дорустимити от производителя настройки на параметри да осигури по малко количество гориво(мощност), то производителя би записа в ръководството минимална мощнос не 30Квт а друга- възможно по-ниска. Така,че едвали въпроса ще се разреши само със смяна на горивната камера на горелката,ако разбирасе това е възможно.
Дори и със смяна на горелката с по-малкия размер П7, при нея производителя е дал минимална мощност 14Квт( максимална 34), но така като гледам (на око като майсторите) по описание и най-елементарни сметки,топлинните загуби едвали ще превишат 15Квт. Затова е най-добре да се направят изчисления на топлинните загуби от професионалист (лицензирана фирма за енергийна ефективност) и чак след това ще стане ясно. Тук по-притеснителен е вапроса, след като има толкова голяма инсталирана топлинна мощност и съответно голям разход на пелети, защо
не може да достигне температура в отоплявания обект 26С??!!.. КПД на котела-горелка или нещо друго??
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
Тук по-притеснителен е вапроса, след като има толкова голяма инсталирана топлинна мощност и съответно голям разход на пелети, защо
не може да достигне температура в отоплявания обект 26С??!!.. КПД на котела-горелка или нещо друго??
Тук от дистанция можем само да гадаем, но по принцип обяснението може да е следното - поради високата мощност
на горелката, котелът много бързо вдига температура, достига зададената, започва да модулира и изключва (спира подаването на пелети) - не вярвам радиаторната мощност да е 30кВт, че да поеме дори и минималната мощност на горелката. След известно време, когато помпата е охладила котела, горелката пак пали и след малко пак спира подаването на пелети. По този начин форивният процес не спира, но горенето е много неефективно и затова разхода е голям. Това разбира се е едно предположение, но може да има и други обяснения. Трябва да се огледа на място
По- нагоре Доби е написала"Чудя се дали няма да е по-икономично вечер да не го намалям от стайния термостат ,защото ми прави впелетление, че за да затопли вече изстиналата вода до 65гр работи часове и гълта много.",а това е в пълно противоречие с горното обяснение,
dobi_iv2 - специалист
Не че разбрах нещо от написаното дотук, но да кажа,че при това топло време навън и при термостат през дена на 22С , а нощем на 20С/ с изключен бойлер/вчера разхода беше 3 торби, а предния ден слънчево-2 торби. Относно радиаторите и аз се чудя дали са достатъчно-на 3 ет 4 стаи и баня имаме общо 41 ребра на 500мм, конвектор 4 кв, ребра на 300мм-44бр и лира.
Засякох, че когато горелката спре след достигане на тези градуси в стаята, после се включва след около час и половина а водата в котела е около 25С.
Доби, потърси в Бургас Лицендирана фирма по оценка на енергийна ефективност,която да изчисли топлозагубите-апартаменти,бойлер,щрангове идаде ясно становище за съответствие на резултатите с мощностите на монтираните радиатори, лири конвектори и котел-горелка. след това се обърни ъм адвокат по търговско право и той на база становището ще ти каже как да процедираш по-нататък. Вярно, това ще ти струва пари,но проблема е сериозен и е свързан с доста пари които си дала до сега.
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
По- нагоре Доби е написала"Чудя се дали няма да е по-икономично вечер да не го намалям от стайния термостат ,защото ми прави впелетление, че за да затопли вече изстиналата вода до 65гр работи часове и гълта много.",а това е в пълно противоречие с горното обяснение,
Тя цялата история е пълна с противоречия - в тази система да има 200л вода, мощността на горелката е 30-55кВт - как така ще отиват часове за подгряването до 65*С? Трябва да става за минути :?
filmatoplo - майстор
Струва ми се че няма терморегулатор който да управлява помпата :? Според мен става следното -горелката си работи и топли водата в котела постоянно на 65 градуса до достигане на стайната температура 22 гр примерно , след това горелката изключва по стайна температура .Водата в котела е загрята на 65 градуса , въпреки че горелката е спряна -помпата продължава да работи , от там и бавното постепенно спадане на стайната температура за час и полувина с 2 градуса .Стайния термостат понеже не е много чувствителен идва забавянето с 2 гр може и повече не е ясно .Ако помпата през това време час и полувина е работила -напълно нормално е да охлади водата в котела до температура близка до стайната 25 гр . :wink: Понеже стайната температура спада по бавно от водата в котела -минава толкова време докато горелката стартира отново , няма лошо че ще стартира -но започва от напълно охладен котел с продължаваща работа помпа .Дано съм прав за помпата че работи постоянно :wink: .
dobi_iv2 - специалист
filmatoplo написа:
.Дано съм прав за помпата че работи постоянно :wink: .
Май си абсолютно прав. И аз забелязах, че помпата шуми при т на водата примерно 25-30С. В началото бяха настроили помпата на 45С, когато се оплаках ,че не се стопляме, дойдоха, казаха,че филтъра на помпата бил задръстен, и че сега я били занулили и тя щяла да работи само когато горелката работи. Да ,ама не! Я кажете на колко да го врътна тоя терморегулатор на помпата,че да е ефективна. Това поне мога сама да то свърша.
digitalpr - специалист
Сложи го на 55-60 градуса.
dobi_iv2 - специалист
digitalpr написа:
Сложи го на 55-60 градуса.
Ок, това означава,че примерно ако сложа релето на 55, помпата ще върти когато водата стане 55 и ще спре под 55С така ли? И с това ще предодвратя бързото истиване на радиаторите, но пък после те ще започнат да се нагряват чак когато водата стане 55С.
Ще пробвам.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 51

Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: