Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
+1 :-D
lakosste - специалист
digitalpr написа:
Заслужава ли си да минаваме от пелетен котел на електрически котел, от апартамент на къща, от Опел на Ферари... ми, зависи дали можем да си го позволим :) Ако питате мен, електрически котел е най-добре. Няма да ми дреме нито за автоматизация, нито за гориво, нито кога ще купя пелетите за да са по евтини. Но не мога да си го позволя. Та така...

Истината е, че пелетите дават удобство, което с дървата и въглищата е непостижимо.
Също така е вярно, и че с пелети е по-скъпо отколкото с дърва и въглища.
Дали си заслужава или не... зависи от това, колко е склонен да плати човек за това удобството.
Това е ясно,но аз пак повтарям,че това удобство според мен не е постижимо,тъй като хората които ползвате горелки безпроблемно се броят на пръсти (поне това забелязвам във форума)
Затова с риск да се повторя предлагам да споделяте котела,горелката,производителя на пелети и какво отоплявате за да може вски с проблем при ползване на пелети да сравни къде бърка спрямо доволните.А и бъдещите мераклии като мен да преценят дали си заслужава.
digitalpr - специалист
Ми то май в тая тема само аз пиша с пелети, но... котела е VIADRUS U22 5-секционен, горелката е GP25 IV 7-25kW, пелетите са от Скравена, имам и стаен термостат. Единствения проблем, който имах еднократно, беше че някаква дълга пелета се беше запречила на тръбата и горелката беше изгаснала, защото следващите не са могли да паднат вътре.
ДядоСач - помощник
И аз съм пред същата дилема , но по-скоро отговорът ми е "за " пелетите и то - само заради възможността за "автоматизиране" на процеса . Преди - в друго жилище - се топлихме на дърва и хамалогията ми е ясна , дърва наблизо има в изобилие , не ми е трудно и да ги нацепя и прибера - място бол. Проблемът е , че при нас ще е доста трудно с поддържането на котел на дърва/въглища - излизаме 8.00 на работа и се прибираме 17.30 , а ще сме в къща - ветрилник . Та поради това / за сега/ съм решил - купувам едно въглищарско котле ІІ употреба - 32 kw Бош , Дакон и т.н. - с възможност в бъдеще да му сложа една горелка , карам една зима на дърва/въглища с поддържане само от 17.00 до 24.00 часа и ако - както и подозирам - не успява да държи малко поне топло и на следващия ден - купувам горелка и се кръстя за разхода на месец . Знам , че такива присадки много вдигат разхода , но според мен е пълна глупост да се платят 7 - 8 - 9000 лв. за чисто пелетно котле . Разликата ще има да я избивам 10-15 год. , а дотогава я камилата ...
syncho - майстор
Не са ти много правилни сметките, но нямам намерение да влизам в безмислени спорове.
torbalan - Дървен философ
А сигурен ли си, че дигат разхода и то много?

Двама приятели имам, които са присадили горелка на 23 киловатови котли и нямат кой знае колко голям разход на пелети...
crez - майстор
Мой познат от 2 години ползва такъв котел. Средно по 300 лв. на месец ми излиза за отоплителен сезон (цитирам негови думи). Топла вода лятото, бойлера на ток. Аз за миналата година съм платил на топлофикация общо 1360 лв. за отоплителен сезон + топла вода за 12 месеца + таксите на топлинния счетоводител 100 м2 жилище.
torbalan - Дървен философ
E, не навсякъде има топлофикация...
lakosste - специалист
ДядоСач написа:
И аз съм пред същата дилема , но по-скоро отговорът ми е "за " пелетите и то - само заради възможността за "автоматизиране" на процеса . Преди - в друго жилище - се топлихме на дърва и хамалогията ми е ясна , дърва наблизо има в изобилие , не ми е трудно и да ги нацепя и прибера - място бол. Проблемът е , че при нас ще е доста трудно с поддържането на котел на дърва/въглища - излизаме 8.00 на работа и се прибираме 17.30 , а ще сме в къща - ветрилник . Та поради това / за сега/ съм решил - купувам едно въглищарско котле ІІ употреба - 32 kw Бош , Дакон и т.н. - с възможност в бъдеще да му сложа една горелка , карам една зима на дърва/въглища с поддържане само от 17.00 до 24.00 часа и ако - както и подозирам - не успява да държи малко поне топло и на следващия ден - купувам горелка и се кръстя за разхода на месец . Знам , че такива присадки много вдигат разхода , но според мен е пълна глупост да се платят 7 - 8 - 9000 лв. за чисто пелетно котле . Разликата ще има да я избивам 10-15 год. , а дотогава я камилата ...
Няма да съжаляваш за котела.Малко встрани от темата но с 2 зареждания ще караш 24 часа, дори и с дърва.
kalin72 - майстор
По-скоро с 4 зареждания ще кара 24 часа.

Тема "Заслужава ли си да минаваме на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: