• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
А дали обратното е вярно?
При по-високо напрежение да "върти" по-малко електромера?
Тогава препоръчвам на всички които смятат че като е по-ниско напрежението да си вземат един траф 10KVA и да си повишат напрежението до 270V
От 180 до 270 са си доста проценти спестена сметка....

Или тогава напрежението ще "върти" повече?
preslav - майстор
hidrazin написа:
Освен това защо в тази тема всички говорят за 180 волта? Не знам откъде го измислихте. Дори и по затънтените села трудно ще намериш такъв пад. В градовете рядко
пада и под 220-210 волта. :? Не търсете рзковничето за сметките в напрежението.
Обикновените лампи с жичка също биха консумирали по-малко а при 180 волта ще жълтеят забележимо.
:partyman:
Аз подхванах думата за 180 Волта и причината е, че в сутрешния блок на БТВ бяха поканили двама от организаторите на протестите в Благоевград и не знам си къде още. Точно тия двамата твърдяха пред зрителите, навярно и пред поддръжниците си, че една от причините за високите декемврийски сметки е напрежението от 180 В (цитирам по памет, но в никакъв случай не се говореше за двеста и нещо - погледни линка от поста на 8180, а също така прочети написаното от него). Понеже нямам любим отбор и не поддържам някого си само заради идеята направих тази тема. Помолих да се изкажат специалисти, за да не се разводни темата с глупави спорове, а да може който проявява интерес да прочете и да не се излага ръсейки глупости. Далеч съм от мисълта, че форума е училище, но общата култура трябва да я имаме.
Последна промяна от preslav на пет фев 08, 2013 3:52 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Нека да не се хващаме за изключенията. Напрежение от 180V не е изключение днес в отдалечени махали и паланки в определен период от денонощието при повишена едновременна консумация,стара мрежа и трафост с по малка мощност.Още повече когато тези места са електрифициране като паланки и махали и впоследствие са се разширили до китни вилни зони.
Важното да се опровергае битуващия мит,че "по ниското напрежение върти по бързо електромера"
moimoimoi - майстор
стига с таз теория спретнах една опитна постановка
крушка от 60 вата

опит 1:
напрежение-241 волта
ток-0.26 ампера
изчислена мощност-62.66 вата
изчислено съпротивление в работно състояние:926,92 ома

опит 2:
напрежение 195 волта
ток-0.22 ампера
изчислена мощност 42.9 вата
изчислено съпротивление в работно състояние:886.36 ома

извода според мен е че по ниското напрежение води до по ниска моментна консумация
далавера реално няма един бойлер,печка ще работят по дълго време за да затоплят водата или въздуха и крайната консумация ще е същата като с нормално напрежение
дори и от крушките няма далавера защото ще светят по слабо и вместо 2 крушки на полюлея ще сложиш 3 за да е светло
VLADO66 - майстор
moimoimoi написа:
стига с таз теория спретнах една опитна постановка
крушка от 60 вата

опит 1:
напрежение-241 волта
ток-0.26 ампера
изчислена мощност-62.66 вата
изчислено работно съпротивление в работно състояние:926,92 ома

опит 2:
напрежение 195 волта
ток-0.22 ампера
изчислена мощност 42.9 вата
изчислено работно съпротивление в работно състояние:886.36 ома

извода според мен е че по ниското напрежение води до по ниска моментна консумация
далавера реално няма един бойлер,печка ще работят по дълго време за да затоплят водата или въздуха и крайната консумация ще е същата като с нормално напрежение
дори и от крушките няма далавера защото ще светят по слабо и вместо 2 крушки на полюлея ще сложиш 3 за да е светло
=D> :partyman:
lz1wvm - специалист
moimoimoi и аз имах в предвид това.Преди около 5 години напрежението привечер падаше около 180 волта,дори и по-малко.Карахме се доста с енергото,но това е дрога тема.Забелязах,че бойлера ми изключва по рядко(предполагам по-трудно достига зададената температура.И съответно тогава имах и малко по-големи сметки за ток,около 10 процента,макар че е малко относително,шото имам осветление и т.н.
hidrazin - майстор
Я какъв разговор сте си спретнали. Човек да не вземе да отиде и да поработи. :-D
Сега да допълня малко за отчитането на електромерите. Примерно е ЕВН инкасаторите си носят едни органайзери и ти сканират една лепенка с бар код на електромера. Тогава на дисплея му се отварят полета където се записват показанията. Инкасатора няма как да знае какви са ти били последните показания от предния месец, защото просто ги няма в органайзера. При източване на данните от него те се изтриват и остават само празни полета за следващия запис.
Източват се с кабел в компютър и там софтуер ти смята разликите и сумите.
Другия начин за въвеждане на потребители е по маршрут - без бар кодове. Тогава инкасатора върви по определен маршрут и прави записите. Ако няма достъп до електромера го прескача и там имаме нулеви показания защото той пак няма информация за последните показания на електромера. Такива записи на око ставаха преди години, когато инкасаторите ходеха с карнетки и може да види колко са ти били старите показания. Сега това продължава да се практикува от инкасаторите във ВиК дето продължават да ходят с халваджийски тефтери. :-D
Лепенката с бар кода е нещо такова:
Изображение

Разбира се има и електромери с дистанционно отчитане.
:partyman:
ArturDent - Почти Безобиден
Абе наистина ли не ви е ясно що са по-големи сметките?
Ами защото всички увеличения се правят през лятото, а големия х.й го виждаме през зимата. Излъгали били.
Що тия протести не са през лятото?
moimoimoi - майстор
e щом инкасатора неможе да внесе никакви своеволни показания то явно нещата стават по нагоре по веригата,умишлено се задържат преди края на годината сметките по малки,съответно се внасят по малко ддс и данък печалба и държавата има оправдание или по точно я устрйва да няма пари в бюджета и така не се дават коледни бонуси и други,а януари идват големите сметки и парите потичат
KingLin - майстор
Моят отговор по темата е НЕ. Не може по-ниското напрежение да ти "навърти" по-голяма сметка за ток в идеални условия. Но поради удълженото време или повечето консуматори се увеличават и загубите (примерно отделянето на топлина в околната среда от водосъдържателя на бойлера) и именно плащането на тия загуби ни надува сметките. Иначе както един колега каза електромера си е чисто и просто ватметър. Цифровите изражения са ви ги написали компетентни и знаещи хора по горе. Който не знае закона на Ома да си ходи дома! :проба:
Това с пипането в електромера навремето предполагам всички му знаеха цаката с магнита или замостването, но от както ги смениха с електронни не ми е попадал подобен за да го "разцъкам". Чувал съм от "селските клюкарки", че ако си платиш на когото трябва ти подменяли един резистор вътре, но там влизаме в схемата "набиване на очи" и при една проверка гориш или хукваш по адвокати и съдилища.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: