• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 56
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
brad4edat - специалист
Привет :)

Днес направих една проба на маската при няколко минутно заваряване:)
Значи вакум теста си го прави супер, но когато заварявам и особенно ако застана директно в пушилката, усещам леко миризмата от заварката. До колко е нормално това да се усеща мъничко от тази миризма през маската? Е спрямо ужаса без маска, с нея е светлинни години по-добре, но се си мисля, че не би трябвало и грам да усещам миризма?

И забелязах и друго нещо, че като заварявах навън и понеже е студено, когато свалих маската имаше капчици кондензат вътре по клапите. Избърсах я с мокри кърпички, някаква фатка против получаването на кондензата или препоръки за почистването, освен с течаща хладка вода?
dragozow - майстор
Усеща се, нама как. Всъщност има, но не е за домашни условия:
http://gys.fr/prod-043961-744/Mask/Air- ... REDATOR/en

Виждал съм и други.
agj - майстор
Да има всякакви но са над 300 евро
brad4edat - специалист
Привет отново :)

Днес направих един доста сериозен вече тест на маската. Около 40-50 минутно постоянно заваряване. Времето навън беше дъждовно и без грам полъх ветрец, на където и да се въртиш, не можеш да избяхаш от гадната пушилка.

Както бях казал в горния пост, усеща се лека миризма от заваряването. След края на заварките, мога да кажа, че си се надишах хубаво на гадории, дори гърлото ме позаболя леко, и сега ударих едно кисело мляко. Значи за разлика от когато съм правил същите такива заварки, сега носът ми беше чист, нямаше я онази гадна чернилка. Нямаше я и чернилката, която се събираше в гърлото ми преди! Просто си се усеща леко гадорията от пушека и при продължително заваряване си се натрупва раздразнение в гърлото. Пак проверих вакума на маската и всичко е перфектно. После направих няколко опита с кибритени клечки, усеща се и тяхната миризма, но без маската е направо да се озъбиш от дима на изгасената клечка. Изсипах малко бензин на една табла и се усеща лекичко миризмата от бензина.

Обобщението ми е, че при продължително заваряване си се натрупва това гадно усещане от завараречните газове, но е много-много по-малко от заваряване без маската, няма я и онази чернилка която се трупа в носа и гърлото, НО няма да ви се размине киселото мляко накрая!

Та пак питам, доколко е нормално при продължителна заварка да ви се налага да си пиинете едно кисело мляко накрая и да усещате раздразнение в гърлото?

Мисля, че филтрите не успяват да филтрират явно всички видове газове от заварката, а уж съм избрал подходящите филтри за целта - https://www.rabotnoobleklo.bg/%D1%80%D0 ... id189.html ?

Чудя се дали да не си взема и едни филтри на 3M и да ги прикрепя върху сегашните филтри. Няма да ми пречат още 2-3 см дебелина, понеже заварявам с обикновенна маска. Но кой е филтъра за заваряване от тяхния набор?

Продават ли се някъде тези клапанчета дето са за вдишването и издишването, или пък самите мембранки?
velsi - Почетен майстор
Само не разбрах откъде намери кисело мляко...
gogo7777 - майстор
Тия филтри защитават от прах и нищо друго. При заваряване се отделят газове, които се просмукват през филтрите (особено в закрити помещения). По-вредното е самото облъчване от дъгата. Киселото мляко го остави за накрая с ракийката :-D . Там му е силата, а не като антидот.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Тия филтри защитават от прах и нищо друго. При заваряване се отделят газове, които се просмукват през филтрите (особено в закрити помещения). По-вредното е самото облъчване от дъгата. Киселото мляко го остави за накрая с ракийката :-D . Там му е силата, а не като антидот.
А туй мнение след мляко с ракийка е писано май!? :lol:
А противогазите и те ли защитават само от прах ,щото тези маски са нещо подобно ....! :-D
velsi - Почетен майстор
Филтрите според описанието са подходящи, но явно има нещо, което не е наред. Най-вероятно самата маска не уплътнява добре. Може и да е голяма като номер и да не ляга на лицето добре. Аз почти две години работих в камера за прахово боядисване, маската която ползвах беше някаква на CarSystem, 45 лева мисля струваше, филтрите пак такъв тип, но никога не ми е мирисало на нищо.
brad4edat - специалист
Незнам, да имах друга маска да позаварявам с нея, та да имах някаква база за сравнение, ама няма от къде да взема за проба.

Ами добре си оплътнява, слагам си ръцете или хартия пред филтъра и при вдишване се получава вакуум веднага.

Съмнявам се само в изпускателната клапа, дали успява да затвори навреме, или има някакво минимално закъсняване и да се получава проблем от там.

Сега съм поръчал едни други филтри на 3М, та да опитам разни чудесии с тях.
gogo7777 - майстор
А туй мнение след мляко с ракийка е писано май!?
А противогазите и те ли защитават само от прах ,щото тези маски са нещо подобно ....!
Ха ха, не е след ракийка :-D . С такива (даже и по-убави :-D ) бяхме екипирани при един ремонт в Аурубис (бившето МДК) в Пирдоп. Там е задължително да си с пълно бойно снаражение :-D . Маските не вършеха никаква работа освен да пречат. Надишах се на сяра и газове от заваряването и то с маската (филтрите се сменят два пъти за 12 часа). Разрешено беше само на заварчиците да ги свалят при работа и то само когато заваряваш отвътре нова тръба. :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 56

Тема "Маски и шлемове за заваряване-всичко за тях и избор на маска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: