Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.lukanov1951 - специалист
vladim6 написа:
Здравейте и от мен :) и аз бях на същото положение есента избрах си боша 32кв. горя само въглища и по едно дърво разцепено на разпалки. Напълвам го ,затварям и цяла вечер не се занимавам да слизам в мазето да слагам дърва или въглища. Аз съм за :supz: Боша
А пробвал ли си с горно горене?
vladim6 - специалист
не какво представлява това горене :?
VLADO66 - майстор
vladim6 написа:
не какво представлява това горене :?
Палиш отдолу да образува жар и го набухваш до горе като отваряш кръглата клапа/трябва да си прецениш колко/ да поема въздух.Другия вариант е да регулираш въздуха с врътката на капака.След което само досипваш въглища и изкарваш сгурията с мелницата.Така не съм гасил котела по седмица. :wink:
fbr - майстор
Според мен пък горното горене е, когато пълниш до горе и го разпалваш отгоре. И така гори до свършване на горивото. Следващото зареждане става след изчистване и ново запалване.
VLADO66 - майстор
fbr написа:
Според мен пък горното горене е, когато пълниш до горе и го разпалваш отгоре. И така гори до свършване на горивото. Следващото зареждане става след изчистване и ново запалване.
Тъй де, аз пиша без да мисля :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
fbr написа:
Така е, когато става дума за котел като Виадрус. Владо говори за горно горене при Бош/Дакон. Според мене няма смисъл от такива експерименти. Боша е така направен, че да се използва с долно гоене и тогава той има преимущества пред останалите котли. Не виждам какво ще се спечели с горно горене, но се губи най-важното - управлението на горивния процес. Губи се и другото предимство - че може да се допълва бункера без да се гаси котела и без да се пречи на работата му. С долно горене може да изкара не седмица, а цял сезон без да се гаси
phantom_ - специалист
Здравейте колеги,да дам и аз моето мнение може да помогне на някой :-D От около 10години съм с Виадрус У22( 17кв мисля,три секции)ами наистина непретенциозен котел без никакви проблеми за тези години!Но много слугуване има и като че ли е по претенциозен от към въглища.По принцип го палех с горно горене само с въглища около 30кг и изкарваше около 7часа най-много,и след това през час зареждане :idea: но тая година ми изпадна един Дакон дор 24 употребяван на изгодна цена :roll: Ами по претенциозен е към комина но го зареждам с около 25кг въглища най много (толкова събира :wink: )и изкарва 10часа без дозареждане :roll: Понеже е триходов явно по добре усвоява топлината от Виадруса!! Много съм доволен от него :supz: Препоръчван на тези който се двуумят какво да вземат да не се чудят (при положение че комина им дърпа) с две ръце съм за Боша/Дакона =D>
filmatoplo - майстор
И двата котела си имат предимства и недостатъци , Боша ще изкара макс 10-12-15 год , Виадруса е почти вечен , за Боша иска обаче добър комин .Въпрос на преценка и желание .
VLADO66 - майстор
filmatoplo написа:
... Боша ще изкара макс 10-12-15 год , Виадруса е почти вечен ...
Моя Дакон е от 95г. :wink:
filmatoplo - майстор
Може , но тук вече ги няма наборите им , отдавна се пробиха . :wink:

Тема "viadrus u22c или bosh solid2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: