• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Caxo - специалист
Става въпрос за "градина" която е запустяла с годините и сега се опитвам да я приведа в приличен вид. Това което правя на първо време е да режа и изкоренявам(доколкото може) издънките на храсти и дървета. След това минавам и окосявам високата трева. Резултата, който се получава е да остават само сламки...и тук идва проблема. Искам да се получи що-годе прилична тревна растителност. Не държа да е нещо специално, все пак няма да правя голф игрище :-D Въпросът ми е може ли да си оставя тази трева, доколкото я има и само да я "сгъстя" с някаква тревна смеска и каква? Мястото е с южно изложение, пече го цял ден и може да се каже, че за сега нямам възможност да поливам. Ако има нещо като кактуси, които не бодат ще е супер :lol: В бъдеще евентуално се предвижда терасиране на терена, премахване на тази трева и всичко да е си както трябва, но сега приоритет са ми постройките в имота и просто искам градината да е малко по-зелена, нищо повече. Тревата я кося със самоделна косачка, която не събира тревата, а я разпръсква навсякъде с цел самопосаждане :lol: Ето сега малко снимки да видите за какво става въпрос. Ако има нещо не ясно, питайте :)

Прикачен файл

N6233231 (2).jpg

Прикачен файл

N6233230 (2).jpg

Прикачен файл

N6233228.jpg

Прикачен файл

N6233227.jpg
ferrari4456 - специалист
Просто я запали ,аз така си правя целия двор през 2 години и излиза хубава трева без издънки и всякакви неща.
От 6години го правя сега ,като стане по топло пак.После след 2седмици хвърлям малко тревна смеска и след още 2седмици хубава мека свежа трева. :)
Но ти си решавай не знам до колко е полезно и как ще ме "пападнат" сега разбирачите ,но аз проблеми нямам принципно хубава зелена трева ми излиза към края на април ,а като я запаля излиза към март в средата. :lol:
stancho123 - специалист
Ако нямаш нещо насадено :weedman: пали ,само така ще се поднови без много работа и пари ,иначе изчистване ,изораване ,фрезоване ,валиране ,сеене и много работа.Щом искаш просто да го пооправиш.
hidrazin - майстор
Явно не искаш райграс а просто трева. Не режи и не изкоренявай дърветата и храстите. Като писнат листа много по-лесно ще ги умориш
със смес от раундъп и амониева селитра. :-D После идва изкореняване и заравняване. Най-добре ако умориш и наличната трева. После
след заравняването го насяваш с полски треви. Сега ще попиташ от къде семе? Намираш някой комшия дето гледа животни и складира сено.
На пролет като изпразни склада (сеновала, дама ....) там където съхранява сеното го измиташ и събираш това, което е най-дребно по пода
и не става за храна на животните. Поне 50% е семена на полски треви - устойчиви на всичко някои даже цъфтят готино. Това е.
Английска морава няма да имаш ама ще е приятно като гледка. Без заравняваме обаче няма да минеш. Ще ти спести много неприятни гледки
в бъдеще.
:partyman:
l_bonev - специалист
И аз съм за палеж, но контролиран разбира се.Другото е голяма хамалогия.
Caxo - специалист
Имотът е в средата на нищото. Противопожарни прегради като иззидана ограда, асфалтова улица или нещо подобно няма. За сега дори и вода няма. Да не говорим, че постройките са предимно паянтови.... и да запаля тая сухата трева, нападали клони и др. ... целия баир ще лумне като факла! hidrazin какво имаш предвид подравняване и под неприятна гледка ? Ако както е така нахвърлям тревна смеска или изметеното от сеновала няма ли да има някакъв ефект ?
hidrazin - майстор
Ами не знам как точно искаш са изглежда и колко е равно в момента. Ти говориш за терасиране в бъдещо време ама сега може у някъде да има
дупки или големи изпъкнали места. Най-добре е да се изоре и заравни ама ти си знаеш. Семената от сеновала не знам дали ще се хванат ако не са
заровени в почвата. Това съм го виждал направено от мои познати, които не искат да се занимават с райграс. Става си ливада като на полето с
най-различни треви ама винаги са ги сели на разорана и заравнена почва. Само е разхвърляне...:?
Палежа също е добро решение ако обаче можеш да го контролираш.
:partyman:
stonesour - специалист
косене, косене и пак косене.
от май до септември всеки месец по веднъж, ако има възможност и желание :lol: - по два пъти.

моето място е над декар без постройките. до 2008 "тревата" изглеждаше по същия начин като на твоите снимки след като изсъхнат избуялите през пролетта храсталаци. за съжаление нямам снимка под ръка.

един хубав ден реших, че това повече не може да продължава така, взех една бензинова косачка маккълък с нож 46 см. и отогава правя 4-5 косенета на сезон, всяко ми отнема по 2 до 3 часа и няколко кила пот. :-D

минавал съм и в 50 см трънаци с нея, а терена ми е неравен и на места каменист.

сега изглежда така и изобщо не мисля да се хабя да го прекопвам и да го сея с райграс. поддръжка и мерак му е майката.

п.с. раундъп съм ползвал и не е решение, на другия сезон, ако не се поддържа с косене пак същата работа.

Прикачен файл

DSC_0115.JPG
ArturDent - Почти Безобиден
stonesour написа:
... и отогава правя 4-5 косенета на сезон, всяко ми отнема по 2 до 3 часа и няколко кила пот. :-D ...
И аз така се пеня.
Но затова си виновни монополите, които са направили времето за косене на трева да съвпада с топлия сезон.
Друго си е ако е зимата, нямаше да се потим толкова. Ама пустите комунисти!
Caxo - специалист
Да това с последващото косене е ясно. Ако лятото се уцели да е топло и да превалява по-редовно се налага косене през седмица. Мисълта ми беше , че примерно да се затреви от само себе си са нужни 2-3 сезона и ми се искаше по някакъв начин да ускоря процеса...

П.П На едната снимка се вижда част от къщата и тревата около нея . Има едно петно в което тревата прилича на райграс. Ква е що е не знам, но много ми харесва. Ако има как да разхвърлям семена на такава из цялата градина ще се получи супер !

Цитат от друга тема. Автора е Naskata

Turfline са хубави-да...

Turfline SUNSHINE
Описание : Тревна смеска подходяща за припечни терени и места с много сух климат.Сравнително устойчива на натоварване.Подходяща за изграждане на всякакви тревни площи ,за които не е осигурено адекватно поливане.Много добри естетически показатели.

Подходяща за : Парков тип; За пряко слънце; За глинести почви; За песачливи почви; Сухоустойчива

Turfline SHADOW

Описание : Тревната смеска е подходяща за затревяване на сенчести терени (засенчвани от сгради или растителност), но добре се развива и на слънчеви места.Тревният килим е изключително красив, притежава фини листа и расте бавно. Не е устойчива на интензивно натоварване.Коси се по-високо от останалите видове треви.

Подходяща за : Парков тип; За сенчести места; За глинести почви; За песачливи почви;

Ако е само под орех-не е нужно смеската да е за сянка, даже напротив.
На лична ще ти изпратя телефона за контакти, за да не излезе като реклама.

Спокойни, аз си я сях, не съм купувал чимове, щото имах време да изчакам. След 45 дни образувания тревен килим е гъст и красив.
Край на цитата

Имате ли мнение за тази трева.Ще може ли да вирее заедно дивата ?
  • 1
  • 2

Тема "Опитомяване на бандърлък - затревяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: