Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.

Кой от трите варианта е по- удачен?

24%
вариант1
6
40%
вариант2
10
36%
вариант3
9

Общо гласове: 25

VLADO66 - майстор
Уважаеми колеги,виждам че се е разгоряла дискусия и мисля да се изкажа по-подробно-при вариант 2 и 3 широчината на профила е прекалено голяма.Да оставим настрана че ще има проблем при повдигането на залепнал материал,освен това при вариант едно ще се получи подаване на топлина под ъгъл което ще спомогне на равномерното изпичане/това последното е теоретично/ :)
Последна промяна от VLADO66 на пон фев 11, 2013 3:03 pm, променено общо 1 път.
dadko - майстор
Точно заради дискусия пуснах темата. А и трябва да си призная, че се бях насочил към първия вариант- на третата снимка ( нещо не се получи подреждането на снимките). Някъде във форума четох, че е удачна скара от плътен квадратен профил със страна 10мм. И затова мислех да наредя пръчките на ребро- тясната страна е толкова. Като се замисля, обаче ( а и виждайки резултатите от анкетата дотук) май няма да е най-удачния вариант. Но пък има аргументи и в полза на този вариант- и аз също си мисля, че по- малко ще залепва месото при по- малката площ...
stiv1961 - майстор
iivanov написа:
Обичам градивните дискусии... :) При начукването на пържолите се намалява изтичането на сокове и мазнина.Така не попада мазнина в/у жарта,а мръвката остава сочна.При вариант 2 ще имаме пържене.
Мислиш ли, че в това малко каналче ще се събере толкова мазнина, че да пържи мръвката? Освен това в това каналче ще попада и част от водата, която се изпарява от мръвката и пържолката ще стане по- крехка. А бе както е казал ebahti- вариант 2 и 3 :-D
ebahti - майстор
Дадкоо, много ги тръскаш тиа пражоли бе.. :-D
dadko - майстор
ebahti написа:
Дадкоо, много ги тръскаш тиа пражоли бе.. :-D
Ее, чакай сега. какво те кара да мислиш така? Че съм си чревоугодник- е вярно, макар да не съм с наднормено тегло, ама на валандара, който спретнах вчера и на скарата, която ще правя- се пекат и зеленчуци. Даже като че ли повече ме блазнят зеленчуците, приготвени във валандар- тиквички, гъбки, морковчета и т. н. Малко извън темата, ама в два дни от седмицата ям постно.
А по темата: най-горе в нея съм сложил анкета- дори и да не му се пише на някой, ако ще се дублират аргументите му- просто може да гласува.
Накрая ще я направя май комбинирана- половината - с вариант 1, другата половина - вариант2 (респ-3) и след тестовете- с флекса и те така.

уффф. ама бавно загрявам- може би имаш впредвид аватара, ebahti ???
ebahti - майстор
dadko написа:

уффф. ама бавно загрявам- може би имаш впредвид аватара, ebahti ???
:partyman:
Valjo - напреднал
Стана си направо научна дискусия на чревоугодници. Няма лошо-това е целта на форума.
По принцип за скара трябва да се използва квадратен профил. Не е толкова "оптекаем", колкото кръглия, задържа повече и по-равномерно топлината и наподобява ефекта на желязната или чугунена плоча.

До тези изисквания се доближава вариант 3. Гласувам за него!
Mitbull - специалист
От около 15 години на вилата печеме всичко на плоча. Обикновена каменна плоча, свалихме я от покрива (беше покрит с плочи). Трябва да ви кажа, че по по-вкусно и сочно не съм ял по никакъв друг начин. И става всичко: от яица и риба, през тиквички и патладжани, та до пражоли, ребра или пилешки бутчета.
bulhomes2 - майстор
Mitbull виж тая тема - viewtopic.php?f=18&t=35045
fox_vt - майстор
Варинат 3 ще бъде като класическите скари-къде сте видели скара с улей в самите пръчки,аз поне не съм виждал.И все пак който от двата варианта да избереш-без варианта настрани-ще можеш да полваш със и без улей само с обръщането на решетката.За целта обаче краката трябва да са заварени на рамка на която ще слочиш скарата.
пп като искате сочност се пече както е казал колегата на плоча но това вече не е в темата скара :-D

Тема "Въпрос за скара за барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: