• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Електромера си измерва ел. енергия, така е. Но за да я измери правилно, той трябва да отчете и правилно консумираната мощност на ел. уредите и да я умножи по времето през което тези уреди работят. Той реално на дисплея показва консумираната енергия, а не мощността. Както се каза преди мнооого време в тази тема, това е уред на принципа на ватметъра. А ватметъра отчита - напрежение, ток и фактор на мощността...абе докога ще повтаряме едно и също :-D
Leon - специалист
DMN написа:
Електромера си измерва ел. енергия, така е. Но за да я измери правилно, той трябва да отчете и правилно консумираната мощност на ел. уредите и да я умножи по времето през което тези уреди работят. Той реално на дисплея показва консумираната енергия, а не мощността. Както се каза преди мнооого време в тази тема, това е уред на принципа на ватметъра. А ватметъра отчита - напрежение, ток и фактор на мощността...абе докога ще повтаряме едно и също :-D
DMN ... съжалявам, че ти цитирам поста, но ... мощност не се консумира!

Консумира се енергия, а мощността зависи от консуматорите, т.е. мощност е възможността да се приеме или отдаде енергия за единица време.

п.п. Да сравняваме ли метър с килограм?
DMN - майстор
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%81%D1%82

Не врат, ами шия...мисля, че електротехниците знаят за какво става дума в случая :)
Leon - специалист
Консумацията на мощност в електротехниката се отнася за електрическата енергия време нужна на дадено устройство за нормалната му работа.
:lol:
Като се има предвид, че подобни глупости всеки може да пише....

:?
hidrazin - майстор
Leon написа:
Не става. Представките са различни. Сравнявай километър с килограм или метър с грам.
Иначе не е равностойно - килограмът е илядо пъти по гоем от метро. :lol:
:partyman:
DMN - майстор
Leon написа:
DMN написа:
DMN ... съжалявам, че ти цитирам поста, но ... мощност не се консумира!

Консумира се енергия, а мощността зависи от консуматорите, т.е. мощност е възможността да се приеме или отдаде енергия за единица време.

Ами щом има измервателна единица – ват/час, що да няма и – килограм/метър? Ха кажи колко енергия и каква мощност ще ти е необходима да изминеш 100м. разстояние по равнинен терен с 9% наклон надолу(нали сме от един форум няма да те мъча сега по нанагорнището я, затова смятай го надолу) със 100кг. на гърба – явно си добър теоритик(аз не съм).
Под консумирана мощност се има предвид мощността, която един електроуред може да получи от енергийната мрежа. Та тази консумирана мощност винаги е по-голяма от отдадената полезна поради загуби -топлинни например. Ако включиш един ел. двигател към ел мрежата през един ватметър и той ти отчете 1000W, това според теб каква мощност е? :)
KingLin - майстор
Пичове всички тука си хортуваме и се надприказваме ама никой до сега не спомена едно нещо и то е: Енергото със всичките му проявления си отчита загуби. Образно казано техния "главен електромер" примерно 100 единици енергия ама сбора от другите "контролни електромери" е 90. Щото примерно Бай Мангал се топлел с русенска пружина без да има партида или пък някой си платил на друг някой си да му барне коефицента на електромера. И в крайна сметка парите някой трябва да ги плати. И тия загуби кой ги плаща? Правилно от първия път познахте - НИЕ. Тва е реалността. Те ще намерят начин и с метални гащи да сме пак да ни опънат. И от приказки дали министъра има диплома за иконом(ист) или енергетик файда нямааа :) Щото ако не си платите ще стоите на тъмно. После колко ще тръгнат по съдилища. Недостатъчно.

Любима реплика от Улицата: "Тате аз кога ще порастна? Е.еш ли маа му сине." Универсална
ArturDent - Почти Безобиден
DMN написа:
Ами щом има измервателна единица – ват/час, що да няма и – килограм/метър?
Що да няма, има.
Даже си е грам/метър. За измерване на енергия. Айде да отваряме учебниците от прогимназията...
ivanovbg - майстор
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 1%86%D0%B8

При изчисления се гледат мерките да са от един порядък и килограм се връзва с метър, а не с километър въпреки кило отпред.
Mega - специалист
Сега да ви разкажа един случай и вие преценете кой и как отчита електромера!

Преди 6 години купих ново жилище в София. Правих ремонт 2 години и плащах по 4-5 лева ток на месец. Вътре нямаше нито един ел. уред, освен стандартните за ремонта. Вече бях почти готов и имах само един хладилник вътре, при това още не беше включван. Идва ми сметка от 29 лв. (по спомен). Да не са много, но се замислих от къде са, при условие, че нямам нищо включено? Взех фактурата и слезнах при електромера. Очаквах някой да се е закачил, но се оказа, че цифрите нямат нищо общо с отчетените? Просто някой е написал каквото му скимне или изобщо не е отчел показанията а е писал наизуст! Обадих се в ЧЕЗ, оттам ме пратиха по путя ленина да подавам жалби. Така и направих, но се жалвах в Нова телевизия. За 30 мин. направиха репортаж и още същата вечер го излъчиха. От там ЧЕЗ се насраха и чудодейно, оправиха нещата без жалба?

Сега въпроса е, как с нов електронен електромер и отчитане по уред се оказва, че отчитане не е имало или е писано каквото им е кеф?

Въпрос две: Защо, когато решат да ти сменят електромера го правят без да си уведомен и не знаеш на какви показания е спрян стария и на какви е сложен новия?

Въпрос три: Защо не можеш да си сложил контролен електромер законно?

Имам приятел който работеше в завод за електромери в България. Правят електромери и изнасят за доста страни. Електромерите се отчитат сами през мрежата, ловят над 30 вида намеси и докладват веднага за това и какво ли не. Познайте дали ги купуват от нашите ЕРП? А отговора е, защото не може да си правят с тях каквото поискат!
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: