• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 59
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
valiopeshev - напреднал
Искам само да добавя, че кабелите от 25 мм2, които предлага dragozov според мен са напълно достатъчни за тая машина при заваряване с обмазани електроди. 50 мм2 ще са тежки и ще се огъват по трудно. Дължината пък от 5 м е добра за да може машината да е по далече от пръските, шлаката и пушеците. Ролята на газта след спиране на заваряването е точно предпазване на заварката от окисляване. Волфрамът се топи при 3400 градуса и затова няма нужда от някакво специално охлаждане. :drinkers:
agj - майстор
valiopeshev написа:
Ролята на газта след спиране на заваряването е точно предпазване на заварката от окисляване. Волфрамът се топи при 3400 градуса и затова няма нужда от някакво специално охлаждане. :drinkers:
Вальо ,горещо ти препоръчвам да потърсиш информация за ВИГ заваряването -има и учебници има и филмчета ....чети гледай и се просвещавай ! :drinkers:
gogo7777 - майстор
Волфрама също трябва да се охлажда поради тория, церия или лантана който се съдържа в електрода, дори и чистия волфрам (зеления). Независимо, че волфрама се топи при висока температура той трябва да се охлажда. Газта играе роля както за охладител, така и за защитна среда.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Затихването на дъгата се измерва в % . Някои про апарати имат настройка и за времето на достигане на тези проценти, ама тоя апарат не е такъв. Потенциометъра е за времето на пускане на газ след гасене на горелката. Самото затихване е заложено в такт 3, затова питам какво е. Така е при всички апарати, ама де да знам кво са направили в Китай. Ако потенциометъра наистина е за времето на затихване (което се явява екстра), то тогава времето на газта е фиксирано. Но не ми се вярва :? . Тествайте го и пиши ако искаш. Това е от значение.....
Ами не ти се вярва ама е така !Времето на затихване се регулира от потенциометъра а времето за обдухване е фиксирано !Предишния модел Stahlwerk WIG TIG 200 беше само с едни потенциометър за тока ,без затихване а обдухванато беше фиксирано- щото няма как да е по друг начин! Китайците въведоха този най прост модел машини за ВИГ и сякаш наложиха нов стандарт , и изхождайки от този модел машини може да се каже че ако китайска машина е със потенциометър за затихване и 2/4 такта то това са екстри ! :-D
Затихването на дъгата в про машините има две настройки
Както е и при твоя апарат :
gogo7777 написа:
Ето как е при моя апарат.
Потенциометър 1 е времето на затихването на дъгата в сек.
Потенциометър 2 е стойноста на тока на затихване в %
Потенциометър 1 е времето на затихването на дъгата в сек. – точно това е времето за което дъгата трябва да спре…. а времето в различнита машини е установено различно !(в моя апарат е 10сек.)!
Потенциометър 2 е стойноста на тока на затихване в % - това е стойността на тока в края на затихването ,който може да се регулира или в проценти или в ампери(на моята машина е в ампери –минималната стойност е 5 Ам )
На знам обаче защо си останал с впечатление че затихването е само в такт 3 :? ,в двутактов режим също има затихване ,а в четиритактовия режим може да е и в такт 4 –отново това зависи от машината и от производителя …..
Последна промяна от agj на вт фев 12, 2013 10:24 pm, променено общо 1 път.
Krass - майстор
Ролята на газта след спиране на заваряването е точно предпазване на заварката от окисляване.
Газът кислород ли е или някакъв инертен? Точно газът предпазва от окисляване.
fanti - помощник
Благодаря ви колеги за тъй-важната за мен информация за избраната от мен машинка. Ще се обадя на г-н Драгозов за да се разберем за покупката щом и вие я препоръчватече е добър избор отностно цена -качествона машина и заварка спрямо известните маркови машини \ фрониус кемпи \ които са непосилни за мен.Разбирасе ще тествам машинката лично но само с обмазани електроди защото както опоменах в по- горните си постове несъм работил с ТIG и нямям никаква представа как се държи този метод като работен процес и естественно да разгранича разликите дали става като качество на заварката или не КАТО ЦЯЛО НАЙ- ОБЩО КАЗАНО самите дадени настройки както сте опоменали в постовете си .Разбирасе ще пробвам TIG-а но не аз а колега \ надявам се да открия тъкъв :-D \ който работи с този метод. МОЛЯ някой колега който наистина вече е заварявал с този модел да си каже впечатленията за нея \ за TIG- а \ . Колега \ pansim\ наистина ли този модел е ремонтопригоден тоест е по-лесен за обслужване \ отремонтирване \ а от там и по- евтина цена за този процес ? Питам защото имало машини \ при марковите \ на които ремонта струвал 1\3 от цената и . Е !извинявам се че погледнах по този начин . Все пак човек не я взима днес , утре да я ремонтира но все пак това си е типично българска черта и е нормално да се попита :-D :-D :yawinkle:
agj - майстор
Krass написа:
Ролята на газта след спиране на заваряването е точно предпазване на заварката от окисляване.
Инертен е .АРГОН е .И функицията му е да прадпазва от кислорода -винаги....и по време и след завраката! :drinkers:
Krass - майстор
agj написа:
Krass написа:
Инертен е .АРГОН е .И функицията му е да прадпазва от кислорода -винаги....и по време и след завраката! :drinkers:
Естествено е, че така. Просто не се стърпях да не се обадя .
gogo7777 - майстор
Винаги е в такт 3. По апаратите както е дадена диаграмата на целия процес е за 4 такта, за по-лесно ориентиране. При настройка 2 такта пак си ги има 4-те такта, но нямаш възможността ръчното да задържаш такт 1 и 3. Настройките са едни и същи както за 2-та такта, така и за 4-те. При 4 такта на джойстика като натиснеш бутона и задържиш се изпълнява такт 1, като пуснеш- такт 2, като натиснеш втори път и задържиш-такт3, като пуснеш-такт 4. Само, че такт 1 и 3 можеш да си ги държиш колкото си искаш времене докато не отпуснеш бутона. Има машини където повторното натискане на бутона не се влияе от това дали ще го задържиш или не, а изпълнява такт3 и 4 последователно с настройка по подразбиране (независеща от заварчика). При двата такта натискаш и държиш изпълняват се такт 1 и 2, като пуснеш се изпълняват такт3 и 4. Ако на Драгозов машината се регулира време на затихване, а не време на газта то при него такт 3 и 4 се припокриват или единия липсва. Това ме озадачава. Плюс това 5 секунди е прекалено малко за затихване. Това значи, че ако заваряваш на 160А и нагоре то затихването не би достигнало и 50% от максималния ток. Добри (отговорни) заварки се постигат при затихване 30 да не кажа, че понякога и 20% от тока.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Винаги е в такт 3. По апаратите както е дадена диаграмата на целия процес е за 4 такта, за по-лесно ориентиране. При настройка 2 такта пак си ги има 4-те такта, но нямаш възможността ръчното да задържаш такт 1 и 3. Настройките са едни и същи както за 2-та такта, така и за 4-те. При 4 такта на джойстика като натиснеш бутона и задържиш се изпълнява такт 1, като пуснеш- такт 2, като натиснеш втори път и задържиш-такт3, като пуснеш-такт 4. Само, че такт 1 и 3 можеш да си ги държиш колкото си искаш времене докато не отпуснеш бутона. Има машини където повторното натискане на бутона не се влияе от това дали ще го задържиш или не, а изпълнява такт3 и 4 последователно с настройка по подразбиране (независеща от заварчика). При двата такта натискаш и държиш изпълняват се такт 1 и 2, като пуснеш се изпълняват такт3 и 4. Ако на Драгозов машината се регулира време на затихване, а не време на газта то при него такт 3 и 4 се припокриват или единия липсва. Това ме озадачава. Плюс това 5 секунди е прекалено малко за затихване. Това значи, че ако заваряваш на 160А и нагоре то затихването не би достигнало и 50% от максималния ток. Добри (отговорни) заварки се постигат при затихване 30 да не кажа, че понякога и 20% от тока.
Е ми не е винаги в такт 3 !Прилагам ти част от инструкция за експлоатация -дано да панимаиш руски :-D - надявам се текста да те приземи !
А останалото описано за двата такта е абсурдно –как може да има нещо дето го няма :? -като например третия такт при двутактовия режим ! :-D

Прикачен файл

4T..JPG
4T..JPG (25.19 KиБ) Видяна 3273 пъти
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 59

Тема "Инверторни електрожени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: