• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
LazarGanev написа:
А бе и аз преди няколко страници доказах, че поради промяната на съпротивлението в зависимост от температурата, електромера върти повече за една и съща енергия при по-ниско напрежение, ама никой не се задълба и не се замисли :)
я дай линк да видим какво си доказал
LazarGanev - "Велик майстор"
moimoimoi написа:
я дай линк да видим какво си доказал
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 17#p490017
Признавам си, че не е обяснено по най-добрия начин, но основното е, че само при постоянно съпротивление измерената от електромера енергия съвпада с реално използваната. Щом съпротивлението е различно при различните напрежения (а то е така), то и измерената енергия ще е различна.
Последна промяна от LazarGanev на вт фев 12, 2013 9:03 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
gogo7777 написа:
Кофа с вода 7л
.
Ето тук е кучето. Нали ти е ясно че когато загряваме по-дълго време и изстиването е по-дълго време. Той 8180 го е написал ама кой да чете
8180 написа:
В интерес на истината, в тази задача Добрев има някакво основание - за бойлер, тенджера и под. по време на загряване едновременно има някакво загуби от едновременно изстиване (в задачката 40W при крайната темпиратура 80оС). Ако времето е по-дълго, загубите са повече.
Ако готвиш на балкона са чисти загуби, в кухнята - топлиш с тенджерата вместо с духалката и сметката е по-сложна.

В задачката:
80л бойлер, от 10 до 80оС се загрява приблизително с 6,5kWh електроенергия и съответно:
х = 6,5h
y = 9,7h
Ако усредним във времето (и температурата) загубите на 30W:
При х - 195 Wh
При y - 291 Wh
Разлика грубо 100Wh, отнесено към полезната енергия 100/6500 = 0,015 или
1,5% загуби и увеличение на сметката.
И в двата случая, обаче загубите топлят банята/килера.
Дано някъде не съм сгрешил по ракиено време сметката.

П.П. Много сте изписали докато смятах.
сметката така се прави - провери числата, ако искаш.
todortv - майстор
gogo7777 написа:
Направих опитната постановка и ето резултата:
Направи постановката с електромер!
gogo7777 - майстор
Съвсем скоро в една друга тема за нагревател мерих студен и горещ реотан разлика 5 ома. Като сметнеш с друга стойност на нагревателя (18,5 + 5 ома) пак ще получиш подобна разлика. Да не говорим ако загряваш по-голям обем вода. Кво се мъчите да ме убедите не знам :? . Опита доказва, че един и същ нагревател при намалена мощност не извършва една и съща РАБОТА ЗА ЕДИНИЦА ВРЕМЕ, както при номинална мощност.

А и съпротивлението на реотана потопен във водата няма да се промени дори и с половин ом.
todortv - майстор
gogo7777 написа:
Кво се мъчите да ме убедите не знам :?
Че електромера е интегриращ уред, не калкулатор.....
fbr - майстор
Независимо с какво съпротивление ще бъде нагревателя, като студен, като топъл, ще работи на минимална, номинална или максимална, електромера ще измери точно енергията която ще бъде отделена от нагревателя. Това искаме да ти докажем.
moimoimoi - майстор
утре ще направя опит с електромер
gogo7777 - майстор
Аз не казва, че електромера ще ме излъже, а че енергията необходима да стопля вода ще е повече ако напрежението е по-ниско. Толкова ли е сложно :-D

Ето четиво. Зачетох тия лекции от снощи ама са ми сложни.

http://www.shtrakov.net/Heat_Mass/Lect_01.pdf

Лекциите са бая тая е първата. Термодинамика. Има формули и кво ли не. Повече са принципите от колкото законите.
Последна промяна от gogo7777 на вт фев 12, 2013 9:33 pm, променено общо 1 път.
todortv - майстор
gogo7777 написа:
Аз не казва, че електромера ще ме излъже, а че енергията необходима да стопля вода ще е повече ако напрежението е по-ниско. Толкова ли е сложно :-D
Не става въпрос за лъжа на електромера, не е сложно.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: