• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Зурла, ти голям тарикат ще дойдеш! Никой не коментира фигурите с минимални загуби като сфера и цилиндър , а куб, който е с МАКСИМАЛНИ загуби от всички изброени! Загубите се получават именно заради ръбовете, които увеличават площта!
Тани написа:
saraneron написа:
За резервоара е най-добре да има колкото се може по-малка площ при зададен обем ,иделното е сфера!
Нали площта нямаше значение? Защо сфера? Защо ако ИЗРЕЖЕМ част от изолацията - ръбовете на онзи куб 7метра горе , ще се подобри топлоизолацията? Защото площта ще намалее от 343m² на 154 m² и съответно загубите ще паднат от Загуби: 514,37 W на Загуби: 230,94 W въпреки орязаната изолация! Дори да приравня цялата изолация от 2м на 1м заради стърчащите ръбове на куба вътре(въпреки че в най-тънката част изолацията е около 1,5м), то загубите стават Загуби: 460,24 W, което пак е по-малко отколкото преди да сме изрязали!
Както преди още доста време сметнах, като изрежем изолацията на куба и го оформим като сфера , то загубите, колкото и парадоксално да звучи, намаляват около два пъти , въпреки, че сме намалили изолацията! Ако ще смяташ, не се отклонявай от условието! За цилиндър и сфера никой не говори, а за точно определен куб , с един кубик вода в него и точно определена разлика в температурите! Признавам си , че съм объркал сметките относно това за колко дни ще изстине водата, защото не взех предвид това, че с падане на температурата на водата в буфера , намаляват и загубите!

А въпреки, че не мога да ти сметна точно за колко време ще изстине водата в този куб, мога да ти гарантирам, че тя ще изстине бързо с няколко градуса, защото все пак и стиропора има някакъв топлинен капацитет, а за стоплянето на такова голямо количество стиропор се изисква енергия! Също така при високата температура покрай съда, топлопроводимостта е доста голяма, за разлика от периферията при 0°С!
Тани - модератор
8180 написа:
Тани написа:
Хайде сега сметни и каква ще е температурата в средата на дебелината на изолацията, ако става въпрос за голяма стена , а не за куб и тогава ще коментираме резултатите. Интересува ме в средата на изолацията, температурата по-висока ли е от средната или по-ниска.
В средата на всяка еднородна изолация/зид и т.н. температурата е СРЕДНА, независимо от дебелината и топлинния поток (загубите). Последният е еднакъв в цялата дебелина и зависи обратно пропорционално от СУМАРНОТО топлинно съпротивление (както и загубите). При безкрайно голямо съпротивление, потокът клони към НУЛА.
I = U/R
Колега, моля те да ревизираш мнението си и да го споделиш , като се съобразиш с този пост на Евгени:
Evgeniy написа:
Една от причините за изключително нелинейното намаляване на загубите с увеличаване на дебелината е че "коефициента" λ е всъщност променлива. Ето как зависи от температурата при полиуретанова пяна:
Изображение

Така че в реалният случай разпределението на температурата също е нелинейно, след като имаме нелинейно съпротивление.
saraneron - специалист
ЗА Бабите дето едно си знаят и едно си баят.Започва се от ТУК: http://marisanbg.com/bg/page/451/tipid/74. И после помогнете, в къщи ми е много жегаво ,колко изолация да си сложа още ,че да се поохладя малко, сега ми е 12см.Ами ако пак ми е жегаво още колко да сложа ,или ДА СИ СЛОЖА КОЖУХЧЕТО И СИ НАПРАБЯ ЕДНА ВЪРЕШНА ИЗОЛАЦИЙКА НАЛИ СЕ ЕДНО СЕ УВЕЛИЧАВА външната, ами ако пак ми е горещо.....аааааа......сещам се ще запаля печката и ще повиша делта Т така ще увелича загубите и ето че сега ми е добре мерси ,няма нужда от помощ?
Последна промяна от saraneron на ср фев 13, 2013 7:13 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
я разгледайте тази диаграма.
Прикачен файл:
convec.gif
convec.gif (4.9 KиБ) Видяна 1951 пъти
И малко помислете за това:
t1 – temperature of the wall

t2 = t0 – temperature of the environment

qk – thermal flow of convection

Sk – the surface on which the thermal transfer through convection takes place.

Thermal section AB – laminar movement of particles with temperature gradient dt/dx = const.

Section BC – transition from laminar to turbulent movement.

Section CD – turbulent movement in which dt/dx = 0 and t = ¦(x) = const

Rk – thermal resistance of convection.
saraneron - специалист
ЗА Бабите дето едно си знаят и едно си баят.Започва се от ТУК: http://marisanbg.com/bg/page/451/tipid/74. И после помогнете, в къщи ми е много жегаво ,колко изолация да си сложа още ,че да се поохладя малко, сега ми е 12см.Ами ако пак ми е жегаво още колко да сложа ,или ДА СИ СЛОЖА КОЖУХЧЕТО И СИ НАПРАБЯ ЕДНА ВЪРЕШНА ИЗОЛАЦИЙКА НАЛИ СЕ ЕДНО СЕ УВЕЛИЧАВА външната, ами ако пак ми е горещо.....аааааа......сещам се ще запаля печката и ще повиша делта Т така ще увелича загубите и ето че сега ми е добре мерси ,няма нужда от помощ?

Last edited by saraneron on Wed Feb 13, 2013 7:13 pm, edited 1 time in total.
idunno - специалист
Ей, голямо смятане пада с разни формулки.Чай' и аз да си кажа мнението на неспециалист.На колегата Zurlata (а и не само на него)искрено му препоръчвам, да се разходи до ВХВПто,гледам е от Пловдив и да си купи една книжка наречена Топлопренасяне, там ще намери отговорите за изолациите и топлопреминаването през цилиндрични сферични други повърхности.На Ахмаков му се чудя как намира нерви да продължава да спори и доказва.Между другото само на него не му я препоръчвам книжката, щото е чел такива-то си му личи.Сега ще се пробвам да кача и един файл с решени примери, дано всеки намери там по някой отговор.А като прост отговор за оптималната изолация-дебелината на изолацията, при която ценатаили разумът ви спира да правите повече екперименти.
idunno - специалист
...е намерих го из файловете
ivanovbg - майстор
И ето ви какво се случва с куба
Прикачен файл:
2d furnace.gif
idunno - специалист
ocw.mit.edu/courses/aeronautics-and.../16-050.../10_part3.pdf
нещо нямах успех с качването на пдф-а, ето линк с малко информация по въпроса :)
saraneron - специалист
Сега убеди ли се ,че колкото повеч толкова повече!Ако не ти е ясно да ти обесня, графиките по цвят показват как се разпределя температърата в стените според различна дебелина на изолацията! Другите 4 графики показват температурит в съда и на повърхността на изолацията.В ъглите изолацията е най- дебела и там тепературата на изолащията е най- ниска, съответно загубите ,а в резервоара е най- висока/тъмночервено/! Това не е куб а паралелепипед и затова има два вида графики за малката и голямата страна!Размерът на резервоара е 60/40/? гледано най-вероятно отгоре, за да има по-голяма еднородност на Т ,ама сигурно има и текст, който дава пълна представа за модела ....къде е? Като се сложи още изолация и температирата по стените и в ъглите ще падне още, но няма да е еднаква по цялата изолация. НАЙ- ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА ДО 70 ИМАТ големите страни и по- малките по средата и така , колкото се отива по-към ъглите , толкога по-малко топло в изолацията, което означава по-малки загуби! За АХМАКОВ,добро момче, не е скандалжия, много чел, ама понякога има някой странни разбирания и нагажда нещата по неговата си логика и като напише и някоя формулка и омайва незнаещите!Лошото ,че и той си вярва.Не било куб било кълбо .....,,.а, ние спорим по принцип за дебелината на изолащията как влияе на загубите, нищо друго, дали е кълбо, куб ,цилиндър или нещо друго и сравняваме резултатите ,които готовите програми ни дават за едни и същи тела .......куб 1/1/1 с изолацияот 0 до + безкрайност ,ако не ви харесва куб ето ви сфера с диаметър 5 метра с изолация 0 до+безкрайност ,ок,и това не ви харесва ,ето ви програна за тръби ,там пък нямало дъната ,да но можем и без тих,нали нас ни итересува закономерността в случая а не точни стойности!
Последна промяна от saraneron на ср фев 13, 2013 8:47 pm, променено общо 14 пъти.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: