Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Папуас - специалист
Супер! Дай линк към нещо такова. Изолираме автомата веднага! Може пък да ги намерим много по-евтино от Китай! =D>
Последна промяна от Папуас на вт фев 12, 2013 10:21 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Какъв линк - отивай в Практикер и ще ги видиш. Китайски са си.
Папуас - специалист
ОК! Дано работи и външната лампа с това. :supz:
ivanovbg - майстор
Една имаме отвън че входната врата се заключва. Още не са я откраднали :-D
Папуас - специалист
Аз все пак продължавам да питам, дали със сензор може да се стартира стълбищният автомат и как трябва да се скачи. Вижда ми се най-удачен и икономичен вариант. Сега приближаващите към входа трябва да изминат към 20 метра в пълна тъмнина.
hidrazin - майстор
Може. Така съм направил на няколко места. Сензора обикновено има три жици - фаза, нула и изход фаза. Изход фаза го подаваш към
фазовия проводник на лампите. Така те ще получават захранване от две места - и от сензора, и от стълбищния автомат.
Надявам се няма нужда да обяснявам, че стълбищния автомат и сензора трябва да бъдат захранени от една и съща фаза. :cool:
Иначе ще стане мазало. Работи перфектно.
:partyman:
Папуас - специалист
Супер! Не ми беше хрумвало това. Все си мислех че трябва сензорът да задвижи автомата. А в твоя вариант, когато се включи осветлението от сензора, ще работи неговият таймер. Когато се включи автоматът от ключ, ще работи само автоматът, а сензорът ще си дреме. Нали така? :-D
ivanovbg - майстор
Ще дреме до следващия преминаващ. Лошото е да засича случайни минувачи, а и разхода на ток е умножен по броя на етажите.
Папуас - специалист
Неее... Това е двор на кооперация. Има ограда и врата към двора на 20м. от вратата на входа. Тук влизат само живеещите и техните гости. Даже е по-добре, защото "случайните" гости ще бъдат осветени. ;)
Иванов, твоето решение е много добър вариант, но си има и слабости. Просто претеглям плюсовете и минусите за моя случай. Например, ако в твоя вариант изгори крушка или автоматиката, нищо друго не остава да свети. Ако изгори крушка в другия вариант, по останалита етажи свети и все пак се вижда нещо. А е и скъпичко за нас. Осем устройства по 20 лв. са 160 лв., а ние сме по 0.5 апартамента на крушка. ;)
hidrazin - майстор
Папуас написа:
А в твоя вариант, когато се включи осветлението от сензора, ще работи неговият таймер. Когато се включи автоматът от ключ, ще работи само автоматът, а сензорът ще си дреме. Нали така? :-D
Точно. Двата таймера работят независимо един от друг и може съответно да им се задава различно време. Имам няколко такива системи
работещи в гаражи на къщи с автоматични врати и преход от гаража направо към къщата. Много удобно - като се прибираш и отвориш
дистанционно вратата те хваща сензора за движение. Когато излизаш преди да влезеш в гаража има бутон до вратата на гаража откъм
къщата - натискаш, влизаш в гаража, качваш се в колата и след като си излезеш и затвориш вратата си се гаси. Говоря за гаражи от по
15-20 метра. :cool:
:partyman:

Тема "Автоматика за стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: