Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Iliev Labs - специалист
Здравейте, моля за идеи.
Искам да направя инкубатор за 150 кокоши яйца.
Искам да е с автоматично обръщане, през един час.
Търся идеи за механиката и управлението.
miliad - майстор
Виждал съм преди време инкубатор.По спомен, яйцата лежаха на решетка от въртящи се тръби/ролки/.Завърташ тръбите и се въртят и яйцата.Добавяш ел. мотор и реле/та за време за включване и изключване.
alsted - майстор
Имах за 120. Бяха 4 кошнички - две хоризонтално, две вертикално - над и под хоризонталните (на кръст). При стартиране заемат положение 45°. Следчас се завъртат, по-скоро накланят на другата страна под същия ъгъл (ход 90°).
Прикачен файл:
инкубатор.JPG
инкубатор.JPG (21.29 KиБ) Видяна 15085 пъти
Сещам се да се използва моторче от авточистачки. С по-ниско захранване би могъл да намалиш скоростта.
Времето за завъртане - има всякакви таймери.
Какво смяташ да люпиш ако не е тайна? Това е голяма заигравка и за пилета почти не си заслужава.
kretio74 - специалист
petkomz написа:
http://www.youtube.com/watch?v=Z3Va3xXY6Cs
http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2010/05 ... nca.549758
На първия клип схемата е перфектна само може да се направят засеци на шайбата на мотора и с изключватели да се спира на определено положение. Общо взето схемата е проста и лесна за изпълнение.
Iliev Labs - специалист
:)
Мойте неща бавно стават.
Избрах (и направих) тази конструкция:

Прикачен файл

1099.jpg
1099.jpg (41.68 KиБ) Видяна 14618 пъти

Прикачен файл

1093.jpg
1093.jpg (41.86 KиБ) Видяна 14618 пъти
Илчо Илиев - майстор
Аз има този инкубатор от 20 г, е не съм люпил всяка година, но доста е ползван..
Като устройство и манипулации е елементарно, но събира само 49 яйца, а за една селска къща се налага по 2 -3 пъти да се зарежда,а това е проблем..
Средно от 49 яйца съм вадил 30 пилета, като понякога само 5-6, а понякога 35-40, но това зависи от яйцата.
Досега ми е правил проблем само с електрониката, дори сега пак се магарясва... не поддържа постоянна температура, но...каквото стане, а след като се излюпят, ако не се скапят, ще сменяме електриката..

Прикачен файл

DSC04806.JPG

Прикачен файл

DSC04804.JPG

Прикачен файл

DSC04807.JPG

Прикачен файл

DSC04813.JPG

Прикачен файл

DSC04814.JPG
Илчо Илиев - майстор
Обръщането на яйцата става наведнъж с издърпване/натискане на едно лостче..., след 18-я ден се слагат на решетка и там се излюпват...

Прикачен файл

DSC04809.JPG

Прикачен файл

DSC04810.JPG

Прикачен файл

DSC04812.JPG

Прикачен файл

DSC04811.JPG
Evgeniy - майстор
Правих такава въртележка за бащата на едно приятелче за голям инкубатор.
Използвах мотор за сателитна чиния и една щракалка с часовник за контакт от 7лв - тези дето с пластмасови чопчета задаваш на пероид от 15 мин. включено или изключено. Нагласих ги през един час. Използва се оригиналното захранване на мотора и само се настройва хода с крайните изключватели на задвижването в твоите граници. Извадих изводите на ключето от таймера и с него управлявам реле, което сменя поляритета на захранването към двигателя. За останалото се грижат изключвателите. Така през час сменя положението. Трябва да предвидиш и ръчно управление за поставяне хоризонтално.
http://tpetrov.com/search.php?prod=MW+% ... A0+220V+02
ето това ползвам аз за обръщане (лесно се закрепя, хода е бавен, има мощност и е на 220V)
Управлението с един програматор (както е предложил колегата по-горе) плюс един допълнителен таймер със закъснение при изключване (от добрикит), от там е и терморегулатора.
Ако имаш още въпроси....заповядай!

Тема "Автоматично обръщане на яйцата в инкубатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: