• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stepoff - специалист
fikata написа:
stepoff написа:
fikata написа:
Пусни го на 380V и темата ще приключи.
Ами в апартмента нямам 380v.
За апартамента се потърси старателно и може да ти изпадне такова моторче на 220V. :)
Точно така направих. Сложих друго монофазно моторче на 220v.Всичко вече работи по ноти!
Благодаря на всички за отговорите!
bulhomes2 - майстор
fikata написа:
bulhomes2 написа:
Виж тук - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=36070
Да не би и при теб да е монофазен с пускова и работна намотки.
Ти видя ли снимката преди да напишеш това?
Видно е, че не...
ZMeyGorianin - майстор
Да попитам и аз. Имам подобен вентилатор от хладилна витрина, но си е на 220 волта. Охлаждал е кондензатора на хладилния компресор. Работи си нормално, но ми трябват по-ниски обороти.
Някой ще сподели ли как да стане за да не го похарча при разни опити с даймери и подобни?
В темата за "Климатик свързан към парното" имаше вариант с поставяне на съпротивление на "0"-та. Това приложимо ли е в случая и колко Ома трябва да е при условие, че ми трябват оборотите на половина?
Параметритему са:

1300 об/мин.; 220 В/50 Хц; 0.19 А; за Ватовете не съм сигурен, че е изтрито но мисля пише 25
hidrazin - майстор
Не можеш да му намалиш оборотите с резистор или димер. Това е сигурен начин да го умориш.
:partyman:
cvetanmu - специалист
Ако използваш моторчето за вентилатор си регулирай оборотите с димер.
Имай предвид, че под определени обороти тока започва да нараства и може да го изгориш.
ZMeyGorianin - майстор
Да, за вентилатор ще се ползва. Пробвах преди дни с даймер, който се регулира на степени. На първата низходяща намали оборотите, но не много. На втората обаче започна да върти съвсем бавно и да грее. Спрях го преди да е изпушил.
hidrazin - майстор
Пееш ли си Пенке, кой ли те слуша? С димер и резистор регулирането на оборотите ще е нищожно при такъв двигател и то свързано с осезаемо намаляване на мощността му и опасността да го опечете. :-D Ползвайте го така, както е предвиден. Решенията за регулиране оборотите на такъв тип мотор хич няма да Ви харесат ценово. :-D
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на пет фев 15, 2013 11:09 am, променено общо 2 пъти.
ebahti - майстор
Айде и аз да си кажа :roll: Имам такова двигателче - бавнооборотно ,мисля че е от малък телфер. Ако го ползвам на 220 в. може ли да изгори....Мисля 1 шкурка да му сложа да върти ....чекийката да си точа... :?
cvetanmu - специалист
:) Хидра, масово започнаха да използват фазов регулатор за регулиране на оборотите на вентилатори ( това в маркови техники, а не самоделки ) . Лично съм пробвал с най - обикновен турски димер за 5 лв. - регулира си оборотите почти от нула до максималните.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилатор- мъничък съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: