• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Абе аз и в тези не съм сигурен :)

Та при 50см изолация загуби от около 11,5киловата за час 16дни
При 100см - 86м2 площ загуби около 0,04вата за сек =3,54вата/сек за цялата площ или за час 12,7киловата на час :?

Май няма какво да го смятам - увеличават се загубите и ще изстива по рано.

Ако е вярно не знам с какво ще се топли лятото за да не изстива през тъмната част на денонощието :?
saraneron - специалист
Da те помоля, забрави какво си учил и сметни по грешната формула , където площа е винаги само на резервоара и се измени дебелината на
изолацията!Даже ти предлагам да направиш едно изчисление за загуби през стена ,което няма връзка с темата ,загубите за стена ,ще я приеме за многа дълга, примерно 500 метра за да не се чудим какво става в ЧЕТЕР края . Пак с изолация 5 см. 20 ,50 100 1505
Последна промяна от saraneron на пет фев 15, 2013 1:26 am, променено общо 2 пъти.
Evgeniy - майстор
Само да вметна че при аналогиите напрежението е еквивалентно на на температурата, не на площта, така че примера с крушката няма смисъл.
Площта има значение при загубите, които би могла да отдели АКО топлинния поток достигне до нея. Това е като редуцир между 6 и 50 цолова тръба. Куба има топлина, но тя преминава само през 6 кв.м. от там нататък ако ще и 100 квадрата да са от другата страна, няма разлика, защото до тях ще отиде потока, който успее да премине през тези 6. Затова в университетските изследвания, които цитирах се приема че вътре в изолацията загубите се смятат по ИЗЛЪЧВАЩАТА площ, а не по крайната повърхност.
saraneron - специалист
Просто те помолих ,направи го по грешната формула!
ivanovbg - майстор
Колега , ако разглеждам само вътрешното тяло с водата се получава постоянен топлообмен с ватата от 35 киловата за час на тази площ ако цялата вода е с температура от 90С.
Zurlata - специалист
Мбуухахахаааа :lol:
ся место да ходя при жената да спя се занимавам тука с щуротии!
saraneron написа:
АхмакоФ,Накрая се разкри сам!То трябвало само да ТЕ накараМ да си признаеШ!
:lol: :lol: :lol:

Evgeniy написа:
Само да вметна че при аналогиите напрежението е еквивалентно на на температурата, не на площта, така че примера с крушката няма смисъл.
Площта има значение при загубите, които би могла да отдели АКО топлинния поток достигне до нея. Това е като редуцир между 6 и 50 цолова тръба. Куба има топлина, но тя преминава само през 6 кв.м. от там нататък ако ще и 100 квадрата да са от другата страна, няма разлика, защото до тях ще отиде потока, който успее да премине през тези 6. Затова в университетските изследвания, които цитирах се приема че вътре в изолацията загубите се смятат по ИЗЛЪЧВАЩАТА площ, а не по крайната повърхност.
ееее ашколсум бе брат ми и аз това си дрънкам от началото ама нека да е война :axe:

8180 - мерси за сметките :gott: ама мене по ме гложди тавариша Ахмаков да ми го сметне а не да ми дрънка кат пробита каца!

Аре бе Ахмакооооов за целите на форума бъди мил с мен и другите люде сметни ми това без да ми увърташ , щото аз от този момент нататък ще си повтарям постоянно тоя въпрос след всеки твой пост, докато на модовете не им писне и не ми дадат Банан! Така че Ахмаков брате наш моята съдба в тоя форум вече е в твоите ръце [-o< , ако искаш да живея ми отговори по скоро ако те дразня и искаш да ям банан продължавай да шикалкавиш! Ама аз съм притеснен за съдбата си а и за да помогнеш на други които четат тук без да пишат моля те брате наш помилуй нам и отговори:

-------------------------------------------------------------------------------------
Интересуваме без формули математика и физика щото нищо не разбирам от това, а ме интересува на практика: имам една цистерна с диаметър 3м и височина 3м от желязо дебелина 4мм, мисля да я пълня до 90% от обема с вода и ще я грея до 90`C(поне в горната част ще е толкова) при вуншна температура постоянна 10`C. Може ли някой да ми сметне какви ще са топлинните загуби за 1ден за 1 месец и за 3 месеца ако я увия с вата с дебелина 40см , 100см и 150см. Приемете че ватата ми е много евтина, взимам я втора употреба раздробена но това не ме бърка. Тези данни ме интересуват за да си направя сметка колко топлина мога да складирам в края на трите периода и евентуално високо или нискотемпературно отопление да си направя.

Та така давайте, по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT=80`C (90`C-10`C)

дебелина: 40см 100см 150см
загуби след 1ден ....... ........ ........ kWh
загуби след 1месец ....... ........ ........ kWh
загуби след 3месеца ....... ........ ........ kWh
-------------------------------------------------------------------------------------
Последна промяна от Zurlata на пет фев 15, 2013 1:46 am, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Не те разбрах напиши на едно място колко е ако смяташ по едната формул аи колко по другата че много цифри станаха
ivanovbg - майстор
Е нали ти го сметнах - не знам дали е правилно, но това са моите сметки.
По тези формули го сметнах http://processmodeling.org/bglang/ht/conductivit.htm
saraneron - специалист
Наистина не се заяждам ,напиши .....формула с външен размер на площа =......формула с площ на резервоара =..... нищо друго, да вядя двете числа , аз не сам го смятъл!За една и съща изолация!
ivanovbg - майстор
saraneron написа:
Не те разбрах напиши на едно място колко е ако смяташ по едната формул аи колко по другата че много цифри станаха
50см изолация загуби - 11,5киловата за час
100см изолация загуби - 12,7киловата на час
Директен максимален топлообмен - 35 киловата за час
Скорост на топлообмен през ватата 0,00047джаула за метър/сек
Последна промяна от ivanovbg на пет фев 15, 2013 1:54 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: