• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Аааа за площта ли еми 3,14*2r*l+2*(3,14*r2)=S двойката след r значи на квадрат
И другата 3,14*(2r+50)*(l+100)+2*[3,14*(r+50)2]=S двойката след скобите значи на квадрат

Знам че имам грешки там :-D не съм добавил допълнителната странична площ на капаците и става по лошо ако я добавя.
Zurlata - специалист
ivanovbg написа:
50см изолация загуби - 11,5киловата за час
100см изолация загуби - 12,7киловата на час
Директен максимален топлообмен - 35 киловата за час
Скорост на топлообмен 0,00047джаула за метър/сек
ччшшш, ко праиш ти бе :? , ше ходя си тегла въжето накрая :xplode:
Ахмакооов :mod: аиде сметни ми примера де човече!
ivanovbg - майстор
Знам ли много превръщания - джаули, калории. ватове - нищо чудно да съм се объркал като с площта :-D
И на мен ми се вижда много.

Еми нали си си омотал бойлера с вата - виж дали ще задържи 15 дни топла водата :-D

Виж ако ватата не е с директен досег до стените на резервоара сметките са съвсем други. И според мен не трябва да се сравнява къща- там стената не е с повече от 20градуса
Evgeniy - майстор
Ще излезе, значи, че и двете твърдения са верни.
Увеличаването на дебелината ще спре да влияе след определен момент нататък, но нищо не пречи този момент да е зад оптималната дебелина... Явно много зависи от скоростта на разпространение на топлината в изолацията. Затова в таблицата на оптималната изолация на хладилния камион имаше и скорост.
Тани - модератор
Момчета, така без формули не става! Трябва да се знаят и ЕЛЕМЕНТАРНИ принципи и физични закони! Колко вата са загубите при 90°С с нищо не ни помага за да разберем след колко дни ще изстине водата.
ПРОВОКАТОР2

-какво значи да изстине водата - до 89°С или до 10°С
-колкото по-ниска става температурата на водата , толкова повече рязко намаляват загубите при една и съща дебелина на изолацията.

8180 написа:
Тани написа:
8180 , не видях в твоята формула да фигурира площ! КОЛКО ПЪТИ вече обяснявам, че ПЛОЩТА Е ВАЖНАТА! И то ВЪНШНАТА площ , заради която са загубите! Вкарай площта в методиката си сметни примерите и отново заповядай да спорим! Ти смяташ U = 1/(Ri + Rсум + Re) за стена , а аз смятам U = 1/(Ri + Rсум + Re) по 6 пъти за куб(шест съпротивления свързани успоредно) и по външната площ на стената на куба ,
1. ФИГУРИРА ЕДИНИЦА ПЛОЩ, моля.

Фигурира, но като за коефициент , за да получиш РЕАЛНИТЕ загуби трябва да го УМНОЖИШ по площта , която расте експоненциално. Сега вече фактора определящ загубите не е в знаменател и расте,следователно и загубите могат да нарастват!
2. За външната, ти си знаеш.
Ако държиш, че е по вътрешната площ , моля те сметни един реален пример какво количество топлинна енергия ще преминава до куб 1 m³ с температура 20°С с 1m изолация каквато си избереш. Вътрешната площ е 6m², а външната 54m² която поема енергията от околната среда с температура 90°С
8180 написа:
Няма никакъв проблем, според мен, за Ri , Rсум, Re да се ползват всякакви методики за определяне - за куб, за стена, за сфера и т.н. На мен не ми е работа и НЕ ГИ ЗНАМ тези особености.
3. Поради което, спор няма да има.

А забелязал ли си, че R се отнася за дебелината, а не за площта и няма нищо общо с геометричните фигури! Не е лошо като се включваш в спор да си проверяваш аргументите, че докато не спорим за дължината на крокодила ти само обикаляш покрай нас и кой каквото и да каже за метода на измерване, ти го контрираш с " Ама той е ЗЕЛЕЕЕН!"

4. За червеното не виждам основания, пък и дочух за "странни" резултати. Вярно, споменах, че чета темата малко - не съм вниквал във логиката на всеки. Изложих своето виждане за "странните резултати", кое и защо е нелинейно. Не го налагам на никого.
За да видиш основанията трябва да прочетеш "буквара" по математика за пети клас и да си спомниш как се смята площта на куба, било то вътрешния или външния!
Zurlata написа:
Та така давайте, по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, 3м и височина 3м, dT=80`C (90`C-10`C)
Zurlata,
Предлагам следните стойности със запас (не повече от):
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W

Не ми се смята нататък, не че и до тук го не можеш сам. :)
Говориш за
8180 написа:
dT=80`C (90`C-10`C)
Тези загуби същите ли ще са при температура 80°С , а при 12°С . Не е достатъчно само да знаеш формулите, а и да знаеш къде, кога и как да ги прилагаш! Ако спориш с някого, не е лошо да разбереш преди това какво се опитва да ти каже , преди да му обясниш за цвета на крокодила!
Zurlata - специалист
Тани написа:
Тези загуби същите ли ще са при температура 80°С , а при 12°С . Не е достатъчно само да знаеш формулите, а и да знаеш къде, кога и как да ги прилагаш!
Тани ми именно де не ги знам формулите, нито как и кога да ги прилагам, знам че с с времето пада вът. темп. а от там и загубите намалят, ама мен това не ме интересува как се смята и за това питам в стила на направи си сам:
по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT=80`C (темп в началото 90`C, външна постоянно 10`C)

дебелина:-----------------40см-------100см----150см
загуби след 1ден----------.......------........-----........ kWh
загуби след 1месец-------.......------........-----........ kWh
загуби след 3месеца------.......------........-----........ kWh

Ахмаков що не ми го сметне на практика да си прилага всички формули които са нужни, не ме интересува какви са да си смята по която иска повърхност, вътрешна , външна, искам крайния резултат попълнен горе в таблицата. Или той може само с формули, графики, и обяснения да омайва хората а един прост практичен пример не може да ми изчисли, така ли да го разбирам?
Тани - модератор
Довечера като се прибера ще направя една екселска табличка и ще ги сметна на грубо. Дори в графичен вид ще излязат!
8180 - майстор
ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОС - НЕ СПОРЯ С НИКОГО!
8180 написа:
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W
Червеното включва всички ВАЖНИ, според мен (и които знам), фактори във времето и пространството, дискутирани тук.
Ще дискутирам (ако мога) при разлика повече от 10-15%.

Макар да не съм го обявил явно, повечето от включванията ми в темата са "Модераторски" и касаят т.5 (второ изречение) и т.10 от Правилата.
Използвам случая, да помоля младия специалист ivanovbg (пък и други) да погледне темата:
viewtopic.php?f=45&t=38236
Тани - модератор
8180 написа:
ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОС - НЕ СПОРЯ С НИКОГО!
8180 написа:
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W
Червеното включва всички ВАЖНИ, според мен (и които знам), фактори във времето и пространството, дискутирани тук.
Ще дискутирам (ако мога) при разлика повече от 10-15%.

Ами ето ти един повод да се включиш:

Прикачен файл:
загуби.png
загуби.png (100.32 KиБ) Видяна 2042 пъти

Това са загубите САМО от стените без да са включени и дъната! Би ли споделил как стигна до тези твоите резултати? За каква площ ги сметна и колко е U ?
8180 - майстор
Тани написа:
Това са загубите САМО от стените без да са включени и дъната! Би ли споделил как стигна до тези твоите резултати? За каква площ ги сметна и колко е U ?
ПРИЕМАМ!
Нощес (Трифон Зарезан) имам формални (аритметични) грешки (смятам почти на ръка).
Съпоставимата моя стойност, без дъната, за горния случай, е - 226W - 18% грешка.
По предложеното по-горе (10-15%) ПАК ТРЯБВА да се коментира! Ще го оставя за по-нататък - ако има други предложения.

Новите (коригирани мои) предложения за максимални стойности, по задачата от Зурлата, с дъната, са:
40cm - 423W
100cm - 134W
150cm - 90W
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: