• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
С проба-грешка - намалих на 4 винтила на единия радиатор, и 5 на термоглавата. Почти спря да топли...
Дайте идея какво друго да направя...притворил съм горещата вода на колектора на първия етаж, долу горещи радиаторите, горе някои горещи, други хладки...
filmatoplo - майстор
На кое викаш винтил :? , за термоглавата ясно.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
На кое викаш винтил :? , за термоглавата ясно.
На линка, който съм дал, го има, това е секретния винтил на самия радиатор. Термоглавата е всно кое е, да :)
Ей такива са радиаторите:
http://www.korado.bg/bg/products/radiat ... ndex.shtml
kalin72 - майстор
Никой ли няма да даде съвет, да не би помпата да е слаба, Алфа 2 е, ка кда я настоя да върти, сега е на аутоадапт...да я сложа на някоя от скоростите ли, какво ли?
Ahmakov - специалист
kalin72 написа:
Да попитам и за винтилите на радиаторите, досега бяха на 6та степен, но си мисля, че биха загрявали по-добре тези радиатори на втория етаж, ако степента се намали...но как да изчисля на коя да ги направя? Ето тук има формула, помогнете, ако можете...и не знам как да сметна загуба на налягането..
http://www.korado.bg/bg/products/radiat ... stem.shtml
Предварителната настройка, трябва да я разбираш, като предварително притваряне на вентила. При 6 е най отворено. Като предварително притваряш вентила, намаляваш количеството вода, което преминава през студения радиатор, независимо на колко ще поставиш "външния", термостатичния регулатор. Няма как да се стоплиш с намаляване на предварителната настройка. Трябва ти балансиране на системата и по голям дебит на помпата, ако котела има достатъчна мощност.
kalin72 - майстор
Именно балансирането на системата не се ли прави и от тези винтили на радиаторите? Гледайки таблицата, която постнах, 5-6 е отималното за моята система, но моля някой да потвърди...
Инак помпата е 25/40, това 40 значи 4 метра височина на стълба вода, така ли?
LazarGanev - "Велик майстор"
kalin72 написа:
Инак помпата е 25/40, това 40 значи 4 метра височина на стълба вода, така ли?
Да. Не разбрах за какви цифри 5-6 говориш - на секретния вентил ли има някакви цифри?
kalin72 - майстор
Да, на секретния винтил има цифри, от 1 до 6, на линка дето съм постнал преди два дни, ги има.
Сега гледам, на аутоадапт на помпата максималната височина е 3 метра, докато на 3та скорост е 4 метра...
http://www.bgtherm.com/products/heating ... ooklet.pdf
Ahmakov - специалист
И от тези "кранчета" става, ама трябва да притваряш топлите, а не студените радиатори. Помпата трябва да има определен дебит, при определен пад на налягането в системата. Като се изчислява системата, всички тези неща ги има в проекта. Но ако човек знае какво трябва да прави, може и без проект да се оправи. Мисля, че някъде по темите във форума, го има обяснено как се прави, но със обикновени кранчета. Спазвайки логиката, може да я приложиш и за твоите кранчета.

Прикачен файл

tst.jpg
tst.jpg (36.19 KиБ) Видяна 2432 пъти
filmatoplo - майстор
От работеща инсталация от къде се сети да барникаш :? , сега какво ще направиш -ще притвориш крановете и ще компенсираш с повишаване на скоростите на помпата :wink: така ли .
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: