Напишете въпрос свързан със санирането.
KingLin - майстор
Нещо явно не съм се изразил правилно за топлообменника - имах в предвид дали се слага нещо специално по подземната част, примерно кутия с много срещуположни преградки които да увеличават контактната площ и удължават пътя на въздуха с цел поемане на повече топлина.
А за останалото инфо сърдечно благодаря!
Тези предполагам 3к (а не 3000к:) ) за каква дължина на трасето са? Защото според мен около 9к за цялата система (3к подземно+3к рекуператор+3к за вътре из колибата) не ми изглеждат много при положение че чувам само суперлативи за този тип проветрение да го наречем :)
akpe4a - напреднал
Да добавя,относно тези праавоъгълни дупки на ъгъла на северозападната фасада.Това всъщност са импрегнирани дървени трупчета 10х10х50см. захванати с анкерни болтове за тухлата.Та тези трупчета излизат на едно ниво със завършената изолация и целта е на тях да се закрепят "майките" 0,10х0,10х4 м. върху които ще се монтира по-късно дървена ламперия хоризонтално(7 см лице-мъжко и женско) .Номера е да се разчупи малко лицето,защото като я правихме - с цел да избегнем наличието на значителни термомостове къщата остана без всякакви козирки,стълби и тераси.Така постигнахме резултат на голям трафопост :-D Ламперията е купена и оставена да съхне,защото им нямам никакво доверие на търгашите на "миналогодишен дървен материал" :roll: След като я монтирам ще кача и снимки на самият монтаж.

ПС:Предполагам,че има много неща,които не са доизпипани или неправилни по изграждането на системата.Пиша тук,защото обещах че ще поствам каквото съм направил,като се надявам и аз да помогна на някой,както на мен ми помогнахте в началото.

Прикачен файл

montaj izol 111.jpg

Прикачен файл

trupcheta.jpg
akpe4a - напреднал
Такааам..Дотук с направеното.Колеги,дойде време да купя и материалите за вътрешната "черупка" на къщата.

Да обобщя:

Къща - 190кв РЗП (беше 160 но покрихме и трапезарията). Без външни тераси,козирки и стълбища.Мезонет с вътрешна тераса и обитаван таван (180см в най-ниското)

Покрив - 8 см Покривни сандвич панели отдолу с 2 см фибран и таванни изолационни пана

Стени отвън- 10 см EPS 16-18kг плътност плюс силикат-силиконова мазилка

Основи и под изолирани с 5 см фибран

Дограма 5 камерна с троен стъклопакет К/Б/4сезона

Мисля вътре да изградя предстенна обшивка от профилна конструкция,5 см минерална вата (на плоскости) и 125мм гипсокартон.Добавям и графика (отвън е вече направено вътре е проект)

Въпросът ми е :Някакви съвети или псувни преди да започна и дали ще има нужда от паропреграда? На пода отвътре преди фибрана мисля да положа хидроизолация -каква да е тя (черна хартия или битум или ???).

Прикачен файл

izolaciq.jpg
stentop - специалист
При външна температура по-висока от -5 и без паропреграда няма конденз във въшната част на изолацията. Иначе при -10 както е сметнато на снимките... можеш и сам да видиш :-D Спецовете да се изкажат

Прикачен файл

3.png
с паропреграда по-висок клас
3.png (78.97 KиБ) Видяна 3432 пъти

Прикачен файл

2.png
с паропреграда (явно по-нисък клас)
2.png (82.8 KиБ) Видяна 3433 пъти

Прикачен файл

1.png
без паропреграда
1.png (76.94 KиБ) Видяна 3433 пъти
akpe4a - напреднал
Братле,значи доколкото виждам трябва да сложа някаква паропреграда,било то и най-обикновен лайнон :Д
Интересно ми е,че дефакто влагата задържаща се във външния слой изолация идва от вътре,тъй като мазилката по документи се води дишаща но и водоотблъскваща (баси параграфа 22 :Д) и би трябвало отвън да не влиза вода ...Това незнам дали е добре или лошо.В смисъл - добре е,че според графиката вътре няма влага следователно няма мухъл.Но,пък мокра изолация не е май никаква изолация.

ПС:Благодаря за графиката,много ми беше полезна :partyman:

ПСС:Направо досиетата хЪ.
akpe4a - напреднал
:stock2:
Колеги,вчера купих 5-те санта фибран за пода.Ще разбъркам рядък разтвор цимент и пясък, разливам го на пода и отгоре фибрана.Чудя се само да купя ли допълнително от по-твърдия(жълт мисля,че беше на цвят или нещо такова)за да сложа под мебелите (само един диван всъщност)?Грешка ли е ,че ламината ще е поставен директно върху фибрана без замаска?
Ъъъм все още се колебая дали да слагам найлон или да оставя къщата да диша...Гледам доста хора гледат излагациите,които съм сътворил,та ако може да предотвратим някоя предстояща ще съм благодарен :partyman:
jekasus - майстор
akpe4a написа:
:stock2:
Ще разбъркам рядък разтвор цимент и пясък, разливам го на пода и отгоре фибрана.
каква е идеята? Крив под или да залепиш на основата.
akpe4a - напреднал
Всъщност подът е сравнително равен (денивелация само в единият ъгъл от порядъка на 1 см).Просто така сметнах,че редкият разтвор ще прилепне по цялата повърхност на фибрана и ще избегна евентуално хлопане,и ще обере споменатата лека разлика като един вид саморазливна.
jekasus - майстор
Излишна занимавка без резултат. Кривините можеш да изравниш с евтино циментово лепило(какво-то да е)
и двуметров мастар, с предварително положен на замазката дълбокопроникващ грунд ще удължиш времето за поправки. А фибрана го остави "плаващ", тоест незалепен за основата.
akpe4a - напреднал
Някак странно ми звучи да не го залепям за пода...Ще ми обясниш ли защо,че ме вкара в матрицата:)Благодаря ти за отделеното време,
колега :partyman:

Тема "Проект-Цялостно саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: