• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
При ДТЗ от типа 3р + N, според вас утечката - векторно ли се сумира или алгебрично?
Т.е. ако се сумира векторно - то ток от по 500мА /примерно/ трите фази едновременно не би трябвало да доведе до изключване.. Ако се сумира алгебрично, то ток от 10мА на всяка фаза прави общо 30мА и ДТЗ за 30мА пада..

Или въпроса е неправилен?
Junak - майстор
Автор: pavelari [ Сря Авг 18, 2010 9:24 pm ]
Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------
да ви светна, че трифазното ДТЗ сумира утечките алгебрично а не векторно - т.е. по 7-8 мА утечка на всяка от фазите /тя нека е една няма проблем, но е подадена на три контактни системи/ е достатъчно да пада шалтера...
Но това означава поне 10-15 кръга в паралел и то с калпави кабели. Щом пада при включване на уред - я разклонител, я кофти трижилен кабел я нещо друго елементарно - като използване на неподходяща жичка за нула
МИРК - прав си за "обяснението" - щом не може да си направи сам извод от включването на кое пада - значи може да има и грешка в свързването, но да не му се иска или просто му е трудно да направи практичен анализ от къде идва проблема....
ДО Питащия - ако ми се обадиш по телефона ще ти реша проблема за броени минути - стига да си на въпросното табло.
0885 120 221 - Павел
pavelari - майстор
не питах аз и гугъл какво казваме а Вие какво ще кажете... това е било в конкретния случай - а има ли други?
Последна промяна от pavelari на нед фев 17, 2013 1:21 am, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Фазните вектори може да са различни по големина, но векторната сума на токовете във фазите и нулевия проводник ще е равна на нула
pavelari - майстор
е товав не клони ли към теория за векторен сбор, а и говорим за утечките нулата да я оставим за малко
pavelari - майстор
т.е. според теб 10 + 10 + 10 мА утечка = 0
Junak - майстор
Ако са равни във трите фази - това си е промяна товар
pavelari - майстор
един трифазен кабел на 50 години примерно - говорим за утечки
Junak - майстор
Ако утечките на трите фази са еднакви, ДТЗ-то няма как да разбере, че това е утечка :)

Павка, дай да дремнем, утре ще го мислим
  • 1
  • 2

Тема "Хайде и интересния въпрос за ДТЗ-то" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: