Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
petkomz - специалист
radius написа:
Понеже аз съм си електричар ще си фиксирам конзолите и кутиите с гипс. Иска ми се и цимент да добавя да стане кораво, щом казвате.
Моята пропорция за фиксиране на кабелите е 3 равни конзолни кутии гипс в 200 мл вода. На тези материали колко цимент следва да добавя.
Аз слагам около 2/3 гипс и 1/3 цимент и естествено всичко това на око, да не мислиш че като трябва да се фиксират стотина кутии/конзоли имам време да ги меря точно пропорциите :) . Не е толкова важно да са точно премерени количествата, идеята на цимента е че става много по-твърдо и здраво с него, за контакти задължително слагам и цимент в гипса. В твоя случай - давай смело с две конзоли гипс и една цимент и си свиркай!
radius - майстор
jekasus написа:
Направи го след мазилката, таман ще имаш ниво за контакти и конзолни кутии.
Иначе съм съгласен със Тани - като има лесно, за какво да търсиш трудното.
Тъкмо купих гипса оня ден. Това е лепилото за картон , за което питах в една друга тема.
Разклонителните кутии съм ги затворил на ниво тухла, т.е. ще са навътре в мазилката и няма да се виждат. Ако оставя конзолните за след мазилка, не мога да си представя как се маже в такъв случай. Както писа един колега по-горе ли? Т.е. оставят се кабелите в изкопаните от мен дупки и мазачите гледат да не ми запълнят дупките с разтвор? Как ли ще стане или после си ги доразкъртвам.
jekasus - майстор
Кабела се оставя малко над мястото на конзолна кутия. Мазача си маже спокойно стената и после с бор-корона си правиш отвор за конзола прикъртваш за да вкараш кабела във дупката и гипсираш конзолата точно по нивото на мазилката.
Ето нагледно - лесен, бърз и качествен монтаж на конзоли. Няма навътре, няма навънка нито канзолата ще зяпа нагоре, надолу или настрани. Момчето от клипа е без опит в тая работа.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M_D8NMiDbMs[/youtube]

Виж разликата :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1u1rZAWzSok[/youtube]
radius - майстор
Днес пробвах и замазах 2 кабела по рецептата с цимента 1:2 с гипс. Просто ми е интересно колко е здраво.
Но не съм се отказал от лепилото за картон. То нали става твърдо като изсъхне? Защото съм забелязал някои лепила за плочки са с порьозна структура и не са много твърди.
jekasus, първия клип не беше хич зле, но и втория като го прешпакли, заприлича на хубаво. Когато правих отворите за конзолите, не си купих боркорона, просто бяха свършили и си пробих със свредло всички дупки. Даже станаха кръгли :). Сега не ми се иска да правя нови дупки, ОКОЛО старите. Затова търся начин да ползвам сегашните дупки и все пак да хвана конзолите СЛЕД мазането. Ако навия на охлюв кабела и го навра в дупката, не може ли да измажат, като само ще доразкъртя мазилка, ако са го залълнили. То всъщност има ли начин да не го запълнят?
jekasus - майстор
парче стиропор в дупката.
petkomz - специалист
radius написа:
Днес пробвах и замазах 2 кабела по рецептата с цимента 1:2 с гипс. Просто ми е интересно колко е здраво.
За кабелите може и без цимент (даже няма смисъл), виж за конзоли в които ще има контакти си е добре да сложиш.
radius - майстор
Ясно, аз само да пробвам материала.
Не може ли просто конзолите да са с дъното навън, за да не се запълва дупката?
stivemaster - майстор
Ще дам мнение на професионалист ,макар че е лошо да го правя ,след голям брой мнения на аматьори обратни на това което ще кажа.
Истината обаче е такава ,наистина има норми за приемане и измерване на покрития ,в случая мазилки, шпакловки, бои.Само дето в тях не засегнат ,проблема с прокараните кабели и кой довършва монтажа на точките.Тогава техника отговорен за обекта, взема решение и то в почти всички случаи е такова - натоварва мазача с тази задача.
Електричаря минава и поставя кабелите с гипс, без да фиксира кутиите ,както разклонителните ,така и крайните.Мазача според пазарлъка (но да е с покритие поне 5 мм над кабелите)решава дали да работи по положените кабели или по майки от алуминиев профил.По който и от двата варианта да работи ,след определяне на нивото си монтира кутиите на това ново ,както и ъглите от алуминиев профил и тогава измазва.
Относно това как се плащат спомагателните операции ,не знам дали да давам мнение ,,зашото пак ще прочета - "изказваш се като последна инстанция" по въпрос който по подразбиране е ясен :
С една машина за мазане, ТРЯБВА да работят поне 5 души ,за да я товарят оптимално - 2 общаци , 2 калфи и майстор.Общаците се грижат за преместване на машината заедно с калфите , за подаване и пренасяне на материала , почистването на терена т.н. Калфите се грижат за миене на машината и инструмента ,подготовка на полето за работа ,монтаж на лайсните и ъглите и конзолите и т.н. Майстора координира работата и участва в мастаросването и пердашенето на готовата мазилка .
Та в този смисъл при пазарене на работа ,как не могат да се разберат кой пренася материала ,кой чисти и т.н.
jekasus - майстор
Не разбрах за какво беше това с машината.
Както и в това не виждам нищо професионално - мазача да фиксира конзолни и разпределителни кутии.
При положение, че харесваш новите технологии, не очаквах да предлагаш стари такива.
Хората вече първо мажат, а после пускат кабели и вода. Инструменти вече има всякакви.
stivemaster - майстор
Колега jekasus аз обяснявам на хора ,които не знаят как се работи и това няма нищо общо с това ,привърженик на какви технологии си .Ако искаш да ползваш мазилка ,спазваш правилата за полагането и ако не просто няма да постигнеш ефективност ,цена и качество или просто не знаеш какво правиш.И в сучая дискусия затова мога да водя САМО С ПРОФЕСИОНАЛИСТ.В тази тема ,като такъв мисля участва само "Ебахти", така че мненията на другите ще ги приемам за пожелания ,без да се обиждат моля.
Това да копаеш кабелни канали ,след мазилката дори не знам дали си струва, да се коментира.За водата също не си прав ,но не знам дали имаш желание да разбереш .
Ако има колега занимаващ се с мазилки и желание да обясни водещата роля на мазача ,в постигане завършен вид на стената ,моля да се изкаже ,че на мен ми липсва дар слово и ще ме приемат нееднозначно.

Тема "Чия работа е да се оформят ел. ключове и контакти с мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: