• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
8180 написа:
ivanovbg написа:
Абе направо довършете сметката:
1. 220V-48,4ома-4,5454А=1киловат- 40вата/час загуби в изолацията 80литра до 80 градуса бойлер = х - време за загряване
2. 180V-48,4ома-3,72А=669,6 вата- 40 вата/час загуби в изолацията на 80литра до 80 градуса бойлер = y-време за загряване
В интерес на истината, в тази задача Добрев има някакво основание - за бойлер, тенджера и под. по време на загряване едновременно има някакво загуби от едновременно изстиване (в задачката 40W при крайната темпиратура 80оС). Ако времето е по-дълго, загубите са повече.
Ако готвиш на балкона са чисти загуби, в кухнята - топлиш с тенджерата вместо с духалката и сметката е по-сложна.

В задачката:
80л бойлер, от 10 до 80оС се загрява приблизително с 6,5kWh електроенергия и съответно:
х = 6,5h
y = 9,7h
Ако усредним във времето (и температурата) загубите на 30W:
При х - 195 Wh
При y - 291 Wh
Разлика грубо 100Wh, отнесено към полезната енергия 100/6500 = 0,015 или
1,5% загуби и увеличение на сметката.
И в двата случая, обаче загубите топлят банята/килера.
Дано някъде не съм сгрешил по ракиено време сметката.

П.П. Много сте изписали докато смятах.
ivanovbg сметката така се прави - провери числата, ако искаш.
Понеже дълго отсъствах и забелязах темата, която е избухнала за часове.. Започнах да чета от начало и ТОЧНО такъв пост очаквах да видя!!! Браво. Това е част от истината - за да се отговори на въпроса на питащия. Къде седят бойлерите - едва ли в отопляеми помещения /освен ако не са в банята примерно/ А ако се греем на парно - ние не я искаме тая топлина от котлона и фурната.

Колкото до декемврийските сметки - едва ли това е истинската причина. Моята сметка е горе-доле в очакванията ми...Е да кажем, че лани я навъртех без гипсокартона ама сега си мислех, че ще е по-малко /отчитам ефекта на разглезването все пак/ :)
preslav - майстор
pavelari написа:
Понеже дълго отсъствах и забелязах темата, която е избухнала за часове.. Започнах да чета от начало и ТОЧНО такъв пост очаквах да видя!!! Браво. Това е част от истината - за да се отговори на въпроса на питащия. Къде седят бойлерите - едва ли в отопляеми помещения /освен ако не са в банята примерно/ А ако се греем на парно - ние не я искаме тая топлина от котлона и фурната.

Колкото до декемврийските сметки - едва ли това е истинската причина. Моята сметка е горе-доле в очакванията ми...Е да кажем, че лани я навъртех без гипсокартона ама сега си мислех, че ще е по-малко /отчитам ефекта на разглезването все пак/ :)
Въпросът на темата беше да се разбие мита, че ниското напрежение (180V, на моменти) води до удвояване и утрояване на сметката за ток. Неинформираният човек лесно се поддава на манипулации и всички са свидетели в каква глуха се забиват протестите. Истинската причина за "дебелите" сметки е друга, но до сега не чух някой да я назове, напротив виновниците застанаха на страната на протестиращите и отново им замазаха очите.
gogo7777 - майстор
Мита изобщо не е разбит, а си е направо реалност. Не удвоява сметката, но я повишава :-D
pavelari - майстор
pavelari написа:

Колкото до декемврийските сметки - едва ли това е истинската причина.
Именно това съм споменал.
Колегата е задал два въпроса единия е технически а другия е политически.
На техническия съм длъжен да отговоря правилно, защото ако се изчете цялата тема от до - има доста грешни разсъждения относно това как няма разлика дали на 220 дали на 180 волта - консумацията е все една и съща във времето. НЕ - при понижено напрежение всички нагревателни уреди удължават времето си за работа, като и времето за отдаване на загуби а всички асинхронни машини /компресор на хладилника, компресор на климатика, вентилатор/ увеличават активния си ток /който ние всъщност плащаме/. Единствено преимущество имат инверторните климатици - там не трябва да има разлика. Това важи и за всички ел.уреди със стабилизирани ел.захранвания /комп, тв, радио/. Само при крушките с нажежаема жичка има спад в консумацията за сметка и на ефекта.
В същата тема съм дал едно предположение как биха били манипулирани самите електромери. Те самите имат опцията за кратност на тока в случай, че се мери с ТТ - кратностите започват от 2... :) Следователно показанията могат да е умножават по 2 и нагоре...
Може да се направи дистанционна корекция. Абонатите над 100 киловата имат и сим карти в електромера - а вече текат акции за подмяна и при битовите абонати.
Дали чез си го направиха сами или някой им го направи - нямам намерения да коментирам. Резултата е по улиците днес.
pavelari - майстор
preslav написа:
Въпросът на темата беше да се разбие мита, че ниското напрежение (180V, на моменти) води до удвояване и утрояване на сметката за ток. Неинформираният човек лесно се поддава на манипулации и всички са свидетели в каква глуха се забиват протестите. Истинската причина за "дебелите" сметки е друга, но до сега не чух някой да я назове, напротив виновниците застанаха на страната на протестиращите и отново им замазаха очите.
Във въпроса пише по-високи а не удвояване и утрояване. Моята сметка примерно е с 15 % по-висока от лани за същия период.
За да не се разводнява темата ето моето мнение за случката..
ВАРИАНТ 1: Ниското напрежение - не мога да кажа колко точно е било ниско и колко време и не е сериозно да ти отговоря - че би увеличило с до 1.99 пъти сметката, а ако е над 2 пъти то е манипулация. Порядъка на нещата обаче е татък от 5 до 100% увеличение според пада. Но при често ниско напрежение ще има изгорели хладилници, запалени духалки, слабо светещи крушки и т.н. - нещо, което само хората в конкретните региони могат да потвърдят, че е имало. Изгарянето се дължи на прекомерен активен ток. Това може да послужи като ориентир защо сметката е толко.
ВАРИАНТ 2: Ако всичко ви е наред у дома и не сте забелязали старнни звуци от хладилника или климатика, ако не ви е изгоряло нещо и не сте имали слабо светещи ламби или слабозагряващ бойлер а сметката е по 2 или по 3 - е тогава има МАНИПУЛАЦИЯ.
hidrazin - майстор
pavelari написа:
ВАРИАНТ 2: Ако всичко ви е наред у дома и не сте забелязали старнни звуци от хладилника или климатика, ако не ви е изгоряло нещо и не сте имали слабо светещи ламби или слабозагряващ бойлер а сметката е по 2 или по 3 - е тогава има МАНИПУЛАЦИЯ.
Манипулация на кое? Дай да уточним, защото гората изкрейзиха. :)
:partyman:
DMN - майстор
Ами, ако обърнем темата тогава на - "по-високото напрежение намалява ли сметките за ток?" Да предположим, че напрежението е 260V, тогава ще намалеят ли сметките ни за ток? Теоретично изключваме евентуалните повреди, повечето уреди сигурно биха го устискали. Аз залагам на варианта, че сметките ще бъдат по-високи при по-високото напрежение,отколкото при по-ниското напрежение.
fox_vt - майстор
Макар да съм го писал във другата тема в говорилнята ще го напиша пак щото гледам темата отива към манипулациите.Помислете върху варианта със тримесечно отчитане който за сега е най доброто обяснение.Не вярвам колкото и да са монополисти да ти надпишат сметките двойно на цяла българия,така пари тихомълком не се печелят.Последните три бележки от тока ги пазя 31-41-79 лв перфектно тримесечие.ЛЯтото като монтирах колектора следващите два месеца сметките бяха същите :shock: а на ток почти не съм вкл бойлера,чак на третия месец станаха според очакванията ми.И като знаем че годината има 12 месеца което е кратно на тримесечно отчитане сами си направете сметките и прогнозите кога ще е следващата по голяма сметка :-D
pavelari - майстор
при 260 в. безконтролните уреди ще похарчат повече - неизгасено осветление, печки с игнорирани термостати или просто калорифери, духалки и т.н. Това обаче си остана в далечните 80's. Днес всички нагревателни уреди имат по един или два термостата - по-бързо нагряване и изключване. Отделно допускането няма смисъл да се анализира по-задълбочено, защото повече ще са щетите по техниката а и няма сила, която да накара енергото да подава три фази с по 260 волта. Но има сила която да направи 260, 180 и 230 примерно - тогава има харч а силата се нарича: авария - едва ли през м.декември 2012 е имало такива аварии в цяла БГ и то толко изявено- макар,че в голяма част от времето може да има асиметрии с по 5-10%.
pavelari - майстор
hidrazin написа:
pavelari написа:
Манипулация на кое? Дай да уточним, защото гората изкрейзиха. :)
:partyman:
това да го уточняват от министерството на енергетиката и дкевр - моята заплата се формира от други анализи :) и лично ази не съм преебал никой с такива фактури /търговска политика/
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: