Напишете въпрос свързан със санирането.
infomar
Когато съм посещавал подобни "чорбаджийски" къщи на старите българи, съм се удивлявал на дебелите стени съградени с камък, кирпич или др. От външната страна като по задължение, почти всички са обковани с дъсчен сайдинг (както сега е модерно да се казва).
Не съм се заглеждал тогава в подробности какво е изпълнението.
Някой има ли по-задълбочени познания как са топло изолирали тогава къщите и може ли да почерпим идеи от доброто старо време.
Ако попитам дали на 45-50 см. тухлен зид е достатъчно само един дървен сайдинг от 3 см. без класическа 10 см. топло изолация под нея, то специалистите ще подскочат, че няма смисъл да се прави без ТИ, но все пак, дали не може да се мине и без ТИ. Така няма да се "запечатват" стените и те ще дишат, 45-50 см. е сериозна дебелина а дървото все пак ще играе някаква роля? Какви ще са топло загубите и в двата случая?

П.С.
Една греда дълга 4 м. с дебелина и широчина 10 см (квадрат), струва 12 лв. с ДДС което означава, че 0.4 м2 дебелина на изолация с подобни греди е 12лв. Ако гредата се разреже на две , то с нея ще може да се покрие 0.8 м2. на цена 12 лв. Как мислите, ако се изолира от външната страна цяла къща с дъски дебели 5 см на цена 15 лв/м2, както се получава, то това по-добре ли ще бъде в сравнение с класическата схема на цена над 30 лв, с всичките и лепила, мазилки и т.н.т.? Е, ще добавим и някой лев за лакиране и козметика... но пак няма да достигнем 30-35... но дори и да стигнем, кое ще е за предпочитане?
Нещо подобно.....
Изображение
akpe4a - напреднал
Човек не,че разбирам мн,но мога да ти кажа какво представлява на родителите ми къщата за почивка. Купиха я преди 10-ина години от потомъка на някакъв местен патрон в селото.Нз какъв е бил хаджия ли какъв,ама се води че за времето си е имал мн пара и следователно хубава къща.Та тая къща е на 180 г. и освен прогнилата ламперия на покрива,всичко си е 6 .Дори гредите които подпират верандата пирон неможеш да забиеш в тях.Та замисълът беше реставрация.Стените представляват 50-60 см зид от камък с пясък и кал.Измазани са на секции със кал и слама като всяка секция я дели някаква 7-8 см летва(нз с каква цел).Отгоре замазано с вар.Отвън си е на камък,единствено покритата веранда е направена с ламперия.Подът е пак някаква смесица с пясък кал и слама,и се чувства приятен по краката.Интересното е,че лятото е мн хладно вътре,зимата след като се напали камината след 2-3 часа почва да се усеща комфорта.Това може да е минус,но след като спреш да палиш камината да кажем в 12 часа вечерта,сутринта в 9 е още топло.Къщата е вдигната от земята на нещо като постаменти ли нз от камък на 70-80 см.Има нещо като малки канали премианващи от единия до другия краи долу до земята.На мен също ми е интересно как са обработвали тая дървесина,нищо не я яде.Ами това е нз дали помага по някакъв начин.Къщата се намира Между Жеравна и Котел (Стара Планина).
Tsilkov - майстор
Не се нарича дървен сайдинг ,а облицовка (ламперия) от естествена дървесина и е в пъти по-добра от сайдинга(той я имитира)! За да компенсираш изолацията на 10 см. стиропро с дърво ти трябват едни 50 санта дърво което дори и да направиш познаи как зверски ще се измята.Някои стари къщи са като сандвич - между каменните зидове има слои от чоп и слама.Освен това не забравяи ,че едно време в старите къщи са ходили солидно блечени (с пояс на кръста и поне два ката дрехи) и зимата са стояли все до огнището (а леглата са били над него) ,а не като нас по слипове в къщи зимата :lol:

Ако идеята ти е да ползваш по-естествени и традиционни технологии си накови ламперия и сложи под нея вентилирана вата.Другия вариант е дървени стени с пълнеж от слама-тя вече изолира колкото стандартна изолация.
Pasko - специалист
Относно старите греди съм чувал ,че са ги правили от дървета расли на северен склон и са ги секли зимата. После гредите ги нареждали по земята в краварника , за да си пикат и акат кравите отгоре им. И така 2 години!
Относно естествената топлоизолация , гледах по Дискавъри как един пич в англия реставрираше една стара каменна къща, като идеята беше да се запази хубавият камък отвън. Та отвътре нареди бали слама по стените една в/у друга и после започна да ги пръска с рядка кал. След като калта изсъхна , стана като кирпичена стена и момчето си измаза стените с кал. Стана супер красиво! Та мисълта ми е , ако тази СЛАМЕНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ я направиш отвън 50см(балите са толкова дебели май, а вътре да е каменен зид , ще си имаш най-топлоизолираната и естествено дишаща къща!
Да о съм бил полезен
Caxo - специалист
Някой наясно ли е с изолирането със слама? Става въпрос за стара балканска къща, на която между гредите на тавана и пода смятам да направя изолация. Мислех си вата, но сега ми стана интересно като разбрах, че може и със слама. Започват да ми се въртят разни идеи в главата, но ще изчакам първо по- компетентни мнения, пък после ще си споделя глупостите. До колкото разбрах сламата трябва да се обработи по някакъв начин, но какъв... ?
caribi - специалист
Тази слама е развъдник на мишоци, плъхоци, дървеници, бълхи , акари и др. :? как ще се опази от тях?
infomar
Става, но не е толкова просто колкото изглежда на пръв поглед. Има много информация в интернет и можеш сам да си я потърсиш и просветиш. На "запад" се правят специални курсове за работа със слама... ако се направи добре е чудесно, но при дилетантска работа.... хвърляне пари на вятъра.
8180 - майстор
Понеже сте вдигнали темата, да спомена 2-3 неща:
1. Старите къщи, благодарение на народния опит и традиция, до голяма степен са "проектно пасивно" изолирани - ориентация, дълбоки, съобразено малки/големи единични прозорци и стрехи, по селата приобщен обор (източник на топлина), вкопан зимник (в северната част, често без прозорци - ако има, затворен лятото). Вероятно, далеч не изреждам всичко - само лични наблюдения за насоки.
2. Греди и прочее основни конструктивни елементи не се "търсят", а, в хода на стопанската дейност, се складират/запазват - на някого ще потрябват - сина, съседа и т.н. Доколкото знам - бук, ясен и подобни - дори да не са съвсем прави, но достатъчно дълги/дебели, се запазват като конструктивен материал.
3. Дебелите зидове, по-скоро са акумулатор, отколкото изолация - да е комфортно на стопаните до сутринта, когато отново запалят печката/огнището. От стаята с огнището, практически почти винаги има прозорче (въздуховод) на вътрешната стена към съседна спалня. Тук вече има и др. легенди, някои свързани с "благата ракия". :)
4. Като изолация - основно слама, кал, лайна - в кирпича, мазилките и др. Различните видове слама имат различна "защита" и "дълговечност", която те са знаели, преди и след БАН. :)
5. Външният дървен сайдинг, според района е декорация. У наше село (Севлиевско) - всяка год. вътрешно и през 2-3 год. външно се белосваше с вар. Май и някакви "народни фибри" имаше.
gechev - специалист
http://straw.z42.ru/node/449 Тук едно приложение на сламата в строителствато.
jekasus - майстор
И цената му е чудесна на тоя страмит.

Тема "Как са санирани "възрожденските" къщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: