• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
timon_tg - специалист
някой може ли да ми обясни причините, поради който се слагат помпени групи на всички отоплителни кръгове от повечето проектанти, а не една единствена помпа в студения край на общия поток ?
каква е ролята на хидравличен разединител в тази схема ?
Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да се гарантира потока през всеки един консуматор. Хидравличният разединител пък служи за да не карат многото помпи :-D
timon_tg - специалист
ок, а при наличие на 3 кръга - подово, радиатори и бойлер , не излиза ли малко скъпо това "гарантиране" ?
idunno - специалист
Коя точно част ти се вижда скъпа- помпите или изравнителя?
LazarGanev - "Велик майстор"
Гарантирането е задължително, независимо от цената. Представи си на края на месеца да останеш без заплата, защото шефът ти спестил и не назначил счетоводител
timon_tg - специалист
idunno написа:
Коя точно част ти се вижда скъпа- помпите или изравнителя?
и двете, в моя случай 4 помпени групи + 1 хидравличен изравнител = 2500 лв, някак си ми се струва скъпа инвестиция и се замислям колко са задължителни в подобни системи.
filmatoplo - майстор
Е оригиналните помпени групи са скъпи , има начин за тяхната направа от отделни компоненти щом броя им е 4 . :)
idunno - специалист
Четири помпени групи ми се виждат множко.Един хидрвличен изравнител е около 300 лв една помпена група за подово с трипътен вентил е около 300 лв и бойлера, ако е с помпа и трипътен вентил и там 250 лв, та всичко идва около 850 лв.
timon_tg - специалист
вероятно си прав, цени има всякакви..за примерна схема и цени ето тук : http://www.bgtherm.com/products/prices/ ... groups.pdf
+ още една за бойлера = 4 групи.

Въпроса ми беше по скоро за самото изпълнение и дали тези помпени групи са задължителни или има и други варианти.
Поздрави.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: