• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Добър ден!
Като всеки български мъж трябва да мога сам да си поправям поне собствения дом
Понеже наскоро изгоряха три от телата в къщата искам да ги сменя нагледно съм виждал как се сменят ,но въпроса ми е трябва ли да знам някоя тънкост която ако пропусна да се получат някакви неприятни неща?
Стъпка 1.махам бушона който отговаря за осветлението за да не се друсам на стълбата !
2.разглабям новото тяло и свалям старото !
3. Знам че няма + и - при тези неща за това просто свързвам жиците и изолирам ? (нулата не е задължителна нали ?)
4. слагам пурата и нека бъде светлина !
Така мисля да протече сложната операция ,но съм отворен за всякакви съвети и поправки.
Благодаря за отделеното време !
kolev_k - специалист
Защо искаш да сменяш цялото тяло?Обикновено заминават пурите и стартерите.Пластмасовите държачи се опичат,но те са подменяеми.Ако е с електронен баласт и той се подменя,ама там вече си требе ел.техник.
Последна промяна от kolev_k на пон фев 18, 2013 11:00 pm, променено общо 2 пъти.
a_anastassov - специалист
scanner написа:
3. Знам че няма + и - при тези неща за това просто свързвам жиците и изолирам ? (нулата не е задължителна нали ?)
НУЛАТА трябва да е свързана към корпуса на тялото (при двупроводна инсталация) и НЕ трябва да се прекъсва от ключа .
Junak - майстор
scanner написа:
Добър ден!
Като всеки български мъж трябва да мога сам да си поправям поне собствения дом
Понеже наскоро изгоряха три от телата в къщата искам да ги сменя нагледно съм виждал как се сменят ,но въпроса ми е трябва ли да знам някоя тънкост която ако пропусна да се получат някакви неприятни неща?
Стъпка 1.махам бушона който отговаря за осветлението за да не се друсам на стълбата !
2.Проверявам за наличие на напрежение
3.разглабям новото тяло и свалям старото !
4. Знам че няма + и - при тези неща за това просто свързвам жиците и изолирам ? (нулата не е задължителна нали ?)
Ако корпуса е метален, се занулява
5. слагам пурата и нека бъде светлина !
Така мисля да протече сложната операция ,но съм отворен за всякакви съвети и поправки.
Благодаря за отделеното време !
Папуас - специалист
Аааа... И твоите ли изгоряха?
Чети тук: viewtopic.php?f=11&t=21
Не че се разбра защо горят. :)
fikata - майстор
Дано си видял,че "пурата" след поставяне в държачите/фасунгите/ трябва да се завърти на 90 градуса за да светне и да не падне след това.
ДА това е ясно ! поне пури съм сменял повече пъти там не е голяма философия :)\
А и съм 100% сигурен че проблема е в тялото а не в пурите !
Кои тела по трудно горят стария вариант със стартер или новите която са с повече електроника ?
KingLin - майстор
scanner написа:
Кои тела по трудно горят стария вариант със стартер или новите която са с повече електроника ?
На този въпрос е трудно да се отговори в реални условия защото късмета играе голяма роля. Аз бих препоръчал електрониката поради отсъствието на трептене и съответно дразнене на очите
hidrazin - майстор
Вече на пазара има достатъчен асортимент с почти "вечни" пури и не само пури за осветление, където няма да ти се налагат чести смени.
Освен това като икономичност и цена луминесцентните пури и енергоспестяващите лампи вече са отживелица. Ако все пак държиш на пури:
ПУРИ
Само малко не ми стана ясно - последно ще сменяш цели тела или само пури? Ако е цели тела насочи се към LED осветление и мини към друг вид осветителни тела.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Какво трябва да знам при поставяне на луминисцентни тела ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: