Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djordan - напреднал
djeko написа:
ЗА ВСИЧКИ КОЛЕГИ НА ПЕЛЕТИ ----- НЕКА НОВАТА ГОДИНА НИ ДОНЕСЕ МНОГО ЕВТИНИ ПЕЛЕТИ,ЕВТИН ЧИПС И НАЙ-ВАЖНО
ТО ПО- МАЛКО АЛЧНИ ТЪРГОВЦИ. АМИН!

ЖИВИ- ЗДРАВИ ДО ГОДИНА, ДО АМИНА!!!!! :partyman:-НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ!!!
Джеко как е разхода в момента при теб.Последно беше 30-35кг.на денонощие все още така ли е.
Christo - майстор
naskov написа:
Assia_Dimitrova77 написа:
.Котела е с консумирана мощност 8 киловата, а отдава максимум 21киловата....
Кога ли VIESSMAN, BOSCH и BUDERUS ще направят такъв котел :?
Тия скоро няма да направят такъв котел, защото не са чували за електролизата. :lol: Ама те няма и откъде да чуят, щото тези котли ги слагат само по руските подводници, пък те нали са секретни :finga:
djeko - специалист
Честно казано djordan не съм засичал скоро какъв е разхода,но е някъде там- т.е. около 35кг.Може и по малко защото при нас по морето от доста време температурите са доста над нулата.Но какъвто и да е си заслужава, защото тази година съм забравил какво е това трески ,палене на котел и чистене на пепел .В крайна сметка кефа цена нямааа :-D
filmatoplo - майстор
Де да можеше в моя град да мислят така :? :wink:
alex_serviz - специалист
Здравейте!
Поредното питане от поредния мераклия за отопление с пелети.
Какво е съществуващото положение при мен: Използвам котел на въглища Дакон Дор 32 KW - от към топлина си е добре, нямам много работа по него, но ми се ще да премахна в голяма степен мръсотията при зареждането и изчистването му, а и да автоматизирам в по-голяма степен отоплителния процес.
Отоплявам апартамент в тухлена кооперация 100 кв.м. ( с 86 обикновени алуминиеви ребра 58 см., от зората на демокрацията ) + два 80-литрови бойлера (Дипломат) с по една серпентина, предвидено е допълнително отопление на тавански стаи, 30-тина кв. м. с 26 ал. ребра от същия тип и евентуално още един бойлер. Таванските стаи и допълнителния бойлер едва ли ще се наложи, да се отопляват някога, но е добре да предвидя и за тях допълнителна мощност.
Апартамента е краен, под мен и над мен (тавански стаи) не се отоплява, има външна изолация със стиропор 5 см. и пластмасова дограма, на таваните - стиропор 2 см.
Котела ми е в мазето, апартамента - 5 етажа по-нагоре, тръбите до горе са изолирани добре и не съм забелязал съществени топлинни загуби по трасето. Поради голямата денивелация на котела спрямо апартамента допълнителния бонус е, че спокойно може да работи и когато няма ток, поради естествената циркулация на водата.
Към какво съм се насочил, за сега:
1. Пелетен котел ДаконЕра с горелка GP 4-та ген. 25KW, монтиран паралелно на съществуващия котел (искам да имам евентуална възможност отново да използвам въглища). Като плюс виждам по-високото КПД.;
2. На съществуващия котел да присадя Ератовска горелка GP 4-та ген. 25KW. Тук плюса е по-ниска цена с хилядатина лв.
По всяка вероятност с приоритет ще се използват пелети от пресовано кюспе - отпадъчен продукт от местна маслобойна.
Какви са ми приоритетите - по възможност на по-ниска цена (кризата не ни отпуска грам), но пък максимално ефективно ( знам, че такова животно няма, но все пак ), да премина на пелети.
И логично стигаме до основния въпрос: Ако Вие бяхте на мое място, какво бихте предпочели? :?
Пелетния котел (по-скъп, но пък с по-добро КПД), пелетна горелка на стария котел (по-евтино решение, но пък с по-ниско КПД), или друго решение?
И допълнителни въпросчета - 25 KW за моя случай достатъчно ли е, или е много, или пък малко? Както и посочената горелка справя ли се с нестандартните ( като материал ) пелети? А с костилки, чипс и т.н.?
Стана дълго писание, за което се извинявам!
Благодаря предварително на всички, които намерят време и желание да споделят опита си!
Хубава вечер на всички! :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Мощността ти стига , вземи горелка с параметри 5-25 , Дакона ще ти свърши работа -истържи му нагара до блясък :wink: .Всеки го кефи нов котел , но ти си имаш вече топлообменник , предполагаем разход 25-30 кила за 24 часа :) .
alex_serviz - специалист
filmatoplo написа:
Мощността ти стига , вземи горелка с параметри 5-25...
О'К! Благодаря!
Дайте по възможност предложения за конкретни модели (това, което гледах е Ератовската горелка GP 4-та ген)!
Ако се сещате за други подходящи за моя случай - споделяйте.
Благодаря предварително!
filmatoplo - майстор
Аз за такава ти говоря -Ерато 4 поколение , в краен случай -Ватерланд , до тук с нормалните цени :) .
digitalpr - специалист
Дали няма да е под въпрос, горенето на пелети от кюспе, с тази горелка? Все се каня да купя няколко чувала, за да пробвам какво ще стане...
filmatoplo - майстор
Чувал съм че слънчогледовите пелети задръстват по често :? въпрос на тест -щом иглолистните и широколистните пелети са с качества различаващисе от тук до луната -така ще е при слънчогледовите :wink: .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: