Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PetrovTV6 - помощник
Определено четох една хубава дискусия но така и не ми стана ясно как става пресмятането и разбира се какъв е крайния резултат от това. Явно е мн трудно да се обясни с две три думи на кръст дет се вика. Виждам че материята е доста обемиста и сложна и наистина тук едва ли би могла да се обхване с подробности. Изчетох една камара работи по темата и нищо. Дайте пример с формула и го обяснете с прости думи.
gogo7777 - майстор
Как се изчислява и пресмята, колко милиампера се получават при вторичната намотка на изхода на маломощните мрежови трансформатори. Примерно имаме 12V, 800mA - 220V
Ами задаваш въпроса грешно. Питаш как да сметнеш тока (mA), при положение, че го даваш в примера 800mA. За да има смятане трябва да има и задачка (уравнение). Кажи какво се мъчиш да направиш за да може да получаваш и отговори.
zimel - специалист
Принципно метода на изчисление на мрежови трансформатори е :

1. Задаваш задание... примерно ти трябва трансформатор (понижаващ) от 220 волта на 12 волта с ток 1 ампер, с който да можеш да си захраниш някаква схема , токоизправител и т.н. .

2. Това означава, че мощността на трансформатора трябва да е 12 волта по 1 ампер = 12 вата.

3. За бързо изчисление на мрежови трансформатори, аз разполагам с две таблици:

3.1 / Таблица за изчисление на мрежови транцформатори.

3.2 / Таблица за медни проводници.

4. Задължително е трафа да не работи на 100 процента, затова го пресмяташ с 20 - 30 процента по-голяма мощност:

12 вата по 30 процента = 3.6 вата , това е, за да го презапасиш с по-голяма мощност.

12 вата + приблизително 4 вата презапасение е = 16 вата. И 50 % ПРЕЗАПАСЕНИЕ НЕ Е ГРЕШКА, даже е по-добре!

5. От таблицата за мрежовите трафове ... гледам... Р2, мощност , която мога да получа от вторичната намотка за 16 вата ...

сечение на сърцевината - 5,6 см. кв., навивки за волт - 8,0 , фи на проводника в първичната намотка (препоръчително) фи 0,22 (може и с по-дебел 0,23;0,24 )

Значи, че ти трябва макара със сечение 5,6 сантиметра квадратни на, която трябва да навиеш за първична намотка...

...220 волта по осем навивки/за волт= 1760 навивки от проводник фи 0,22

Това е за първичната намотка на 16 ватовия понижаващ трансформатор.

Обобщавам... за направата на първичната намотка е необходимо навиването на 1760 навивки от проводник с диаметър фи 0,22 върху макара със сърцевина 5,6 квадратни сантиметра.

...........................................

За вторичната мога да споделя ...само и само , ако разбера, че си прочел нещо по въпроса! :? :)
PetrovTV6 - помощник
Е това се казва обяснение, БРАВО. Значи извинявам се ако задавам тъпо, грешно и объркващо въпросите си. Ако разбирах (бях доцент) нямаше да питам тука. Искам също да отбележа че нямам никакво намерение и възможност да седна и да навивам трафове. Идеята е че имам един трансформатор на който не пише абсолютно нищо и искам да разбера принципа по който се изчисляват параметрите. И да се опитам да разбера параметрите на моя трансформатор. Цитирам: Питаш как да сметнеш тока (mA), при положение, че го даваш в примера 800mA. Затова давам пример с определени параметри. 0-9V, 300mA / 12V, 1A / 15V, 800mA. За да може някой да обясни откъде и как се получават тези параметри. Eто -> 3.1 / Таблица за изчисление на мрежови транцформатори.
zimel - специалист
Нещата с трафа са много прости, трябва да намериш някой, който да ти ги разясни за половин час.

След това, под негово ръководство можеш да направиш десетина примерни модела.

Тогава ще разбереш зависимостите между мощности/сърцевини, напрежения/навивки и токове/диаметри на проводниците.
hidrazin - майстор
PetrovTV6 написа:
Е това се казва обяснение, БРАВО...
Каквото питането, такова и обяснението. Няколко пъти ти казаха да измериш сечението на магнитопровода. Това е вътрешния размер на макарата с намотката в която влизат ламелите (с какви размери е дупката в макарата). След това измери коя намотка е с по-голямо съпротивление и кажи колко е.
Размерите за които питаме са у и у1
Изображение
Ако размерите са 2х2,3 както си написал то магнитопровода може да устиска до 25W. Сега остава да го захраниш и да измериш колко волта дава на вторичната.
Оттам лесно ще се сметне колко ток може да даде. Дано обаче размерите които си дал да са тези за които питаме.
:partyman:
lyubohar - майстор
PetrovTV6 написа:
2.30см широк и 2см висок
Вероятно това не са размерите на сърцевината,а някакви външни размери,което значи,че трансформатора е трансформаторче.
Някъде около 0.5см2
Не си струва да се губи време.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Тези трафчета на снимките ми приличат (да не казвам 1:1) на трафчетата използвани в по-старите зарядни за GSM. В общия случай могат да дадат максимум 2W - само най-добрите от тях.
Пък дали не бяха от тонколонки за компютър, но пък мощността им е пак около 2-3W.
hidrazin - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Тези трафчета на снимките ми приличат (да не казвам 1:1) на трафчетата използвани в по-старите зарядни за GSM. В общия случай могат да дадат максимум 2W - само най-добрите от тях.
Пък дали не бяха от тонколонки за компютър, но пък мощността им е пак около 2-3W.
[-X Снимката е взел от тук и трафа е 9V 1A .
http://pepina.org/elementi.php?redx=200&c=51&grup=12&t=
:partyman:
zimel - специалист
Грешка. :? моля модовете да изтрият поста.

Тема "измерване на трансформатор с мултицет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: