Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
валкиса - специалист
Колега може ли някоя снимка.
donkiko - напреднал
би трябвало да напишеш колко стаи ще отопляваш,колко киловата отоплителна мощност търсим.Каква температура на топлоносителя се търси?(навсякъде ли имаш конвектори и дали ще ги купуваш специално за случая) За апартамент има ли сгодно място за монтаж на чилъра и тръбната разводка. БГВ се вгражда лесно(сметни си финансово- топлообменник).
Трудно може да се каже как е експлоатирана през годините машинката(шум от компресора,дебит и ампераж при натоварена мощност).
Може само да гадаем колко още ще работи преди да те хвърли в последващи разходи(преработката не би трябвало да ти е много скъпа като цена труд).
Ако си събрал още данни посочи предполагаеми киловати на отопление.
ако е 5 киловата ел. мощност очаквай около 12-15 киловата топлинна мощност което не е зле но не ти знам консуматорите.
извинете ме за сметките наизуст(ако някои познава агрегата в детайли да сподели)
относно фреона на 22 е по добре.
и накрая не съм много оптимист че си заслужава(разход на ел. енергия,старичка техника)
майната - напреднал
Благодаря на всички отзовали се -за снимки съм публикувал производителя там се вижда общия вид на машината.
При КОП 2.6 просто няма смисъл.
По-интересно е да чуем отзиви от някой с китайска термопомпа ,а също така дали някой е пробвал да сглоби вентилаторен конвектор-нали все пак сме Направи сам ?
Iliev Labs - специалист
майната написа:
...а също така дали някой е пробвал да сглоби вентилаторен конвектор-нали все пак сме Направи сам ?
Колегата kretio74 направи триетажна къща с радиатори от автомобили. И доста хора зарази :) . Аз лично съм ги виждал и работи. Вентилаторите са му шумни, но това е друга работа. Имаше и тема:
viewtopic.php?f=10&t=22509&hilit=%D0%BF%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8
vasikata - специалист
става и с вътрешни тела от климатици, с малка преработка на тръбите. Но вече иима конвектори за под 300лв. и е малко безмислена играчката особено ако накрая се получи грозно и шумно тяло.
майната - напреднал
Е чак да няма смисъл -няколко конвектора по 300 лв сравнени с няколко безплатни вътрешни тела ...
Интересно ми е дали не можем да съберем достатъчно данни за реални китайски термопомпи използвани в България в последните години.
Разбирам ,че това сигурно е бизнеса на някои от знаещите по тази материя във форума ,но не виждам нищо лошо да оферират интересуващите се на лични .Въпроса е да стигнем до реални факти от употреба модели,производители,технологични решения -иначе каталожните изглеждат повече от добре за цената си .
Четох за самоделките и въпреки ,че има работещи и то сравнително добре примери риска от амортизираните части и малкия КОП (все пак достъпните за целта климатици са старички и с нисък КОП) не дават голяма сигурност за продължителна работа.
kuuuuuul - майстор
Еее Майна,тука не четеш ли?Толкова подробна и реална информация едва ли ще намериш.

viewtopic.php?f=23&t=40532
майната - напреднал
Чета,чета и много се радвам как се справя твоята машинка,но тя нали беше по принцип за БГВ(то не ,че има някакво значение де)
Аз се питах дали някой е купил някоя от тези китайски ТП с 4-5 КОП http://www.sirac-cn.com/index.php и подобни с които изобилства нета
Между другото цените им са много интересни ,дори с включен транспорт.Въпроса е как реално се държат тука.
Трябва да борим монополите -няма как. :-D
kuuuuuul - майстор
Като гледам единствената разлика е във фреона,всичко друго си е почти еднакво. http://www.sirac-cn.com/product-10-10-42.html обаче не видях цени :?
майната - напреднал
А това беше само примерна оферта -има поне 10 реални производителя ,които разбира се продават продукцията си под 100 търговски марки
Това е нормално за китайците.Цитират се камара европейски сертификати и тестове ,както и задължителната EVI ,Scroll и т.н. терминология ама нали българина е подозрителен все иска от извора да пие.За момента само твоята помпа е реално изпробвана ,а се съмнявам никой друг да не се е пробвал,но явно не пише тук.
Засега забелязвам ,че се появяват модели като кубове с вентилатор отгоре с доста голяма пита,електронни клапи и увеличена скорост на фреона двоен -електрически и фреонен дефрост,възможност за ръчна настойка и т.н.
Предполагам ,че това косвено влияе на КОП а ,но как се държи под -5 и най-важно във времето е въпроса ?
Иначе цените са народни-около 1000-1500 USD за 15-21 kW -FOB цена-транспорта на такъв обект до България излиза около 800 USD ако е единична доставката.
Въпроси,въпроси ... явно ще трябва да почакаме докато някой се престраши
Поздрави

Тема "Чилър - термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: