• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
capola - помощник
Здравейте!

Живея в къща и съм тръгнал да правя ремонт на мазата. До помещението няма ток и сега това ми е основна грижа. Мазата се намира точно под кухнята, но наистина не мисля, че най-добрият вариант е да се кърти по цялата стена на кухнята и да се пробива плочата. Мисля за следния вариант - имам разклонителна кутия в кухнята на външната стена - правя една дупка в стената в самата кутия, откъдето пускам по външната стена кабела. Принципно мога да го вкопая в мазилката, но вярвам, че някой ден ще правим саниране и т.н.

Какво мислите за цялата тая работа?
EDI - майстор
Мисля, че е най-добре да си пуснеш кабел от ел. таблото на отделен предпазител за мазето.
galin56 - специалист
Ми нищо не ти пречи да го направиш така. Ако ще го ползваш само за осветление давай както си го намислил. Ако ще включваш друго, сметни си кабела дали ще издържи и както ти каза Еди сложи един АП(автоматичен предпазител) на кабела да не стане фал(да се нагрява от голям товар или утечка). Ако е само за лампа - не че е излишен, но може да минеш и без АП само за тоя кабел.
patologa_ds - напреднал
Направи "като хората".

Един път ще го правиш. След време ще се сетиш, че ти трябва контакт за нещо си в помещението...

Кой знае и каква инсталацията в момента!? :)
capola - помощник
Много благодаря за всички отговори!

Наистина искам да сложа и контакт. Ако реша да го ползвам това помещение като работилница, мисля да сложа и един радиатор. Инсталацията в кухнята е нова и не мисля, че ще има някакъв проблем да използвам ток оттам. Така или иначе не вярвам да ползвам повече от kW едновременно в мазата. И все пак идеята за един предпазител е може би наистина удачна.
EDI - майстор
Ако ще правиш работилница, те съветвам да си на два кръга - отделно осветление, отделно силови контакти.Апетита идва с яденето, както се казва.
profesionalist_wood - майстор
galin56 написа:
Ми нищо не ти пречи да го направиш така. Ако ще го ползваш само за осветление давай както си го намислил. Ако ще включваш друго, сметни си кабела дали ще издържи и както ти каза Еди сложи един АП(автоматичен предпазител) на кабела да не стане фал(да се нагрява от голям товар или утечка). Ако е само за лампа - не че е излишен, но може да минеш и без АП само за тоя кабел.
Аз се чудя кои автоматични бушони са хубави и кои не :? Скоро сложих 5 някакви китайски по 3 лв,дали са свестни? :?
galin56 - специалист
Шнайдер са добри със сигурност, от тях ползваме. Също хвалят и Легранд. Пробвали сме на ЕлМарк примерно - не са много качествени. За тези марки знам аз отзиви. За тия китайските дето си ги купил нищо не мога да кажа.
hidrazin - майстор
:? Ами то и това от Шнайдер е китайско. Вярно, не е от най-евтиното китайско ама си е такова.
http://www.schneider-electric.cn/docume ... _china.pdf
Другите им близки заводи са в Турция.
:partyman:
stancho123 - специалист
Автора не е влизал от месец все пак... :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Прекарване на ток до мазата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: