Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Strahil - специалист
GP-4 поколение е фаворит според мен . Не си играеш с разни настройки, а само избираш мощност, на която искаш да ти работи горелката, а тя сама си регулира въздуха, който и е необходим за горене. Освен това тя не работи на принципа на СТАРТ и СТОП, а е модулираща.
За пелетите -чувал съм че тези от слама отделят серни съединения при изгарянето ,така че добре е да се види и тези от слънчоглед
alex_serviz - специалист
O'K! За сега съм се насочил към този вид горелка. Е, то каквото и да правя ще е след края на отоплителния сезон.
После ще споделя резултата, а предполагам, че ще възникнат и доста други питанки?
Ще погледна какви горелки са си сложили двама мои колеги, които работят със същите пелети и как ги експлоатират.
Успешна седмица на всички! =D>
filmatoplo - майстор
Сподели какви им са горелките на твоите колеги :wink: .
alex_serviz - специалист
filmatoplo написа:
Сподели какви им са горелките на твоите колеги :wink: .
О'К! Когато разбера ще споделя! Иначе от към котлите, които ползват единия мисля, чe е Дакон Дор 24 KW, но и тях ще ги уточня!
adi_muc - напреднал
Здравейте,моля за съвет относно покупката на която съм се спрял и по точно дали е добър вариянт или нещо да сменя.Ще си сменям котлето което е много старо и даже нему знам параметрите но отоплявам къща около 250кв. и съм се спрял на котле БОШ до 32киловата и съответно със горелка или Фероли или на Грейко.На кой вариянт ще ме посъветвате да се спра,отворен съм и за други предложения!Благодаря предварително
iva6ki - специалист
Ще ползвам и аз като колегата се мисля да мина на пелети.
Някой ползва ли такава камина да сподели впечатления понеже
в нета информация няма,нито намерих кой ги произвежда освен че
е в България а цената е примамлива макар че сигурно окомплектовката
е постна. :?:
Универсална пелетна камина с водна и въздушна риза 15kW
Български пелетни камини 15kW с въздушна и водна риза по поръчка.
Пелетната камина Модел SUN 15A - 15kw е с характеристики: с въздушна
риза 3kW и водна риза 12 kW Номиналната мощност на камината е 15kw
Минимална мощност на камината 4.3kW Мощността на водогрейния топлоагрегат
на камината е 12kW Мощност на калориферната част на камината 3kW Разхода
на гориво който дава камината при пълна мощност е 2.85кг/час Разхода на гориво
при подържащ режим на пелетната камина е 0.57кг/час Камината е с обем на г
оривната камера 63dm³ Максимално налягане на водата в пелетната камина 2.6bar
Минимална температура на входящата вода в камината 40C Диапазон изходяща вода
на камина с пелети SUN 15A 70-90C Присъединителни размери Входяща вода в камината "¾"
Изходяща вода в камината "¾" Камината има температура на изходящи газове 130C Ефективност/КПД/ 89%
Отвор на димохода mm 130 Размер врата горивна камера mm 300/400 Тип на горивото-пелети ф6мм Отопляем обем м³ 250 Габаритни размери Широчина mm 480 Дълбочина mm 720 Височина mm 1070
Разход на ел.енергия при работа W 12 Разход на ел.енергия при запалване W 120 Време за запалване минути 1 Обем на бункера за пелети кг 28 Тегло кг 140 Работа с 12V DC. Микропроцесорно управление. Автоматично запалване. Три нива на защита от прегряване. Цветова композиция-по избор на клиента.

Прикачен файл

231_big.jpg
231_big.jpg (37.29 KиБ) Видяна 3805 пъти
filmatoplo - майстор
Ивашки.Колко квадрата ще топлиш с камината :? изолиран ли си ,колко струва камината. За Ади , аз бих заложил на пелетна горелка 4-то поколение на Ерато работеща със стандартни по параметри пелети, ако ще се заиграваш с качеството на пелетите може да погледнеш и към Грейко -съвета ми е поне да си ги видял и двете в действие :wink: .
syncho - майстор
iva6ki от опит като гледам има няколко недостатъка, които биха могли да възникнат, ако това е точната снимка на камината.

1-во струва ми се прекалено ниска електрическата мощност при запалване.
2-ро комина така да излиза отгоре означава, че най-вероятно няма 3 хода тази камина и КПД-то, което е дадено, въпреки че излглежда реалистично попринцип, в случая може да се окаже по-ниско.
3-то провери дали горивната пота (там където горят пелетите) е чугунена, ако е стоманена е много вероятно по-бързо да изгори

Не съм ги виждал на живо и не познавам някой да има такава, за да мога да кажа повече подробности.
iva6ki - специалист
Отоплявам около 70кв (втори етаж от къща) в момента
с дете на 1,5 мес. с руско стоманено котле 14кв (марка нейзвестна) и
е на 12м от сградата на ет.1 в друго помещение и имам доста загуби
от разтоянието и котелното помещение и горелката отпада понеже
разхода ще е умопомрачителен.
Пелетната камина сайтовете са обявили за 2350лв. В момента имам 10кв
радиатори и 3кв 80л бойлер.Нямам външна изолация сменена пвц дограма
и половината тавани изолирани.

p.s.Намерих им сайта правят се в Ямбол
Последна промяна от iva6ki на чет фев 21, 2013 11:26 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
И аз си го мисля -че с този димоотвод фи-130 -бая топло ще отива в комина :? .Иначе -мощността ти ще стига за квадратурата .Ако може виж камината как работи на живо в някой подобен апартамент -относно разход и др скрити лимонки :wink: .сподели .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: