• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
toraibata - специалист
Предлагам на вниманието аудиторията това уредче. Схемата е елементарна .Взаимствана е от тази статия.
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... cmeter.htm

Използувал съм дисплей 16х1 като само съм ориентирал входовете му към контролера. Изпробвах няколко схеми само на тази съответстваха програмата и схемата. Цената на вложените елементи някъде около 25 лева. Качеството на уреда е в обхмата до 1000пф до сто пф изключително точен. До 1000пф грешка 1 процент. Поне при мен е така.
Изображение
MrMurdjo - майстор
Събрал съм чарковете, но все не остава време да го започна :)
Точността зависи много от качеството на LC генератора и опроводяването му, да няма паразитни капацитети и индуктивности.
pansim - майстор
Чудесен уред си направил!
Интересува ме точноста на измерване на индуктивност под 10 микроХенри. И на какво честота мери индуктивноста?
Че нещо моят купен уред при ниски стойности е доста неточен.
toraibata - специалист
Не мога да кажа много за точноста при индуктивностите . Още не мога да намеря мост да измеря с точност няколко бобини и да ги сравня. . Но точноста е по голяма в малките обхвати . За еталонен кондензатор съм ползвал един руски 1000пф един процент от телевизори Електрон платката за цветност.Бобината е от някакъв дросел универсално навиване .Преди години бях си правил цифров честотомер попадна ми някаква схема с приспособление за мерене на индуктивности . Там съм я мерил. Да добавя нещо във схемата се ползва някакво много високоомно реле . Аз съм ползвал транзистор който се управлява от контролира .Той е в схема общ емитер и инвертира .Затова използвам на релето нормално затворения контакт.
MrMurdjo - майстор
Може и реле с рид-ампула в корпус DIL, като интегрална схема, но само с четири крачета по краищата. Управлява се директно с 5 волта.
toraibata - специалист
Да в интерес на истината ми попадна в полезрението от тършуване по сайтовете това реле но при запитване в магазините и то сериозни магазини казваха че нямат. Ако се намери такова реле уреда става и за захранване от батерия което го прави и по приложим. Мисля че затова става въпрос.
Изображение
dtmf - специалист
Най обикновенно рид реле, има го по магазините разбира се. Примерно в комет.
Развалил си модерен електромер за да вкараш старинен капацитетмер?))
soton - специалист
Схемата която е дадена в цитираната статия и формулите цитирани в тази статия не си пасват.Формулите касаят собствен резонанс на трептящ кръг,а той се търси не с такава схема.
toraibata - специалист
Поздрави от PANA ако не вярваш прочети цялата статия на немски . Това е което дават. Уреда работи а аз още плача жената не може да смогне с легените.
hidrazin - майстор
Не знам какво си се разревал ама това чудо няма никакъв смисъл да го правиш. За какво им е на хората да мерят пико и нанофаради? Те да не са всичките радиолюбители. :lol: Още по-малко пък индуктивности. За какво да го правиш, като може всичкото това, плюс електролити, плюс ESR ?
Най-болния проблем са електролитите и особено техния ESR. А тоя това не го може, както и тези от елимекса.
Освен това този кондензатор дето си ползвал е доста неточен. :-D
Изображение
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "LC метър на PIC 16F84" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: