• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
bulhomes2 - майстор
Върти ми се един метод в главата, ама Вие кажете дали ще стане!
В тенджера под налягане на котлона. Талаша на дъното, мръвките върху една от тия поставки за варене на пара. Като усетим, че почне да пуши талаша - затваряме тенджерата и намаляме котлона на 1 (колкото са поддържа 60-80°С). А? Дали ще стане? Може пък и нов метод - пушене под налягане да измислим :lol:
torbalan - Дървен философ
Не, стърготините пушат при няколкостотин градуса...

Целта при опушването е мръвката да е по-далеч от там, където тлеят стърготините... По този начин се постига по-ниска температура на дима.
Илчо Илиев - майстор
didimitrov написа:
От две години и аз почнах да пуша и засега съм стигнал до следната конструкция за опушване. 60 литра варел, на дъното се слага талаша или трината, кой каквото има, в горния край на варела окачвам месото или сланината и покривам с нещо да не бяга пушека. Под варела паля слаб огън и го поддържам тих, така пламъка няма пряк достъп до трината и няма никакъв шанс да се запали. Дори да се заплеснете някъде огъня просто ще угасне. Сланината и рибата са готови за 40-60 мин., месото малко повече до час и нещо. Никакво проветряване или варене. При последното ми пушене съседа и той пушеше сланина, отивам сутринта на село а той пуши вече от два часа във варел без дъно под който е запалил огън и го е покрил с трина. Така си пуши открай време и само ми дава акъл кое как. Монтирам си съоръжението и почвам. Съседа идва и гледа, нещо сумти че нямало да стане така и т.н. След един час съм готов. Събирам си партакешите и дим да ме няма, той пушил до вечерта. Сега ми иска варелчето да си пуши следващата сланина докато си намери и той нов варел. :) Предстои ми подобряване на конструкцията, че нещо ми се види неугледна. Но най-важното е огъня да няма пряк достъп до трината. За нагряване може да се ползва всякакъв източник на топлина.
По принцип когато е при такива условия, времето за опушване много по-малко...
Освен риба и сланина , други неща правил ли си...бекон например, защото при него е нужно варене...
Аз пробвах да опуша риба,но...едно,че я сложих в основния комин,че беше малко,но и реших пушека да бъде горещ и вместо 30 мин я пуших 2 ч и....стана пекана...изяде се ,но не беше това,което исках..
Иначе имам голям мерак на един пушен паламуд,но при нас няма ...като забогатея ще взема някой дърт толстолоб, ще пробвам да опуша рибиците...
ivanovbg - майстор
Евала колеги! Пиша само да не я търся темата пролетта като почна и аз да правя опушвачката. Ще има и снимки!
torbalan написа:
totishish, не използвай иглолистен материал за опушване. Чел съм, че смолите в него са канцерогенни.
Дъб, бук, плодни дръвчета - каквото има под ръка, но не чам.
Не не в никакъв случай иглолистна дървесина.
Във същия варел и с малко изменения направих и приспособление за студено опушване и така вече пуша и топло и студено. Само че като го пробвах не снимах че не знаех дали ще стане нещо, но при първа възможност ще снимам
didimitrov написа:
От две години и аз почнах да пуша и засега съм стигнал до следната конструкция за опушване. 60 литра варел, на дъното се слага талаша или трината, кой каквото има, в горния край на варела окачвам месото или сланината и покривам с нещо да не бяга пушека. Под варела паля слаб огън и го поддържам тих, така пламъка няма пряк достъп до трината и няма никакъв шанс да се запали. Дори да се заплеснете някъде огъня просто ще угасне. Сланината и рибата са готови за 40-60 мин., месото малко повече до час и нещо. Никакво проветряване или варене. При последното ми пушене съседа и той пушеше сланина, отивам сутринта на село а той пуши вече от два часа във варел без дъно под който е запалил огън и го е покрил с трина. Така си пуши открай време и само ми дава акъл кое как. Монтирам си съоръжението и почвам. Съседа идва и гледа, нещо сумти че нямало да стане така и т.н. След един час съм готов. Събирам си партакешите и дим да ме няма, той пушил до вечерта. Сега ми иска варелчето да си пуши следващата сланина докато си намери и той нов варел. :) Предстои ми подобряване на конструкцията, че нещо ми се види неугледна. Но най-важното е огъня да няма пряк достъп до трината. За нагряване може да се ползва всякакъв източник на топлина.
Колега сподели малко опит относно маринатата. Как киснеш: вода,сол и подправки
MMIel - специалист
... добавям и соев сос и вино към това което си изброил.
И да се отчета и със снимковия материал, че напоследък само се пише и никой не бачка :-D
Подготовка:
Прикачен файл:
IMGP4241r.jpg
Почти готов. Остава да се завари, както е описано по напред в темата:
Прикачен файл:
IMGP4244r.jpg
Рибката вече се вее. Тя не се вари:
Прикачен файл:
IMGP4252r.jpg
Наздраве :partyman:
Прикачен файл:
IMGP4251r.jpg
Илчо Илиев - майстор
Браво Колега!!!
От forum.fishing-mania.com откраднах нещо ,което вярвам ще ви хареса и ще ви даде много добри идеи за пушене на риба,но и за меса става...

http://www.bgshare.com/427961/Rauhen.rar
topalski65 - помощник
По въпроса за опушване в тенджера под налягане.Става,но трябва да и се махне клапана.Аз по принцип оттам и почнах,видях го в един руски сайт - http://start-good.ru/page/samodelnaja-k ... skorovarki .Недостатъка,регулирането на температурата.Като почне пушека котлона се намалява на минимум.А както се вижда от снимките димът се отвежда в ширмата,така че става и за апартамент.Но по-добре е жената да я няма. За Нова година приятели ми подариха това -http://www.thebarbecuestore.es/epages/6 ... 0269225896 и съм много доволен.Както виждате се разглабя и става и за барбекю.Единственната промяна която направих е че вместо въглища(отиват около 3 кг.) за източник на енергия използвам газов котлон.Поставям го отдолу и в съда за въглищата опилките.Става чудно.
topalski65 - помощник
http://www.thebarbecuestore.es/epages/6 ... 0269225896 Не знам защо в горният пост не излезе добре адресът.За тази купешка пушилня говорех по-горе.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: