• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 83
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Е как няма да прилича, от едно място излизат. :-D френска, немска, все от един завод. :partyman: Важното е да върши работа това, което се е паднало като бройка.
пишман_майстор - майстор
:-D Мойте са "англичанки" .Малко снимки :Това е "бяса" :supz:
Прикачен файл:
Изображение0645.jpg
, тук малко трудно ,но се виждат двата участъка (язви) на единия нож,таман наточенички бяха и ..прасна пирончетата ,ама и аз съм за..гласене :butthead:
Прикачен файл:
Изображение0644.jpg
Тук сега, са другите ми резервни ножки ( и резервен вал с ножодържачи :razz: ), но трябва да се наточат ,само дето в наше село можеше допреди 3-4 месеца без проблем,сега стана голям проблем- няма го човека ,който ги точеше (напусна работа ) и никой не се занимава с това
Прикачен файл:
Изображение0635.jpg
,снимка и на държачите - към колегата griffin не се виждат на снимката мн , но да, там има едни пинчета от ламаринка сгънати , и кажи какви си купувал ти и отде ( както и пари )
Прикачен файл:
Изображение0639.jpg

Няма начин да няма подходящи , аз тез дни ще се поразходя малко ,да видя какво се предлага и отде , мострата с мен и ..да видим .Па и вие ,ако нещо знаете , мятайте насам инфо :partyman:
А за точенето...не знам кой при нас :?
nikolson - майстор
Тази марка, както АЕГ, Милуоки, Канго и Дронко, са собственост на хонгконгска фирма. На АЕГ представителства има в София и Ст.Загора- КАП-2000 и ИТТ.
griffin - майстор
Значи на снимката не виждам много но пинчетата могат да се избутат навътре в самия държач леко ги почукай с чукче отпред ако ти притрябват пак може да си ги избуташ напред не е проблем те си стоят в държача. Значи на ножовете ти има написан размер 319/18/3,2 или поне аз това чета значи ти трябват 18 ширина което е малко по сложно да се намери но може би и 20-ки да паснат трябва да погледнеш колко тие дълбоко гнездото в главата. Та мойте ножове бяха 210х16х1,5 т.к струваха 30-на евра тука намерих един явно е шлосер или не го знам какъв е по пощата ми праща ножовете та от него си земам 210х16х3 два пъти по дебели. Не знам от какво ги реже но явно има по големи заготовки от които реже моите т.к виждам по краищата следи от рязане. Но с тия дебелите ножове машината работи прекрасно едва се събират в гнездата но вече сигурно една година от както съм ги сменил и са ок :-). Оригиналните заминаха(затъпиха се видимо) след месец и машината почна да се зори. Аз си ги пазаря за 8 евра комплекта с пощенските разходи ми се връзват към 11 за комплект ако зема само един, но съм се запасил с 3 :-). Ако ножовете са ти остри просто ги размести леко в гнездата единия наляво другия надясно така единия нож ще изчиства отметката която оставя другия :-). Аз ножовете от време навреме ги почиствам с спирт и ги мацам заедно с цялата глава с суха смазка т.к основно пипам калпав чам и понякога след няколко дъски вала и водещите валяци са омазани тотално с смола и прах и става мазало :-).
пишман_майстор - майстор
griffin написа:
.. Ако ножовете са ти остри просто ги размести леко в гнездата единия наляво другия надясно така единия нож ще изчиства отметката която оставя другия :-). ..
Да ти кажа и на мен ми мина на акъла, това преди малко...ма стана вече ракиено време и ..утре е ден :partyman: леко ще ги разметеша . Пък и аз си ги ползвам за пчелни сандъци и аксесоари ( мухарин от 98-ма съм :mrgreen: ) Никога не съм си мислил,че ще ме влече дървенията.Почнах малко по принуда , но ми омръзна да се моля на този и онзи ( хем си плащах доволно за услугите) и разбрах защо на вълка му е дебел врата :mrgreen:Отделно и качеството мн им куцаше на "масторите селски" , като ме видят с шублера да меря ( леко педант го вадя :ops:) ,ме вземаха на подбив .Ядосах се и си накупих общо взето основните машини и полека ,полека във времето си набавих и останалите . Сега вече с удоволствие си влизам в гаража и каквото ми трябва ,си го правя . Мечтая си за някоя и друга машинка ( стационарки - фреза и щрайх) и това ще стане :) ,здраве да е .
П.п. След малко ровене из нета ,излиза ,че един модел на Електра Бекум е с такива ножове - METABO DH 315 - 319x18x3mm (мойте са -319x18.2x3.2mm ) и пак са с прорези .Това на първо време ,като инфо...
dedo52 - напреднал
Ето един ефтин вариант:
Купуваш си от Пилана един нож - 640x20x3.0 и го режеш с тънък диск наполовина - твоят нож нали е 319/18/3,2.Ако ти трябват 3 ножа -1000x20x3.0. Ако е висок стегни ги двата ножа с една стяга за една шина да плъзгаш ъглошлайфа и им отрежи тези 2 мм. Ако този вариант те устройва, когато купуваш ножовете да знаеш, че има поне два вида според материала от който са изработени - едните са нормални, но има и някакви - потвърди и по-износоустойчиви, но2-3 пъти по-скъпи. А щом си набарал пирон - едва ли ще ти е последния.

А като е станало въпрос за ножове някой някакво приспособление за точене няма ли да покаже че и аз рендосвам пирони и разни боклуци
griffin - майстор
Има твърдосплавни ножове(като карбидната пластина на дисковете за циркуляр които носят минаване през пирони ама мисля че са повече от 2-3 пъти по скъпи) а и мисля че няма толкова голям набор размери. Иначе ножовете имат различно количество примес вътре тия проценти след размера дават това ама какво бепе веществото не се сещам.
Иначе ей това е най лесното което съм виждал за ножовете
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xIBKp9_hWLo[/youtube] за изработка :-). Ина и разни вариации ама това поне осигурява еднаквост на ножовете и няма да мръдне балансировката на вала.
Аз имам листове шкурка залепени на едно МДФ парче и каквото имам за точене минава през шкурките обикновенно :-).
Може да се купи и цяла водна система ама там парите са бая.
За пироните купи си един евтин детектор за метал и електричество аз си купих някакав за 10лв и дъските минават през него преди да ги пусна в абрихта че ножове не ми се сменят пак, отнема малко време ама пести главоболия проверката.
пишман_майстор - майстор
griffin написа:
Иначе ей това е най лесното което съм виждал за ножовете
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xIBKp9_hWLo[/youtube] за изработка :-). Ина и разни вариации ама това поне осигурява еднаквост на ножовете и няма да мръдне балансировката на вала. ....
Хитро е :wink: ще видя някое буково парче и да го изработя , но тоя масления камък малко :? ,кой знае какви пари е :x
griffin написа:
За пироните купи си един евтин детектор за метал и електричество аз си купих някакав за 10лв и дъските минават през него преди да ги пусна в абрихта че ножове не ми се сменят пак, отнема малко време ама пести главоболия проверката.
:prayer: :prayer: хич не ми е минавало през акъла с него , хем имам такваз джунджурия :klatsch: браво колега :respekt: чудесна идея !
пишман_майстор - майстор
dedo52 написа:
Ето един ефтин вариант:
Купуваш си от Пилана един нож - 640x20x3.0 и го режеш с тънък диск наполовина - твоят нож нали е 319/18/3,2.....
И това е добър и изпълним вариант :) мерси за жокера :partyman:
griffin - майстор
Колега тва с маслените камани го остави на западняците :-)
Земи парче фазер или там някакав ПДЧ МДФ или каквато и да е гладка повърхност препоръчват стъкло ама в работилницата ще го счупя за 2 дена и редиш с двойнозалепващо тиксо шкурки от 60 до 2000 примерно аз има 60-120-300-600-1000-2000 листа шкурка. Колкото и да е невероятно успях да си наточа старите длета така че да си обръсна космите на ръката(без маслен камък) само шкурки и без вода :-).
Така че първо опитайте евтиното и после ходете на скъпото :-). А и шкурките са големи ножовете ще се съберат горе долу мисля :-).
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 83

Тема "Избор на щрайхмус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: