Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Предстои ми заваряване на един червяк на подемна машина. Червяка работи при много тежки условия. По-точно спирането на машината се извършва с кратковременен обратен ток и подаване на обратен въртящ момент. Този процес се повтаря многократно за 24 часа. Червяка се къса често и все на едно и също място около заварката и опашката на вала. Преди мен са го ремонтирали 3 пъти. Понеже чорбаджията не иска да плаща за технологията около заваряването (вижда му се скъпо) и се е спрял на варианта "бърз и качествен ремонт". Понеже му влизам в положение се наех да опитам и аз. Това което знам със сигурност е, че е изработен от стомана 35. Веднага ми мина през акъла да ползвам електрод със съдържание на ванадий и хром, обаче се сблъсквам с проблема около буферния слой. Предишните интервенции са правени с ОК не знам си какви и имам подозрението, че са вкарали бая въглерод около шева. Спрял съм се на електрод castolin 6800 или ЕСАБ-кия E-Cr\Mo\V за заварката. За буфер обаче познанията ми не стигат. Мина ми през акъла да ползвам медна тел и ВИГ за временен буфер и после да го холобвам и да почна на чисто. Ситуацията не позволява отстраняване на по-голяма част от третирания материал, понеже рискувам деформация на вала. Ще се загрява (и отгрява) на място и не равномерно и ме притеснява, че ще останат неразтворени карбиди при заварката. Дайте акъл за буферния слой. Цели се якост на усукване. След това ще го наплавя с "неръж" най-вероятно.
idunno - специалист
Eсаб имат един наръчник за ремонт и възстанояване виж в гугл имат една тел Турбодур или нещо подобно.Но бих ти препоръчал да се разходиш до института по заваряване и да поговориш с някой от инструкторите, те могат да ти дадат полезен съвет.Ако намеря нещо в моите книжки за заваряване, ще пиша.
друмчо - специалист
MamaMy написа:
http://products.esab.com/ESABDocs/Bulga ... _Final.pdf
:? posting.php?mode=quote&f=56&p=495650#
Благодаря!
Скоро се сблъсках с подобен проблем. Сега няма да се притеснявам. :yawinkle:
gogo7777 - майстор
Благодаря за отговорите. Обадих се на специалист и обсъдихме начина. Идеята с ванадия се оказа добра и не било нужно полагането на буферен слой. Обаче ме убедиха, че с друг вид електроди ще стане по-добре и ще се наложи повече да си поиграя. Кастодур и после с електрод с малко карбиди. Ще се наложи обаче да подгрявам целия червяк. Ще му излезне солено с тия електроди ама нема начин :-D .
Ако намеря нещо в моите книжки за заваряване, ще пиша.
Ще съм ти благодарен.
crez - майстор
По мое скомно мнение червека е за подмяна, нагрееш ли го край, не можеш да възстановиш закалката. Ще започне да рони повъхносния слой и пак ще се скъса на заварката.
gogo7777 - майстор
Той червяка е за подмяна, но за сега ще се кърпи. Проблем е, че не може да си позволи машината да не работи и е на зор :-D . Няма вероятност с тая стомана да се откали детайла. Загряването е до 100-150 градуса (може и по-малко). Нов червяк с доставката му излизало 7 000 евра :shock:
torbalan - Дървен философ
При самото заваряване температурата на детайла, особено в близост до заварката, се повишава много.

Аз съм заварявал опашка за дръжката на един нож. За да не се нагрее и откали ножа - бях го увил в едни парцали мокри. Успях да се справя без поражения.

След като веднъж обаче е заваряван - каквото е могло да бъде съсипано - най-вероятно е съсипано....
gogo7777 - майстор
При самото заваряване температурата на детайла, особено в близост до заварката, се повишава много.
Не е опасно за стомана 35. Вероятноста да стане по-малко магнитна (да прескочи фаза грубо казано) е нулева.

Стигнах до решение. След малко отивам да го заваря.
torbalan - Дървен философ
Да споделиш какъв е резултата :)

Тема "Заваряване на червяк-съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: