Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Само колегата да не се обърка в избора , искаше камина , сега гледа котел .
syncho - майстор
Мда и аз това гледам, че тръгна котлите да гледа. Имаш ли къде да сложиш котел? Малко по-ниско ще му е КПД-то от на каминката.
alex_sas - помощник
Имам помещение за котел и не е проблем да се инсталира. Това, което ме привлече е по-ниската цена, както и възможността да се ползва на дърва. Както вече казах, в момента проучвам възможности за отопление, кое ще е най-изгодно и удобно. По груби смети, отопление само на ток ще ми излиза към 350-400лв на месец, а с пелети почти 2 пъти по-евтино, при сходна първоначална инвестиция за климатици или камина.
Оттук нататък въпросите са много - каква камина, от какъв производител, на каква цена и т.н. От прочетеното във форума се убедих, че водното подово си е истинска благинка през зимата. Така че това ще е посоката, важното е да не отидат парите на вятъра, а да се направи една разумна инвестиция, която да се изплати.
Сега слагам на кантар плюсове и минуси, за да направя окончателен избор и ще съм благодарен за съвет от вас, тъй като сте правили подобни инсталации, някои дори ползват такива и могат да споделят преките си впечатления.
filmatoplo - майстор
Прецени добре , котела наистина има по слабо КПД особено при работа на малка мощност , я уцелиш тягата на комина,доста топлина се губи и от там , по тръбите ще има загуби .Не че ти натяквам за камина , но най добре виж ако може двата уреда в действие . Изхождам от това защото твоята мощност не е голяма , и е в съчетание с нискотемпературна работа -това при котел е катастрофа .
kuuuuuul - майстор
За ниско тем. инсталация най подходяща е термопомпата,не си ли разглеждал и такъв вариант.Слагаш си и една камина за кеф и допълнително осигуряване.
alex_sas - помощник
Гледах и вариант с термопомпа, но не ми излиза бизнес кейсът :wink:
Ползвам на вилата печка с водна риза на дърва, която грее бойлер и радиатори в стаите и съм много доволен. Единственото неудобство е, че трябва да се зарежда с дърва, което при камините на пелети е елиминирано до минимум. Освен това самият процес на горене е доста чист, няма сажди, няма боклук, а и топлината от камина трудно може да се конкурира с тази от от друг уред, в момента се отоплявам с климатик и няма място за сравнение.
И като цяло идеята е да намаля разходите за ток, че като гледам, по-евтин няма да става :)
Вярвам че с добре направена и оразмерена инсталация, разходът на пелети ще е повече от разумен, освен това през летния сезон, бойлерът ще се топли от слънчевите панели и така сметките за ток няма да са проблем. Пък и уюта в дома ще е друг.
Чаро - Акълия
alex_sas написа:
Пък и уюта в дома ще е друг.
Мислиш ли? Подовото не го @бе с какво го грееш. Единствено в стаята с камината ще е различно, ако избереш камина пред котел. Но това има и своите недостатъци.
На пелети няма да е по-евтино от термопомпа.
Отоплението с климатик няма нищо общо с отоплението с подово и термопомпа.
Избора си е твой - успех!
syncho - майстор
alex_sas написа:
Гледах и вариант с термопомпа, но не ми излиза бизнес кейсът :wink:
Ползвам на вилата печка с водна риза на дърва, която грее бойлер и радиатори в стаите и съм много доволен. Единственото неудобство е, че трябва да се зарежда с дърва, което при камините на пелети е елиминирано до минимум. Освен това самият процес на горене е доста чист, няма сажди, няма боклук, а и топлината от камина трудно може да се конкурира с тази от от друг уред, в момента се отоплявам с климатик и няма място за сравнение.
И като цяло идеята е да намаля разходите за ток, че като гледам, по-евтин няма да става :)
Вярвам че с добре направена и оразмерена инсталация, разходът на пелети ще е повече от разумен, освен това през летния сезон, бойлерът ще се топли от слънчевите панели и така сметките за ток няма да са проблем. Пък и уюта в дома ще е друг.
Като гледам имаш и база за сравнение, така че можеш да оцениш отоплението на твърдо гориво и това с климатици и изводите са повече от очевидни. От тук нататък мисля, че като цяло вече има нещо, което ти се върти в главата като идея. Котела ще ти дойде малко по-мощен както filma беше така добър да посочи. За такива малки отопляеми площи каминките за мен са идеалния вариант - хем дават уют от горящия огън, хем са с висока ефективност и си дават напълно достатъчно топлина.
filmatoplo - майстор
http://www.topobiavi.com/data/adv_image ... 195511.jpg За тази идилия ли става дума да има човек в мазето :? .
alex_sas - помощник
Чаро написа:
alex_sas написа:
Пък и уюта в дома ще е друг.
Мислиш ли? Подовото не го @бе с какво го грееш. Единствено в стаята с камината ще е различно, ако избереш камина пред котел. Но това има и своите недостатъци.
На пелети няма да е по-евтино от термопомпа.
Отоплението с климатик няма нищо общо с отоплението с подово и термопомпа.
Избора си е твой - успех!
Не точно, има голямо значение за джоба най-вече с какво си грееш водата :wink:
Термопомпите са прекалено скъпа и неоправдана инвестиция за мен, с огледа на зимите в България(тази беше по изключение с доста високи температури). На пелети ще ми е около 1.5 пъти по-евтино от термопомпа и първоначалната инвестиция 2 пъти по-малка, освен това няма да завися от спиранията на тока.
@syncho - тези камини на Extraflame достатъчно добри ли са, имат ли някакви скрити дефекти или части, които се развалят бързо? Иначе като дизайн са страхотни.

Тема "Водно подово с камина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: