Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Оф извинявам се... недогледал съм... да страшно много са. Даже и малката ще ти е голяма.
adi_muc - напреднал
syncho написа:
adi_muc според мен за толкова голяма площ по-добре малко по-мощната горелка. Все пак 440м2 са си доста. Зависи разбира се дали имаш добра изолация, както и добра дограма и т.н.
Нееее площа е макс 260 а не 440,имам вътрешна изолация и ПВЦ дограма но стара изградена гравитачна система и домашно правена котле на което никой не му знае КПД и Мощност,в интерес на истината се опитах да сложа горелка на това колтле но след 4часа работа едвам вдигна 55гр. и майстора каза че трябва да сменя котела,вераятно има вода в инсталацията не по малко от 300лт.
adi_muc - напреднал
syncho написа:
Оф извинявам се... недогледал съм... да страшно много са. Даже и малката ще ти е голяма.
Ами тогава защо по магазините се опитват да ми набутат по голямо котле!?!?
syncho - майстор
Защото или имат такова на склад и искат да го изчистят или не им се занимава. Масово на хората им завишават мощностите и то доста. В този форум сме били свидетели на умопомрачаващи завишения от типа на 300-400%.
adi_muc - напреднал
syncho написа:
Защото или имат такова на склад и искат да го изчистят или не им се занимава. Масово на хората им завишават мощностите и то доста. В този форум сме били свидетели на умопомрачаващи завишения от типа на 300-400%.
Каква комбинация от киловати да си взема (котел и на твърдо горива и на пелети) за 190+ 70м2 ?
syncho - майстор
Мисля, че нещо около 25кВ ще ти свърши чудна работа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Абсолютно съм съгласен! 25кВт са напълно достатъчни
adi_muc - напреднал
LazarGanev написа:
Абсолютно съм съгласен! 25кВт са напълно достатъчни
Дори и при стара изградена система с голямо количество вода?!? Би било добре да е така,а каква комбинация от котле и горелка е що годе добра...... имам предвид марка-модел?
LazarGanev - "Велик майстор"
Количеството на водата няма никакво значение. Колкото до модела - предложения много, зависи какво търсиш - има евтини и сполучливи конфигурации само за пелети (Даконера 25кВт), има скъпи модели със самоочистване, има модели, при които можеш да ползваш едновременно дърва и пелети, чипс, има модели които са създадени да горят основно евтини недървесни пелети с много пепел.
adi_muc - напреднал
LazarGanev написа:
Количеството на водата няма никакво значение. Колкото до модела - предложения много, зависи какво търсиш - има евтини и сполучливи конфигурации само за пелети (Даконера 25кВт), има скъпи модели със самоочистване, има модели, при които можеш да ползваш едновременно дърва и пелети, чипс, има модели които са създадени да горят основно евтини недървесни пелети с много пепел.
Котела искам да е на твърдо гориво и съм си харесал на БОШ но дали чугун или стоманен а горелката вие по разбирате и можете да ме ориентирате каква да бъде:supz:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: