Най - вълнуващия въпрос зимно време.
adi_muc - напреднал
filmatoplo написа:
Колегата Ади мисля веднъж е имал монтирана пелетна горелка Енерджи 35 на котела самоделка :wink: , неуспешен опит сигурно заради котела :? .
Точно така..... дойдоха сложиха горелката и не стана работата,взеха си я и обещаха до няколко дни да ни монтират друга по мощна..... чаках около месец,така и ме дойдоха,ходих разправях се поне парите да ми върнат(баровеца се кри няколко месеца и с триста зора си ги взех) сега се топля с въглища в момента градусите на водата са 48-50 а в хола е 21гр.То е ясно че трябва да сменя котела но и не искам да попадна на мошенници като предната фирма,избора на котел с горелка е трудна работа- да се уцели необходимата мощност спрямо инсталацията,кубатура,квадратура(накрая може и да стана специалист по парно :o )
filmatoplo - майстор
Колко въглища гориш за 24 часа , да се сравни горе долу колко мощност ти трябва .Въглищата които ползваш имат ли информация колко са калорични .
adi_muc - напреднал
filmatoplo написа:
Колко въглища гориш за 24 часа , да се сравни горе долу колко мощност ти трябва .Въглищата които ползваш имат ли информация колко са калорични .
Горя на ден около 50кгр. Въглищата са пирински и не им знам калоричноста,но вероятно има значение и КПДто на котела а на моя нямам представа какъв е
Christo - майстор
Изображение Схемата е от сайта на Атмос. Там има още 40 други. Всички са интересни. Почни да слагаш едно по едно тия неща около котела и ако пак няма резултат, чак тогава смяна. Ако вече не е изгнил. Няма котел, който да работи добре на 48 градуса, ако ще да е от Луната. На схемичката пише 75, може и 80. А хората правят котли от 100 години! И ако човек не е клиент на някоя топлофикация, задължително трябва да разбира от парно, ако има котел в къщи, щото иначе ще стои на студено и ще има проблм с по-красивата част на къщата :lol: Какво са ни казали на схемата? Чакаме да стане 75 градуса в горната част на котела и пускаме помпата на малкия кръг да върти водата в котела и да го стопли целия. Като стане 80, пускаме помпата от големия кръг да топлим стаите. По стаите не ходи вода с 80 градуса а колкото пусне трипътния вентил(8) горе на схемата под помпата(9). Стойностите може и да варират при различните производители на котли, но там са някъде...И НИКЪДЕ нищо не пишат за количеството вода в системата. И не случайно! Тя зимата вече мина, има много време до есента човек да прочете, да попита и тогава чак с парите.
adi_muc - напреднал
Christo написа:
Изображение Схемата е от сайта на Атмос. Там има още 40 други. Всички са интересни. Почни да слагаш едно по едно тия неща около котела и ако пак няма резултат, чак тогава смяна. Ако вече не е изгнил. Няма котел, който да работи добре на 48 градуса, ако ще да е от Луната. На схемичката пише 75, може и 80. А хората правят котли от 100 години! И ако човек не е клиент на някоя топлофикация, задължително трябва да разбира от парно, ако има котел в къщи, щото иначе ще стои на студено и ще има проблм с по-красивата част на къщата :lol: Какво са ни казали на схемата? Чакаме да стане 75 градуса в горната част на котела и пускаме помпата на малкия кръг да върти водата в котела и да го стопли целия. Като стане 80, пускаме помпата от големия кръг да топлим стаите. По стаите не ходи вода с 80 градуса а колкото пусне трипътния вентил(8) горе на схемата под помпата(9). Стойностите може и да варират при различните производители на котли, но там са някъде...И НИКЪДЕ нищо не пишат за количеството вода в системата. И не случайно! Тя зимата вече мина, има много време до есента човек да прочете, да попита и тогава чак с парите.
Човече сигурно си прав,но котела е на 30год.може да изпуши всеки момент-приоритет ми е да го сменя и горелка да сложа а леко по леко и останалите джаджи.Сега важното е да съобразя необходимата мощност(в който и магазин за котлета да отида всеки ти казва нещо различно и затова досаждам тук) Какво би му станало на котела ако му задам на 55гр. горелката да изключи и на 45 отново да се включи?
LazarGanev - "Велик майстор"
Магазините ги остави. Ще ти дам на лични човек от София който да дойде на място и да прецени какво ти трябва.
filmatoplo - майстор
На теория 50 кила въглища (незнайни по калоричност) дават 300-350 киловат часа мощност , делено на 24 часа -това е 12,5 -14,5 мощност топлозагуби на час .Ако допуснем -че твоя котел улавя 65-70% от тази мощност -нужната мощност при един друг котел с кпд 90% ще бъде около 10-12 киловата .На практика може да е друго -сегашния ти котел може да е с още по лошо кпд , и при монтаж на нов такъв с кпд 90% -нужната мощност да е по надолу от 10-12 клв за 1 час .И така да е -това ще се постига с разход макс 2 кг на час пелети условно.
adi_muc - напреднал
filmatoplo написа:
На теория 50 кила въглища (незнайни по калоричност) дават 300-350 киловат часа мощност , делено на 24 часа -това е 12,5 -14,5 мощност топлозагуби на час .Ако допуснем -че твоя котел улавя 65-70% от тази мощност -нужната мощност при един друг котел с кпд 90% ще бъде около 10-12 киловата .На практика може да е друго -сегашния ти котел може да е с още по лошо кпд , и при монтаж на нов такъв с кпд 90% -нужната мощност да е по надолу от 10-12 клв за 1 час .И така да е -това ще се постига с разход макс 2 кг на час пелети условно.
Няма начин ще трябва специалист да огледа инсталацията и къщата и да си каже мнението за котела и бъдещата горелка.дано попадна на човек който наистина си разбира от работата!!!
filmatoplo - майстор
На место е най правилно и точно , но истината е някъде там -след като има известна база за сравнение -гориш по 50 кг на 24 часа въглища , и 10% грешка да съм допуснал в този диапазон си.Макс Бош 27 с горелка 5-25 ГП 4 Ерато.
adi_muc - напреднал
filmatoplo написа:
На место е най правилно и точно , но истината е някъде там -след като има известна база за сравнение -гориш по 50 кг на 24 часа въглища , и 10% грешка да съм допуснал в този диапазон си.Макс Бош 27 с горелка 5-25 ГП 4 Ерато.
Благодаря,ако това е така то няма да имам голям разход на пелети с 5-24кв.горелка ...... но ще поживеем и ще видим :supz:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: