Тази есен ми се случи кофти номер - останал светнат плафона в товарния фургон на буса и за няколко дни изхарчил акумулатора (100Ач) до нула, а той в гаранция. Закарах го в сервиза, заредиха го по бързата процедура(отначало се инатеше и не искаше ток). Поставих го без да открия и отстраня причината и - отново рецидив - до нула. Хайде на друг сервиз, че в първия ме е срам. Заредиха го отново, пак трудно, отстраних причината вече и сега няма никакъв проблем.
Първо, честита Коледа! Желая много здраве и успехи на всички!
Благодаря за отговорите. Статията в "Клуб Форд" беше доста полезна.
Това, което направих за сега:
- "възстанових" си предпазителя по неправилния начин - с две жички, та си пуснах зарядното. Методът ми е известен отдавна, макар да не съм му голям привърженик - е, за практически цели за измъкване от ситуация става чудесно. Но просто все още си търся точна формула за смятане на дебелината на проводник.
- заредих акумулатора. Отначало не искаше да дърпа никакъв ток няколко часа - поне според показанието на амперметъра на зарядното. Оставих го по-дълго и когато батерията взе да загрява я изключих. В този момент зарядния ток беше 2A, а напрежението без товар (при свободни клеми) на акумулатора беше 13V. Сега смятам да разредя акумулатора с 12V лампа и да повторя зареждането за около 8 часа при ток не повече от 5A. Имам надежда, че ще изкара зимата.