Tsilkov написа:По твоята логика, покрив с керемиди е недопустим, защото те не са въобще нискоенергийни. Тогава няма да бъде приета нито една сграда с керемидиcrez написа: Колега не желая повече да спамим темата,Защо да спамим - много добре си я чоплим темата. Според мен една от основните теми на този раздел би трябвало да бъде дебелина на изолация и коефиценти на топлопреминаване, а не с тухли ли да си правиш стените, със стиропорен оставащ кофраж или арболит.
crez написа:но аз съм си направил труда да го сметна по формулите в наредбатаПредполагам гледаш старата редакция на Наредбата и то цифрата за стени. Полиуретановата пяна в нейните разновидности (PUR,PIR....) има най-добра характеристика от масовите материали за изолация (ламбда към 0,02-0,25W/mK спрямо 0,032-0,04 на стиропори и вати) ,но не е всемогъща. По сегашната наредба 7 за стени се иска U<0,35 W/m2K а за покрив по спомени U<0,28W/m2K. За нискоенергийни няма точен стандарт ,но U<0,2W/m2K е една приблизителна стойност.При пасивни сгради е препоръчително да е по-малко от U<0,15W/m2K, но обикновенно е дори под 0,1W/m2K.
От своя страна 50 мм. панел от PIR има U=0,41W/m2K и то без да се смята термомоста от сглобките и винтовете (не е голяма стойност) което влиза само в изискванията за стена на старата Наредба 7. За да се влезне в изискванията на сегашната ти трябват 80 мм, а за нискоенергийна поне 120 мм панел.