Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Velikov - напреднал
Системата ми (камина с водна риза) работеше доста добре до преди няколко дни. Всъщност точно на Бъдни вечер решихме да сложим Бъдник и тя взе че превря (системата ми е отворена). Сега, когато я запаля, започва да излиза въздух от авт. обезвъздушител на водната риза и почти не отива топла вода към радиаторите (по-точно загрява само един, а другият, заедно с лирата и бойлера са студени). Иначе си мисля, че има достатъчно вода в системата, понеже разшир. съд е пълен над половината. Мисля си, че е имало въздух в системата, въпреки че досега си работеше читаво - причината да мисля така е, че имам и 70 м тръби, които са навити за подово отопление и са свързани за изхода на единия радиатор, които досега изобщо не топлиха, а и долната част на този радиатор си стоеше студена - смятах, че е нормално, понеже камината ми е малка - 6 kw - и когато са пуснати всички отоплителни тела ( 2 радиатора, лира, бойлер, закачени на 2 колектора, които общо са точно толкова киловати) не остава достатъчно за подовото, а и защото по подовото минава студената на радиатора, а не топлата (понеже така ми казаха, че правилно).
Сега вече 2 дена обезвъздушавам и никакъв резултат. Моля, дайте някакви съвети! Може ли въздухът, който излиза от водната риза да е от подовото? А може ли да е просто пара, понеже започва да излиза след като се нагрее, и то яко? :sad:
ironlady - модератор
Velikov написа:
Системата ми (камина с водна риза) работеше доста добре до преди няколко дни. Всъщност точно на Бъдни вечер решихме да сложим Бъдник и тя взе че превря (системата ми е отворена). Сега, когато я запаля, започва да излиза въздух от авт. обезвъздушител на водната риза и почти не отива топла вода към радиаторите (по-точно загрява само един, а другият, заедно с лирата и бойлера са студени). Иначе си мисля, че има достатъчно вода в системата, понеже разшир. съд е пълен над половината. Мисля си, че е имало въздух в системата, въпреки че досега си работеше читаво - причината да мисля така е, че имам и 70 м тръби, които са навити за подово отопление и са свързани за изхода на единия радиатор, които досега изобщо не топлиха, а и долната част на този радиатор си стоеше студена - смятах, че е нормално, понеже камината ми е малка - 6 kw - и когато са пуснати всички отоплителни тела ( 2 радиатора, лира, бойлер, закачени на 2 колектора, които общо са точно толкова киловати) не остава достатъчно за подовото, а и защото по подовото минава студената на радиатора, а не топлата (понеже така ми казаха, че правилно).
Сега вече 2 дена обезвъздушавам и никакъв резултат. Моля, дайте някакви съвети! Може ли въздухът, който излиза от водната риза да е от подовото? А може ли да е просто пара, понеже започва да излиза след като се нагрее, и то яко? :sad:
Не е нормално да е студена,най вероятно е имало доста въздух и помпата ти малко по малко го изтиква.Къде е свързан разширителният съд?Не е нормално също да излиза пара,а си е направо опасно.Предлагам ти като изстине каминката, да спреш помпата и да се опиташ колкото може да обезвъздушиш,дори и подовото.Много е важно през това време да погледнеш дали нивото на разш.съд ще намалее.Ако не мръдне има решение.Ако мръдне нивото значи има много въздух в системата и ще ти се наложи по обстоино да обиколиш всички консуматори.След като прецениш,че въздухът е почити изгонен включи помпата.и пак погледни нивото на съда,който трябва през цялото време да е наполовина пълен поне.След като е направила няколко стотин оборота помпата,отново мини да видиш дали има въздух.След това запали камината но слабичко не повече от 50 С...Ще спра до тук че много инфо ще ти стане.Чакаме резултати.Важно е после да опишеш цялата реакция на системата. Дано да съм го обеснила разбираемо.Успех!
Velikov - напреднал
Благодаря за бързия отговор! Разш. съд е вързан след единия радиатор. А иначе не знам точно как мога да обезвъздуша системата, без да пускам помпата, а и това с пускането на помпата също е проблем, понеже съм с термореле, което е нагласено на 35 С и включва и изключва само помпата, а и нямам достъп до него, понеже каминката ми е затворена с гипсофазер отстрани, с камани по него (та да имитира истинска камина:), които (паната от гипсофазер), ако вече е много наложително, могат да се махат, но не ми се разбутва сега.
Иначе, когато запаля, явно помпата избутва въздуха към радиатора, за който е вързано подовото и като развия ръчния обезвъздушител излиза доста въздух, така че сега си купих автоматичен, понеже ми писна да клеча с една кофа до радиатора и да обезвъздушавам ръчно.
ironlady - модератор
Velikov написа:
Благодаря за бързия отговор! Разш. съд е вързан след единия радиатор. А иначе не знам точно как мога да обезвъздуша системата, без да пускам помпата, а и това с пускането на помпата също е проблем, понеже съм с термореле, което е нагласено на 35 С и включва и изключва само помпата, а и нямам достъп до него, понеже каминката ми е затворена с гипсофазер отстрани, с камани по него (та да имитира истинска камина:), които (паната от гипсофазер), ако вече е много наложително, могат да се махат, но не ми се разбутва сега.
Иначе, когато запаля, явно помпата избутва въздуха към радиатора, за който е вързано подовото и като развия ръчния обезвъздушител излиза доста въздух, така че сега си купих автоматичен, понеже ми писна да клеча с една кофа до радиатора и да обезвъздушавам ръчно.
Ок значи помпата в незапалено състояние така или иначе не работи.Направи тази операция с обезвъздушаването.Друг въпрос - как става допълването на инсталацията - ръчно или автоматично?
Това с авт.обезвъздушител усложнавя малко положинето , но пак зависи какъв е-камбанка 1/2 или а.о. на 1"?Трябва веднъж за винаги да изкараш въздуха от подовото иначе ще продължат проблемите.В най лошия случай ще клечиш до колектора и ще обезвъздушаваш там студената линия на подовото,при затворени студени линии на останалите консуматори.Важно е да знам дали при изпускане на малко количество въздух и вода има движиние в отворения ръз съд на нивото,за да отпадне един от възможните проблемите.
Velikov - напреднал
Пълненето на системата става посредством тръба 16-ка, която е свързана с водопреносната мрежа и в другия си край с единия радиатор. Нивото в разш. съд пада, но предполагам, че това е заради източването на вода, което се получава при обезвъздушаването с ръчен обезвъздушител (по принцип аз го отварям, когато радиатора вземе да бумка, така разбирам, че минава въздух през него и като развия обезвъздушителя излиза известно време въздух (нещо като пара, понеже камината работи) и след това започва да тече вода и го спирам).
Автом. обезв. на водната риза мисля че е 1/2.
Кажи ми как да обезвъздушавам, без да пускам помпата и от къде?
ironlady - модератор
Velikov написа:
Кажи ми как да обезвъздушавам, без да пускам помпата и от къде?
Като не ти е запалена камината,т.е. температурата на водата е под 35 С помпата ти не работи и тогава можеш да обезвъздушиш от обезвъздушителите до който имаш достъп.Но какви са те?Ако имаш и на колекторите и от тях.И задължително линията на подовото, ако на колектора имаш обезвъзд. използвай него най добре при затворени линии на другите консуматори.След като запалиш камината помпата ще завърти, и трябва да обезвъздушиш докато не тръгне топла вода през подовото.Ако трябва остави само през него да минава и да върти помпата,като следиш нивото на водата в разш-съд да не слиза под половината.

Ако имаш обезвъздушители прави с камбанки без иглички няма как през тях да обезвъздушаваш принудително/тогава ще трябва да развиеш я холендър на радиаторен вентил,я гайката 16х2 към колектора на ф 16 на подовото/.Ако са авт-обез за радиатори алуминиеви на 1" можеш с карфица.
Velikov - напреднал
Обезвъздушителите ми са ръчни, само на водната риза (на камината) ми е автоматичен. Сега обаче сложих и автом. на радиатора, през който чувам, че минава въздух и за който е вързана и подовата линия (всъщност тя се явява продължение на студената вода от този радиатор). На колекторите нямам обезвъздушители (причина - пишман-майстори).
Сега ще видя, дали при спряна линия отнякъде излиза въздух и ако не, мисля пак да припаля леко, като спра всички линии и оставя само тази на радиатора, за който е вързано подовото, защото явно оттам идва този въздух.
Velikov - напреднал
Още един въпрос - като развия целия ръчен обезвъздушител на бойлера, понеже е много близо до тавана и няма как по друг начин, излиза една малка струйка вода, освен другата вода, която тече - това дали е от въздуха, който излиза или от налягането в системата?
ironlady - модератор
Velikov написа:
Още един въпрос - като развия целия ръчен обезвъздушител на бойлера, понеже е много близо до тавана и няма как по друг начин, излиза една малка струйка вода, освен другата вода, която тече - това дали е от въздуха, който излиза или от налягането в системата?
Ако струйката е като чучурка/дано да разбереш сравнението/,т.е. равномерна без прекъсване това означава че няма въздух.Тогава е наред.

Щом са ръчни лесно ще обезвъздушиш системата.Сега първо остави само линията на подовото да работи но не клади камината до безобразие.
:!: И още нещо линията на която е разширителния съд никога не трябва да я затваряш :!: ,той е елемента който ще поеме разширението при нужда.Това го вмъквам ако не съм разбрала точно къде е разширителя.
Последна промяна от ironlady на чет дек 27, 2007 2:57 pm, променено общо 1 път.
Velikov - напреднал
Значи няма въздух. Абе паля, пък ще видя какво ще стане!

Тема "ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ - Моля, помагайте!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: