• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Колко често поливате разсада? Питам с цел да не го пре-овлажня.
Когато започне леко да завяхва, но не чакай да започне да поляга / а и зависи в каква пръст си ги садил/. Моите ги сея в торфен субстрат, но той от слънцето по-бързо съхне и ги напръсквам от време на време с пулвилизатора. Иначе от прекалено поливане ще започне сечене на разсада.
Вискяр - напреднал
marmoz написа:
Добре де ще попитам по научному :-D Тва патладжан ли е или домат със син цвят :?
Домат е - Solanum lycopersicum. Патладжана е Solanum melongena.
Семейство Картофови - Solanaceae: включва патладжана, домата, мандрагората, пипера, тютюна, беладоната, татула и петунията и още към 2600 вида. Картофа също дават плод като домата - лъжеягода. Тази година ще сея картофи от семки, не съм опитвал досега. Семената са като на домата.
Соланина се разпръсква в целия картоф, не е зеленото. Зеления цвят е от хлорофила. И не се разрушава при топлинна обработка! Единствено яко пържене при 170 градуса го разрушава донякъде. Така че внимателно с позеленели картофи. Около 5 мг соланин на килограм живо тегло стига за последното пътуване. :prayer:

Домата е род Solanum, а пипера род Capsicum. Не съм чул или чел за люти домати. Ако бе възможно, мексиканците щяха да кажат. :supz:
hidrazin - майстор
Малко да добавя за соланина. :) Зеленият цвят на картофа се получава наистина от хлорофила но и там соланина е в най-голяма концентрация. Той се образува в живите и активни клетки на картофа а това са кожата и подкожният слой. При малко зелени петна е необходимо да бъдат дълбоко изрязани а ако целият е зелен е по-добре да се изхвърли. Големи са и концентрациите в покълналите и старите, омекнали картофи. На запад картофите се продават в плътни и непрозрачни торби (чували) и тези магазини които държат на реномето не продават по-стари от 3 месеца картофи. (също като у нас :lol: ) Освен това в картофите се съдържа и диазепам в много малки количества.
Варенето не премахва соланина. Пърженето и то в животинска мазнина и прекаляването с чипс рязко повишават риска от рак на стомаха. Най-добрия начин за приготвяне на картофи остава печенето. :-D
Между другото в кухнята могат да се намерят доста по-отровни неща от картофа - патладжан, дафинов лист (лавров) и мускатов орех. Последното съдържа мистрицин - 2-3 орехчета и си :weedman: Все пак да се тръшнеш от тези храни трябва доста да се постараеш.
:partyman:
ivanovbg - майстор
И в зелените домати има соланин докато не почнат да се избистрят. Така че внимавайте като правите туршии и като си ги берете за пържено.
ArturDent - Почти Безобиден
Ба, картофите - вредни, значи само бира.
Доматите вредни, значи ракията без салата.
nikolson - майстор
Мускатовата без салата е като...секс с презерватив.
Stefan_62 - майстор
Абе толкова години сме ги яли и не сме умряли :lol: , явно не са толкова вредни от колкото ги описва ме тук. Честно казано, ако не беше станало на въпрос тъй щях да си умра без да знам :? , че зелените домати били отровни /айде за картофите знаех, но явно дяволът не е толкова страшен :snakeman: / :lol: . Абе я наблягайте на ракията, винцето и бирата, :partyman: че като се замисля колко малко ще сме живи и колко много умряли, та едни зелени домати и картофи ли ще са проблема :lol: :partyman:
ina84 - специалист
Здравейте,имам проблем-голи охлюви.Тази сутрин отидох да отвия найлона на парничето с маруля и репички,че времето е супер и марулките бяха нагризани.Видях и голи охлюви.Дали е от тях?Ако е така,как да ги махна,с какво да пръскам? :? Благодаря!
VLADO66 - майстор
ina84 написа:
Здравейте,имам проблем-голи охлюви.Тази сутрин отидох да отвия найлона на парничето с маруля и репички,че времето е супер и марулките бяха нагризани.Видях и голи охлюви.Дали е от тях?Ако е така,как да ги махна,с какво да пръскам? :? Благодаря!
viewtopic.php?f=29&t=42079
ina84 - специалист
Не разбирам.Нямам попови прасета.Листата на марулките са нагризани,не корените.Нали поповите прасета гризат корени.Или пак не съм разбрала?Питах за голи охлюви,а не ларви.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: