Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
НО при опит да сменя старият залепнал бутон с нов такъв се оказа, че НЯМА фаза на нито една от жиците му независимо дали светят или не крушките?
Не трябва ли да има фаза там?
Не, там не трябва да има фаза, за разлика от другите ключове, които трябва да прекъсват фазата.
При бутоните за стълбищното осветление се прекъсва нулата.
Браво на тебе! Справи се
=D> :partyman:
Последна промяна от fikata на съб мар 02, 2013 8:00 pm, променено общо 1 път.
galin56 - специалист
Абе не трябва да има там никаква фаза. Сменяй бутона с нов и си свиркай. Готов си значи - браво, успя.
galin56 - специалист
gogoto написа:
Пак съм аз.
Ето до къде стигнах.
Намерих залепналият бутон (до вратата на мазето).
Свалих го и всичко се оправи.
Сега си гаснат на 2,5 минути и си светкат иделайно.

НО при опит да сменя старият залепнал бутон с нов такъв се оказа, че НЯМА фаза на нито една от жиците му независимо дали светят или не крушките?
Над него има разпределителна кутия (не съм я отварял, че е тъмно вече).
Дали нещо не е станало там?
Сега с новият бутон НЕ се задейства системата!
Всички други бутони работят в блока без този.
За новия ти бутон. За да разбереш дали всичко е наред свали новия бутон и остави само двете жици. Долепи ги една до друга и виж дали ще светнат лампите. Ако светнат значи не си вързал бутона правилно или той самия е калпав, а ако ги допреш и не светнат лампите значи има прекъсната жица някъде, но щом другите бутони си работят ще минете и без тоя.
ПП: Сега се сетих да допълня - щом до сега е светело постоянно значи кабелите са си наред - нещо не си го свързал както трябва или си попаднал на дефектен бутон.
gogoto - помощник
galin56 написа:
gogoto написа:
Пак съм аз.
Ето до къде стигнах.
Намерих залепналият бутон (до вратата на мазето).
Свалих го и всичко се оправи.
Сега си гаснат на 2,5 минути и си светкат иделайно.

Над него има разпределителна кутия (не съм я отварял, че е тъмно вече).
Дали нещо не е станало там?
Сега с новият бутон НЕ се задейства системата!
Всички други бутони работят в блока без този.
За новия ти бутон. За да разбереш дали всичко е наред свали новия бутон и остави само двете жици. Долепи ги една до друга и виж дали ще светнат лампите. Ако светнат значи не си вързал бутона правилно или той самия е калпав, а ако ги допреш и не светнат лампите значи има прекъсната жица някъде, но щом другите бутони си работят ще минете и без тоя.
ПП: Сега се сетих да допълня - щом до сега е светело постоянно значи кабелите са си наред - нещо не си го свързал както трябва или си попаднал на дефектен бутон.
Жиците при бутона не са 2, а са 4 и влизат 2 по 2 в ключа.
Свалих ги от старият и ги свързах по същият начин.
Съвсем възможно е самият бутон да е калпав фабрично, защото днес бях с детето в планината и се сетих за бутона следобяда, а не ми се ходеше до някой от големите магазини и купих един от месната железария за 2,50 лева.
Исках някакъв по-добър, но нямаха други.
Ще пробвам да ги допра по двойки както си бяха в ключа (преди това ще ги хвана с клещи за кримпване за да не бягат).
Но това утре сутрин.

МНОГО БЛАГОДАРЯ на всички хора отзовали се за да реша проблема си!
С радост ако мога бих помогнал и аз на Вас!
PCL82 - майстор
Щом до ключа отиват 4 проводника, значи че два идват от инсталацията, а другите два отиват за друг ключ. Ако идват от две отделни тръби, по посоката на влизане на тръбите в конзолата можеш да се ориентираш донякъде как върви инсталацията. Важно е проводниците да са групирани вярно нулата да си е с нулата и бутоните с бутони, което е така, шом осветлението работи.

Може този бутон да се явява първи след таблото, после инсталацията от мазето да продължава нагоре по етажите-по панелките често е така. Може пъл от този бутон да е изведен допълнителен бутон отвън при входа.

Ако имаш различни цветове изолирбанд можеш да маркираш проводниците, хем ще фиксираш текстилната оплетка да не се разръфва. Ако нямаш, можеш да ползвш цветен конец или да си изрежеш тръбички от разноцветни сламки за пиене или медицински лейкопласт и да надписваш с химикалка.
mitko_rupite - специалист
Aз ще ти кажа ПОЛУ браво , щото си свършил работа ,но без РАЗБИРАНЕ .
Задачата е елементарна , требва ти още един напън и тръгваш по комшийските
входове да ремонтираш осветленията .
Неможе след 3 страници писания , да не ти я ЯСНО ,че ФАЗА в бутоните НЯМА !
( с цел - някой да не краде ток от бутона който му е в апартамента )

Сега се шашкаш , дали новия бутон е дефектен .
Ми вържи се с мултицета (пищялка) - на бутона , и САМО като натискаш бутона
трябва да се чува характерния звук "пииииууу" ....
ако свири постоянно е - залепнал
ако не свири - не контактува добре
Сега ще ти пусна Схемата - мисля че ще я разбереш вече ..
И като вземеш една дамаджана вино от комшийския вход (за ремонт на осветлението ) - ще почерпиш .

Тея 4 проводника в проблемния бутон - нали са били два по два ..
Замотай ги така както са си били -- два по два ....
Допираш едната двойка - до другата .... ( имитираш дейността на бутон ) ...
Ако тръгва осветлението , и изключва след определеното време ... значи проблема е в бутона ..
Тея бутони - от "0,80" лв - при набутването вътре у конзолата , може да им се разместят контактните пластини --щото са направени от "кашкавал "...
Така че има вариянт с мултицета - бутона да е добре , а кат се набута у конзолата да се ебава ...
Ето и Схемата -
http://media.snimka.bg/s1/1789/029821519-big.jpg?r=0

-
За да бъде всичко на едно място, тук са дадени вариантите с 3 и 4-проводно свързване, с контактор и без контактор, както и свързване на някогашен стълбищен автомат:
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... ат#p733610

Тема "Смяна на стар стълбищен автомат... МОЛБА за СЕПШНА ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: