Най - вълнуващия въпрос зимно време.
peterstamov - специалист
Смених ги, но за всеки случай взех на два различни производителя Honeywell и Herz. И двата не шумят. Сега всичко е наред. Само се наложи за Herz да взема и термоглавата, че онези не ставаха - различен цолаж.

Малко извън темата е дин въпрос, за който незнам къде мога да намеря инфо, ако може да ме насочите!? Тръгнал съм да правя кухня. Имам доста топла вода от котлето и слънчевия колектор. Мога ли по някакъв начин да я пусна да се ползва от съдомиялната. Става ли с някаква арматура, която да смесва студена с топла вода и тогава да влиза в съдомиялната. Всъщност аз незнам съдомиялните топлят ли водата!? То това може и за пералня да се ползва!?
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се че има - това е трипътен смесителен термовентил. Слага се на изхода на бойлера и се наглася на 40-45 градуса и си включваш вече и перална и миялна към топлата вода
al4o - специалист
Това с трипътния вентил е така. А иначе и пералнята и съдомиялната си топлят водата сами Така че :?
Christo - майстор
Те си топлят водата сами но въпросът е водата да се топли по-евтино. Ако е по-евтино водата да е от котела или от колекторите на покрива, що да не се ползва? Даже по бързо ще работят нещата, защото няма да го има изчакването за затопляне на водата.
al4o - специалист
Съгласен съм просто някои видове дрехи не понасят много топла вода и трябва да внимава да не го бие жената :axe: :axe: Това в случаи че става дума за пералня
al4o написа:
Съгласен съм просто някои видове дрехи не понасят много топла вода и трябва да внимава да не го бие жената :axe: :axe: Това в случаи че става дума за пералня
А ти прочете ли ми поста и обърна ли внимание за какви температури говоря или просто имаш нужда от постове? :wink:
Или самоопределението "Дървен филосов" в подписа обяснява нещата?
:goodman:
Искам да използвам случая, за да обърна още веднъж вниманието към този термовентил и да го препоръчам като задължителен елемент от една инсталация за БГВ със соларен бойлер. Захранването на перална и съдомиялна машина с топла вода, подгрята от слънцето скъсява срока на изплащане на системата наполовина (грубо казано). Така че предвиждайте такъв вентил още при проектирането на такава система. Това от своя страна ще увеличи необходимия обем на бойлера, той става поне 200л, т.е. вече задължително говорим за профибойлер, с което пък се повишава и КПД на системата. Така че една нищо и никаква джаджа за 100лв ви носи печалба за хиляди лв. :wink:
peterstamov - специалист
За да не изпадам в ситуация с нещо неработещо, кои производители да гледам - за трипътния става въпрос!?
Christo - майстор
Аз ползвам този от HERZ, от две години. Нямам забележки. Файлът е pdf, на немски. Рар-нат е за да може да се качи. Поръчват се отделно холендровите връзки

Прикачен файл

2776640.rar
(603.28 KиБ) Свален 311 пъти

Тема "Термовентил, термоглава, шум." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: