• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 44
Всичко за този вид строителство.
ivanovbg - майстор
Не знам какво е изненадващото :)
Тъй като дебит по температурна разлика е мощността на системата и двойно покачване на дебита или температурната разлика е с една и съща мощност, но пък по високата температурна разлика дава по добър топлообмен и за еднаква площ и се качва КПД-то. За да запазиш същото КПД при по големия дебит с двойно по малка температурна разлика се нуждаеш от двойна площ :-D
alsted - майстор
До колкото го разбрах аз, bulhomes2 заявява, че зависимостта изобщо не е правопорционална. Наистина ще е много интересно да видим систематизирано измерванията :thumbs:
bulhomes2 - майстор
Още 2 измервания ще направя на втория и ще гледам до довечера да кача на двата. Третия и комбинациите - по-нататък.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Съвсем сериозно мисля да ги питам как са стигнали до цифрата 80% КПД.
Аз имам измервания на фабричен рекуператор, но за съжаление нямам данните за външната температура понеже фирмата е използвала данни от БАН а те се плащат. Въпреки всичко за Декември, Януари и началото на Февруари (мисля беше 2011) температурата на входящия не пада под 16,5 градуса (при вътрешен 19-20) което си отговаря на към 90% К.П.Д. Питата е противопоточна - твоята каква е?
bulhomes2 - майстор
А сега да видим кой ще каже колко е КПД-то - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p498464
riki888 - специалист
Искам да си сглобя някакъв рекуператор и имам малко въпроси които ме интересуват.
Едноетажна къща, 4 стаи по около 30 куб.м., като средната е дневна.
За сега съм си приготвил 16 листа поцинкована ламарина 50х50 см, 16 листа, нарязани от 4 кв.м. ламарина.

1.Може ли да се използва поцинкована ламарина или трябва алуминиева. Има ли вероятност да се получи ръжда от конденза.

2. Като площ на ламелите дали са достатъчни. Разбирам че колкото повече е площта толкова по-висок КПД се получава.

3. Какви двигатели се използват за вентилаторите. Аз съм приготвил 2 двигателя от парно на автомобил. На 12 В консумират около 9 А единия. Това прави около 100 вата мощност за всеки. Насочих се към такива двигатели защото са със монтирани вентилатори. Трябва само да се импровизира някакъв кожух. Освен това мога да им управлявам оборотите по напрежение или импулсно, което е идеално за мен. Добре е да се използва мотор за парното от BMW защото на един мотор има 2 центробежни вентилатора. Обаче аз нямам такъв и ще използвам два отделни.

Мисля и за друг вариант - електромотор от настолен вентилатор който се използва за охлаждане през лятото. Имам такъв обаче е на стойка и стои на земята, върти се и има 3 скорости които се превключват от копче - може да ги превключвам от релета.

4. Захранването на вентилаторите - мисля да ги захранвам със тороидален трансформатор и схема Грец за да изправя напрежението. Обаче няма да имам толкова големи кондензатори с които да го изглаждам. Проблем ли е за четков електродвигател вместо постоянно 12 В да се захранва със изправено нефилтрирано пулсиращо напрежение 12 В. Което така или иначе ще го сека на импулси за да управлявам оборотите.

5. Каква скорост на въздуха който влиза в стаите трябва да имам - добре ли е скорост до 2 м/сек.

6. С какво налягане излиза въздухът от рекуператора към стаите. Въпросът ми е не как се изчислява ами към хората които са си правили рекуператор - на практика от какъв порядък трябва да е налягането. И за колко дълги въздуховоди са предвиждали това налягане.

7. Какъв диаметър въздуховоди влизат в стаите - 70 мм стигат ли или ще трябват 100 мм.

8. Ако се монтира на тавана шумът от вентилаторите няма ли да е много силен, особенно нощно време. Аз си мисля рекуператорът да е извън къщата, в една пристройка обаче пък ми се удължават въздуховодите, увеличава се шумът по тях и се искат вентилатори със по-голямо налягане.

9. Понеже в момента съм със каминка в средното помещение вероятно системата ми трябва да работи с малко повишено налягане, за да се осигури нормална работа на комина. Въобще май трябва някаква електроника да следи налягането около каминката така че да не засмуква дим вътре в помещението. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем. По принцип имам проект да си направя парно с котле извън къщата обаче за сега това е положението с каминката.

10. Има ли някой който е направил система с въздушно отопление от камина и със рекуператор. Ако желае да сподели малко опит. Понеже търся начин да комбинирам отоплението със вентилацията.

11. На рекуператора вероятно трябва да слагам някакви филтри за въздуха - от какъв материал да бъдат и къде да се поставят. Може би на входящия въздух за всеки канал, за по-лесно почистване и смяна. Има ли други причини и съображения за мястото на филтрите. Колко пада налягането след като се поставят филтрите.

12. Към хората които използват рекуператор - какъв е най-дългия път който изминава въздухът във вашата система и какъв е диаметърът на въздуховодите.

Това са въпросите които ме вълнуват, интересувам се от практическа информация и съвети, а не толкова от теоретични изчисления.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
А сега да видим кой ще каже колко е КПД-то
Като гледам правилна формула ползваш - разликата в температурите на входящия разделена на разликата в температурите на изходящия. Графиките ти обаче тотално ме объркаха :rolleyes: Най-вече високите градуси които се изписват - предполагам заради печката.
riki888 написа:
Може ли да се използва поцинкована ламарина или трябва алуминиева.
Не мога да го разбера тоя мерак за метални пластини на топлообменника :? Металните пластини са с голям топлинен капацитет и означава че трябват някакви дестоминути до час за да се загреят и влезнат в оптимален режим. Това пък значи да се вентилира нон-стоп което според мен за жилище е кофти - има те няма те загубите текат. Да не говорим че ако готвиш и се къпеш пък ти трябва скок в дебита.
bulhomes2 - майстор
Tsilkov написа:
Графиките ти обаче тотално ме объркаха :rolleyes: Най-вече високите градуси които се изписват - предполагам заради печката...
Лошото е че точно тях няма как да объркам. Това са реални показания - всяка точица от графиките е от такава снимка:
Прикачен файл:
IMG_1255.JPG
Tsilkov - майстор
Не че е грешна ама е станало неразбираемо :sad: . Сега като гледам картинката обаче гледам че дебита на входа и изхода ти е различен :? , а рекуператора по принцип работи като балансирана вентилация
bulhomes2 - майстор
Няма как да не е различен. В единия поток има един прав ъгъл, в другия са 2.

Христо, каза, че четеш темата. Питай моля те онзи професор по флуидите колко ще ми иска да ми разгадае резултатите!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: