• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Здравейте съфорумци, понеже се "запалих" по пелетните горелки и не ми е ясно каква означава модулиране, та молбата ми е някой, който познава тази горелка ИВГ,за която се твърди че е модулираща да обясни с думи прости какво става като започне да модулира и как се изменя ( в какви граници от зададената)температурата при тази модулация?
filmatoplo - майстор
:) :? Много странно че ти питаш след горните задачки -закачки ,факти и теории :) .Модулирането е процес при който горелката минава от номинална зададена мощност -към минимална такава.Точно за ИВГ се разбра че намалянето май не е закономерно в % а просто намаля до пилотен пламък :wink: .Твърди се в инструкциите на други пелетни горелки че -намаляват стъпково по 2 киловата своята мощност от номиналната , но при ИВГ това не упоменато :wink: .
filmatoplo - майстор
Как свързвате горелката с електричество посредством дадения кабел .
lusynik - специалист
filmatoplo написа:
Точно за ИВГ се разбра че намалянето май не е закономерно в % а просто намаля до пилотен пламък :wink: .
[-X
filmatoplo - майстор
Може да не се изразявам правилно , исках да кажа че на екрана не се изписва реално киловати 10-15-20 kw ами някакви % които набързо се редуват до най ниския такъв 10% -изришно описан от производителя като -колкото да не угасне горелката .Ако има друго написано в инструкциите :) ... Споменах че при друг вид горелки -намалянето е на стъпки през 2 киловата -примерно ако си нагласил на 16 kw стъпките се изписват на екрана с понижение 14 ,12,10 kw така надолу и нагоре .Във всеки един момент може да видиш на какви киловати се намира мощността на горелката -друг е въпроса по какво се изчисляват и колко са верни :wink: .
idunno - специалист
Малко ме напушва на смях, като някой говори за модулиране на мощността, което общо взето е ПЛАВНО понижаване и понижаване на определена мощност.Смешното е, че все пак става дума за пелетна горелка, на която освен поток пелети и поток въздух, а и тяга на кУмина баш не ми е понятно(шегувам се понятно ми е, но ми е и смешно) какво точно се модулира.Но хората, които я купуват (и не само нея),може би ги вдъхновява "модулирането".Ще си позволя кратка аналогия с "модулиращите" газови котли - широко хвалени- е, като погледнете книжката на котела и при полето- разход на газ- има повече от една стойност,значи сте късметлия(вярно сте собственик на модулиращ уред), но така ли е при пелетните горелки?Ако е модулираща горелката ще пише от толкова(минимум) до толкова(максимум) кг/час.Силно се съмнявам, че това е случая.колкото до пилотния пламък-малко пламъче, което не гори и не гасне, ама харчи и то не особено оптимално.Понеже аз съм застъпник на идеята, че това е поредния опит да се докара ЕВТИНОТО и ХУБАВОТО в къщи, за съжаление ще си остане само като пожелание.Не знам чие творение е, но докато не видя знака DWGV на даден продукт (някои знаят какво, колко време и колко струва този щемпел0 си оставам скептичен за неговите качества.
LazarGanev - "Велик майстор"
На мене не ми е смешно като се говори за модулация на мощността. Едно понятие може да съществува дори и да го няма в тълковния речник или в уикипедия. Достатъчно е да напише човек "модулация на мощността", да прочете първите няколко страници от резултатите на търсенето и ще види, че става въпрос за едно и също нещо. При газовите котли модулацията се получава като се променя налягането на газа в дюзите - по-малко налягане - по-малко количество газ преминава през дюзите - по-ниска мощност. Е, по-добрият вариант е, ако с намаляването на горивото се намалява и въздуха. Но и в двата случая (със и без корекция на въздуха) говорим за модулация на мощността, ако тази промяна на мощността става автоматично, при доближаване или достигане на определени зададени параметри - температура на водата или стайна температура. Общо взето не от значение дали тази промяна на мощността става плавно или на степени. При пелетните горелки това понятие "модулация" е доста по-разтегливо. На мене например също ми е много интересно за каква модулация иде реч при ИВГ :? . Доколкото разбирам при достигане на зададената температура, горелката превключва от номинална зададена мощност на мощност 10% (каквото и да означава това). Според мен това не е модулация, а вкл/изкл, ама щом е важно за продажбите :wink: ... Интересно ми е какво става с количеството на въздуха при тази горелка - променя ли се автоматично или остава постоянен? Понеже съм запознат с работата на горелката Грейко, мога да я споделя и смятам, че тя модулира много по-добре от ИВГ - там си задаваш 2 мощности и горелката постоянно превключва между тях в зависимост от температурата на водата, но не 100% и 10%, а да речем 8кВт и 15кВт, което много повече прилича на модулация. За сега ми е известна само една българска горелка, която модулира в истинския смисъл на думата, дори и с промяна на количеството на въздуха, но няма да я споменавам, тъй като не е обект на тази тема. :)
idunno - специалист
Лазарчо, хайде не подценявай, хората, които четат писанията ти.Промяната на налягането на газа се диктува от дебита въздух, ама нейсе.
Такаа, това което исках да кажа е, че има много много въпросителни по отношение на модулацията, които се използват от недобросъвестни търговци с обяснението- е, това е уред с модулираща горелка и ще ти харчи по-малко.Иди разбери модулирането, което като си купиш джаджата вече не е на дневен ред.
И понеже не обичам да чета полуверни неща ще подскажа, че горенето е процес в който променливата "въдушен поток" е най- важна ( дебит е счетоводно понятие, доколкото знам :) ).Просто казано, искате добро горене- трябва въздух.По просто от това....
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
Промяната на налягането на газа се диктува от дебита въздух, ама нейсе.
Моля, ко речи? Ей, тоя форум е голяма работа :lol: ! Много нови неща може да научи човек! Мое ли да ме светнеш как една константна величина диктува промяната на друга величина 10-15 пъти? :-D
hr.hristov57 - специалист
Благодаря на всички,които са взели отношение по въпроса!
Филматопло, показаната от мен методика за изчисление на пел.мин не са играчки-закачки, а нещо от което (включая и ти) може да се изчисли при определен капацитет на шнека,каква стойност да подбере за пел.мин и пауза за да получи икономичен(до колконо позволява конструкцията) режим. След това опитно да подбере количеството въздух и т.н. Всъщност бях казал, че повече няма да коментирам.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: