• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,
Реших да променя облика на едни мебели от чам, които в момента са боядисани в бебешко розово. Никак не ми е по вкуса и бих искал да ги лакирам в цвят кестен или подобен нюанс.
Става дума за скрин, гардероб, детско креватче и тоалетка. Всички са с дърворезба.
Взех смивка Gubra Sverniciatore, груба и фина метална вълна и шкурка от 200 до 800.
Сега проблемите и въпросите.
- От равните повърхности боята се отстранява относително лесно, но покрай профилите и резбите не мога да се справя.
- Не знам дали има значение, но не мога да определя с какво точно са боядисани. Не са гланцови, а покритието не е плътно. Дори преди обработка, жилите на дървото леко прозират. Бих направил лаическо предположение, че става дума за боя на водна основа и/или някакъв лак.
- Замислям се да взема виброшлайф за равните повърхности. В други теми виждам, че някои хора препоръчват орбитален шлайф. Не съм запознат с действието му, но да попитам, при ползването му, има ли опасност повърхността да стане на кръгове? Т.е. концентрични драскотини.
- Моля, дайте съвет, как да премахна боята от дърворезбата? Мини шлайф дали ще помогне? Притеснявам се, че предвид мекотата на дървото, ще съсипя орнаментите.
- Изборът ми на смивка и метод на сваляне, подходящ ли е? Вече почти свърших едното шише (ако не ме лъже паметта - 16 лв. за 500 мл.) , а първата опаковка вълна (12 лв.) стана на нищо, а съм съвсем в началото - свалил съм боята от плота на скирна и чекмеджетата му.

За сега е това. Ще питам още. Благодаря предварително на отзовалите се.
Прилагам и малко снимков материал:

Прикачен файл

IMG_3428.JPG
IMG_3428.JPG (95.41 KиБ) Видяна 11680 пъти

Прикачен файл

IMG_3427.JPG

Прикачен файл

IMG_3426.JPG
IMG_3426.JPG (101.41 KиБ) Видяна 11680 пъти

Прикачен файл

IMG_3425.JPG
IMG_3425.JPG (107.48 KиБ) Видяна 11680 пъти

Прикачен файл

IMG_3424.JPG
dimitarhp - напреднал
Този дето е у...л дървото с това розово ,трябва да го бият с най-дебелата тояга. :x А на въпроса,взимай смело ексцентър (орбитален) шлайф,за сваляне на боя той е в пъти по -продуктивен,също така ,ако машинката е с прилично качество повърхностите стават перфектни.За резбите шкурка 150-180 и с ръчичката, за жалост лесен начин няма .Но след това кефа ,да видиш дървото е голям :supz:
И аз съм на същото мнение. Ама свят широк, вкусове много :)
Кефът и сега е голям, след всеки завършен детайл си седя и се любувам колко добре става и колко хубаво ще стане, когато приключа.

При избор на шлайф, какво да гледам, освен регулиране на мощността?
EDI - майстор
Това е цветен лак на водна основа, като го гледам.Пробвай първо с виброшлайф.За шарките с мултишлайфче, а където не става на ръка.Робски труд ще е обаче, както казаха колегите.Иначе за орбиталния шлайф, те всички са с регулируеми обороти, ексцентрицитета им е почти един и същ.Ако си купуваш, гледай да е по-мощен, може да ти послужи и за други работи.По принцип СКИЛ имат добри шлайфове от този вид, но има всякакви марки на пазара.Само гледай да не е някой съвсем дървен китаец.Ще ти трябва малко практика обаче, първо пробвай на парчета дърво, да хванеш чалъма.За кръгове не се притеснявай, после така или иначе ще шлайфаш пак, но гледай да не го забиваш.
Благодаря за информацията. Когато ми остане време ще се поразходя по магазините.
За робския труд - ясно ми е :) Въоръжил съм се с търпение.
Като имам напредък, ще споделям. А по-нататък ще имам някои въпроси за китоване и лакиране.

Само да доуточня. И вибро-, и ексцентършлайф или само едното? За мултишлайфа - ясно.
EDI - майстор
Виброто е плоча, която се движи само ексцентрично, трепери като болна от малария :lol: , а при ексцентъра се върти диска и трепери.
bagera1 - специалист
каква е сумата която можеш да отделиш за машина
bagera1 написа:
каква е сумата която можеш да отделиш за машина
Съжалявам за закъснелия отговор, но нямам много време да влизам тук. Вече си купих ексцентършлайф.
bagera1 - специалист
Това е което ти трябва. Каква марка и модел е?
Нищо особено - български (китайски(?)) Raider RD-RSA03, 420W с велкро захващане, от Бриколаж за 69 лв.
Надали ще го ползвам за нещо друго в бъдеще, съответно и да се скапе, след това ми начинание, няма да ме е яд. :)
Напоследък все ми е кът времето, та мебелите останаха на заден план. Последно, все още се запознавах с машината. Нещо още не я владея на задоволително ниво. Знам, че не трябва да натискам, ама ако я държа леко започва да "танцува", а ако хвана здраво, инстинктивно почвам да натискам, което води до по-дълбоки следи.
Някакви насоки?
Четох доста англо-езични форуми и там мненията си противоречат. Предимно по тези въпроси:
- Трябва ли шлайфът да е в контакт с площта при вклиючване, или първо се включва и след това се долепя?
- По-бързи или по-бавни обороти?
В магазина ми предложиха по-груба шкурка за началото. Взех и от нея и по-фина (в момента не се се сещам точно какви, май 80 е грубата, а по-фината е 100 и нещо). Тъй като дървото е много меко, а покритието тънко, стигнах до извода, че грубата е твърде груба и карам направо с по-фината.
  • 1
  • 2

Тема "Сваляне на боя и лакиране на мебели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: