Здравейте! Започнах "пролетните" преустройства по вилата и в момента съм на етап кухня. Тъй като нямах абсорбатор, реших най-накрая да сложа и преместих стария от жилището ни - едно доста визуално захабено 60см Фаберче за вграждане (изтеглящо се) - 500 кубика/ч. Работеше си перфектно, но на новото място просто не дърпа. Идва от кухня 16 квадрата в кухня 14 квадрата, и двете с тавани от по 3 метра. Отворът на абсорбаторът е Ф120, но и преди, и сега влиза в комин Ф100. Старият комин беше близо 3 метра с 3 чупки, новият излиза директно през стената само с 1 чупка, не повече от 60 сантиметра общо тръба. В старата кухня беше над 4 котлона на отстояние 75см, сега е над 2 и на 70см, при това на ъгъл. В старото помещение дори на 1-а степен миризма не можеше да се усети, в новото сякаш не дърпа абсолютно нищо дори на 3-а, а пушекът едва ли не "обикаля" около него. Иначе си задържа лист хартия без проблем, а струята на изхода на комина е страшно силна. Единственото, което ми идва на ум е, че нещо става с циркулацията на въздуха в самото помещение. То е квадрат - ако си го представите визуално, абсорбаторът се намира в североизточния ъгъл. Цялата северна стена е стъкло, с отваряема врата в северозападния ъгъл и отваряем прозорец в ляво до самия абсорбатор. Западната и източната стени са плътни, а на южната има врата с отвор 100см, на релса, която не се затваря плътно и излиза във всекидневна около 30 квадрата. При каквито и да е конфигурации - отворени и затворени врати, прозорци и т.н. просто помещението се пълни с пушек и това е. Отворената врата и прозорец вършат много по-бърза работа от абсорбаторът... И се чудя да си късам ли нервите или да си готвя просто на отворен прозорец, както досега...
