Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
profesionalist_wood - майстор
Харесах си това със клас IP 44
http://конвектори.org/adax-hkt-163ws-kt/
Банята ми е с размери 3м на 2.50м в нея има умивалник,вана,бойлер.
Какво ще кажеш става ли? Дали 55 градуса затопляне ще са достатъчни?

Прикачен файл

product_375.jpg
product_375.jpg (34.47 KиБ) Видяна 5532 пъти
pavelari - майстор
Самия уред е добър и гарантирам, че като пише IP44 значи, че е така. Тази лиричка обаче може да се ползва за сушене на кърпи но не може да се разчита, че ще затопли банята - освен ако не разполагаш със свръх изолация. Мощността и е 65 Вата а за твоята баня трябват около 500. По принцип всички отоплителни уреди с марка Atlantic, Airelec, Noirot, Adax, Ensto, Campa, Applimo отговарят на параметрите си. Даже тази лира може да бъде близо до душа и да се гарантира безопасност - но мястото и е около вратата.
Прецени си бюджета - 150-200-1000 лева и тогава мога да те посъветвам какво да сложиш. Варианти под 150 лева за постоянно монтиран отоплителен уред в баня няма!!! А преносимите такива аз не ги препоръчвам поради редица съображения. Добър вариант е подовото ел. отопление - но то гълта около 500-700 лева /кабел, термостат и нови плочки на пода/.
Аз заради кърпите ще си купувам,пък няма да отоплявам банята си с това чудо :)
pavelari - майстор
а как мислиш да се топлиш
Все още си търся варианти за отопление http://конвектори.org/adax-vps-904-kt/ имахме го преди години ама ръждата го съсипа и беше останал само реотана,ламарините бяха изядени напълно :rolleyes: топлеше добре помещението и се чудя дали да го взема пак :?
Гледам има едни лири тук Елеганс 600/1400- http://www.konsim.bg/%D0%9B%D0%B8%D1%80 ... 0%BD%D1%81 не знам какви са,добри ли са :?

Прикачен файл

vps-904-kt.jpg
vps-904-kt.jpg (12.08 KиБ) Видяна 5514 пъти
pavelari - майстор
Ами по принцип всички електроуреди за отопление на бани имат проблем когато не се ползват!!! Натрупват конденз и дори е възможно избухването при включване след като добре са се напоили с конденз - нещо за което ми подскачаха петлетата и им беше много смешно но си е факт. Особено лятото електроуреда бива пропиван от конденз и понеже температурата в банята може да надхвърля 30 градуса не е възможно и принудително пускане - та дори то си е лудост да се топлиш на 40 градусови жеги навън :).
Ако уреда е пластмасов е по-добре, но пак настъпват ппомени - пластмасата се пука и потъмнява.
Не е лош адакса - за баня става - ти си знаеш вече какво те очаква.
По-надеждни са електрическите лири - класическа хромирана или боядисана лира с електрически нагревател. Консим /вносителя на Ноаро/ предлагат такива комплекти за по 250-300 лева с мощност 600 вата. Виж и тези http://www.toplomashinex.com/bg . Тези лири се пълнят с етиленгликол и трябва да имат монтирана клапа за надналягане.
Керамиката отива на цени 600-2000 лева - стъклени инфрачервени уреди с живот поне 10-20 години.
Абе пробвай с лира ако не ти се прави подово.
Много са яки тия дизайнерски радиатори,е като си направя парното на дърва или пелети ще си взема един от тях,наистина са уникални :)
pavelari - майстор
И нещо съществено - в една баня душа трябва да се намира между вратата и вентилатора! В панелните жилища на БГ - нещата са опорочени... Избора на отопление за баня е отговорно мероприятие. Пазара е наводнен с китайски уреди които са:
леснозапалими, пластмасови с ненадеждни корпуси, с неправилно оразмерени захранваши кабели, силноискрящи термостати, с лоша електрическа изолция. На тези уреди им се придават завишени електротехнически параметри. Обозначени са като такива с високо IP, препоръчват се за всекидневна постоянна употреба, препоръчват се за безнадзорна употреба, имат фалшиви надписи на електрическия кабел относно сечението, липсват обозначителни табели относно покриване с предмети и близост до предмети/.
Набързо скицирах по памет банята си :)

Прикачен файл

IMG_8264.JPG
IMG_8264.JPG (115.01 KиБ) Видяна 5495 пъти
pavelari - майстор
идеална е... ако при отваряне на вратата, тя няма да го блъска може да монтираш конвектора зад нея ако не - то веднага след зоната на размаха на вратата . лирата спокойно може да е на същата стена под вентилатора до мивката, като кабела е добре да е с корем /т.е. контакта да е наравно с долния край на лирата и малко в страни за да има лек провис /

Тема "Печка за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: