• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33
Съвети за начинаещи готвачи.
batkotony - специалист
Svetoslavoff1 написа:
...Ето ви една чудесия дето успях да сготвя от разстояние. Не знаех, че и това го мога...

Съни, не страдаш от излишна скромност:))) Ама дип че мъжът ти е оправен и разбира от половин дума.
Ай ся пък ти-да не би да искаш да кажеш,че авторката фъфли и не изговаря думите цели... :-D
Съни - специалист
Аааааааааа страдам аз от сума ти неща, най вече акъла си понявга, но от нечитав мъж не страдам. Както съм писала той е моята гордост.
Съни - специалист
Продължавам с едно чудо дето е моя вариант на рататуй. Дъл съм се доближила до провансала ич не знам, но много се хареса вкъщи.

Така първо са запрятам едно убаво щото е малко галимация ама кво да правя като го обичат. След това подреждам сичко дето ми требе, че е повечко пък аз доказано забравям все по нещо. Първа стъпка режа два три патлиджана било на колелца било на филии и плясвам със сол у гевгира да се отцедят със сол. Ся тук ми изникна казус щото моя принц са оказа, че му е противопоказен макар и да го обожава. Обаче тъй като нема начин да няма начин при мен издирихме един бял такъв дето се оказа, че имал благодатна почва у назе. Ако си е син, докато го чакам чудото режа две три тиквички пак на причудливи според кефа ми форми. Режа лук може би две три глави пак на полумесеци. Ся сичко ми е в размер едно към гьотерен. Обзавеждам се с чушки като ако съм случила взимам и червена и зелена, че и оранжува даже. Аве луд на шарено са радва. Чушки три четири обикновено заминават. Режа ги на ивици, но не прекалявам със ситнежа. Приготвям си и минимум три но и четири ша додат домата щото според зависи като ги попарвам и беля и нарязвам на кубчета. Предвиждам и поне две, че и три скилидки чесън и преговарям подправките, които е хубаво да са пресни, но ся квото, и включват магданоз, босилек, мащерка и дафинов лист. Обикновено на пресни го докарвам само с магданоза и босилека щото винаги имам замразен във фризера.

Такааааа... до тук добре. Идва ся онази част дето после пак не мога да си позная куфнята ама съм доволна от резултата. Първия тиган го цапам по следния начин. Наливам зехтин и запържвам за минута обелените скилидки. Вадя и ги режа на нещо си там. Слагам лука и задушавам. Дърпам от котлона и се заемам да изцапам другия тиган. В мазнина запържвам оцедения патладжан и нарязаните тиквички леко оваляни в брашно. Изваждам върху кухненска хартия да отнеме мазнината, а тигана отива в мивката. Не ползвам повече брашняната мазнина. Връщам се при другия тиган и добавям първо патладжана след него тиквичките и чушките и накрая домата. Подправям със сол. Тука винаги се моля на господ да не ми блъсне ръката, че често го прави и изтървам солницата. Чер пипер, който обаче си е моя приумица и останалите подправки. Пресните чак непосредствено преди да дръпна от котлона.
И ся се развихрям при сервирането в зависимо от как съм рязала и кво са ми говорили звездите. В купичка за супа почвам да редя пласт патлиджан от соса с чушките доматите и лука. Пласт тиквички и пак от соса. Забравих да обадя, че майвам преди сервиране дафиновия лист. И така докато напълня купичката. Лекичко притискам и обръщам в порционна чиния, която украсявам как ми щукне. Накрая сядам гледам тъжно мивката и си сипвам едно вино да ми мине хихи. Да ви е сладко. Ето как изглежда фантасмагорията ми.
Изображение
Теди - специалист
Иде Гергьовден, а ми се е прияло вече Гошко с картофкиии ... :)
Съни - специалист
Теди написа:
Ам тичай до месарина ве. Кво ми са оплакваш тук. Ето ти малко от миналогодишния да се домотивираш:
Изображение
Илчо Илиев - майстор
Теди написа:

Аз ли нещо не вдявам или на агънце вече казват "Гошко"....
Обикновено "Гошко" казват на прасе...ама знайш ли....разни хора, разни имена...

Ама ако ще е агънце аз го предпочитам на пещ пълнено с гъби и карантийката, лошото е,че нямам снимки, да помогна на мотивацията....
stiv1961 - майстор
Теди написа:
Виж к,,во направих днес като репетиция за Гергьовден :partyman:
viewtopic.php?f=21&t=38199&start=360
Съни - специалист
И докато дойде великден да си помогнем с идеи за вкусен хляб. Да знаете това бая ме отсрамва кат заидва квартала у назе пък ние видиш ли на мезета. Думата ми е за един италиански хляб който както си мога шантаво съм описала ето така:

Казуса е следния. Немаме достатъчно леб за вечеря и моя милост я мързи, ама яката я мързи търчи до магазина. Що не я мързя готви историята мълчи ама ражда мойта красива, умна, че и скромна главица праи сама. Понеже вариантите на другаря професор както винаги пак са два мога или да изпека в машината за хляб или сама да се пъна и аз от мързел, естествено като уважаващ себе си рак, избирам второто. Набарвам една супер рецепта за италиански хляб и викам е те туй ша е. Готвя по литература та ще сте що годе облагодетелствани и с мерки. Първо в голяма купа отмервам аз съвестно две чаши брашно. Идат къде 400гр.правя си кладенче и вътре изливам къде 250мл. прясно мляко, което съм затоплила леко и в което съм хакнала 7гр. мая 4-5 лъжици зехтин и 1ч.л. захар. Добавям и 1ч.л. сол на чудото и две лъжици босилек - сух / в моя случай беше ригън щот мома съни са опущила и не разполагала, ама то щото има пресен, но пак си стана/. Почвам аз да меся и си замесвам горе доле меко тесто. Помагам си с брашно разбира се да не ми лепне по ръцете и горе доле много на малко 5м. ми трябваха. Оставям разкошотата да си почине десет минути завита с влажна кърпа и през това време вадя една глава лук. Режа на полумесеци и в тигана.Ровя за червена и зелена чушка у иновационното ледарник, но намирам в моя случай само цветово неиздържана зелена. Нарязах може би една чушка и сотирах. Преди да махна от котлона добавих малко гъбки цели сварени, щот имах де, вие може сотирате с останалото ако са пресни и несварени и сушените си чери доматки от бурканчето. Къде четири пет нарязах. Разбира се не е задължително са чери, просто да са сушени, но аз такива суших таз година, че сорта за сушене нещо го подминах. Догодина ша са поправилас.Овкусих със сол и нарязах и десетина маслини черни обезкостени. Мелничката за черен пипер взе ми намига ама аз бетон и я загърбих и вместо това наръсих от пресния босилек дето вече имам. Дръпнах от котлона и плънката вече готовас. Поръсих с брашно за спойка с тестото / аз забравих де, но определено си трябва/. Сега тук може и малко моцарела, че нъл сме таляно обачиии я нямал, а вчера мразих магазинта и това е.
Тестото вече си е починало та почвам го уморявам пак и като ми ареса, че ми се плези с език от умора ръся брашно на масата и го разточвам на елипса. Може би сантим дебела нещо таквоз. Тук идва най-трудната част щото фтОграфа ми стреляше лошите и не можа заснеме как го сплитам, пък аз отказвам показва нещо дето не е направено от ръцете ми. Та както ви е елипсата започвате да режете от ляво и дясно ленти като в средата оставяте ненарязано. Тоест отделяте средата за плънката където ще бъде и на око от там започвате странично да теглите с ножа черти да се получат лентиможе би през3-4 сантима. В средата тестото е цяло а и отгоре и отдоле също предвиждам малко повече за да завия края все пак. Така нарязано разполагате плънката в средата по дължина. Тоест от единия край на елипсата до другия и внимавате да не тръгне по нарязаното. И се почва плитката. Завивам единия край който ще ми е краищника и върху него на кръст премятам нарязаните ленти докато стигна до другия край който също завивам преди да прихлупя с плетеницата. Тази красота, защото е красота са прехвърля в тава, в която ще печем и там втасва още 30-40м. През това време аз творя други чудесии, но и загрявам фурната на 160 градуса. Мятам втасалото вътре и десет минути не дишам, за да увелича на 170. Още десет минути зор и вече е на 190 и мога дишам свободно. То се пече, а аз джуркам един желтък с лъжица пр. мляко да имам за намазване. Малко преди да го извадя изкопавам четката си целувам я за късмет и мажа с яйчената смес. Естествено като е готов вадя и увивам в кърпа да си обиколи къщата. Та това е. От снимките ми ще си проличи дали моя вид мързел си е заслужавал. За вкуса требе ми се доверите.

Изображение

Изображение

тъй като се знам колко неразбрано пиша пускам и малко снимки на направата:

Изображение

Изображение
и готовото бебе преди да ми довтаса хихи:

Изображение
idunno - специалист
Супер изглежда, както и останалите неща.Трябва да отвориш ресторант. =D> =D> =D>
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33

Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: